FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Premijerno izvedena tragedija "Romeo i Julija" u splitskom HNK

SPLIT, 13. siječnja 2012. (Hina) - Premijera najpoznatije ljubavne tragedije svjetske dramske literature "Romeo i Julija" Williama Shakespearea u režiji Nenni Delmestre izvedena je večeras u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK).

Po završetku trosatne premijere publika je višeminutnim pljeskom nagradila protagoniste.

Glavne su uloge tumačili student pete godine Glumačke akademije u Splitu Marko Petrić i mlada splitska glumica Anastasija Jankovska. Petrić je nakon premijere izjavio da je prezadovoljan svojim nastupom. "Publika nas je dobro primila, bilo je ugodno igrati i sve se pretvorilo u divnu kazališnu večer", rekao je Petrić, a to je potvrdila i Anastasija Jankovska.

Redateljica Nenni Delmestre, izražavajući zadovoljstvo premijerom, istaknula je kako vjeruje da su protagonisti uspjeli pridobiti naklonost publike.

No, splitski glumac Mirko Kreljev je premijeru "Romea i Julije" ocijenio lošom. "To je konglomerat svega i svačega, ničega u premijeri 'Romea i Julije' nije bilo što već nismo vidjeli na televizijama", izjavio je Kraljev novinarima.

Novinarka Lina Kežić, koja izvješćuje o kazališnim događanjima u Hrvatskoj, izjavila je kako je premijera bila preduga. "Trebalo je malo skratiti predstavu zbog strpljenja publike", rekla je ona.

U premijeri "Romea i Julije", koju je izveo ansambl Drame splitskog HNK-a, među ostalim glumili su i Trpimir Jurkić, Snježana Sinovčić-Šiškov, Goran Marković, Mijo Jurišić, Žarko Radić, Vladimir Posavec-Tušek, Matea Elezović i Nenad Srdelić. Scenografkinja i asistetnica režije bila je Lina Vangoechea, a kostimografkinja Danica Dedijer, dok je koregorafija povjerena Marku Boldinu. Prijevod ovog slavnog Shakespeareavog dijela za splitsku premijeru obavili su Milan Bogdanović i Lada Kaštelan.

U središtu radnje "Romea i Julije" je besmislena mržnja među obiteljima Montecchni i Capuletti u Veroni i tragična ljubav između dvoje mladih iz te dvije obitelji. Ova tragedija, koja govori o moći ljudskih osjećaja, pisana je u prozi i stihovima i već stoljećima opčinjava kazališnu i književnu publiku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙