FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRW o "poricanju pravde" u procesu Duvalieru

WASHINGTON, 31. siječnja 2012. (Hina/AFP) - Odluka haićanskog suca da uputi bivšeg diktatora Jeana-Claudea Duvaliera na sud zbog pronevjere novca a ne zbog zločina protiv čovječnosti je "poricanje pravde", ocijenila je udruga Human Rights Watch.

U ponedjeljak je jedan sudac tražio da se bivšem diktatoru Haitija, kojem je trenutačno određen kućni pritvor u Port-au-Princeu, sudi zbog pronevjere novca tijekom njegovog mandata ( 1971.-1986.), a u obzir nisu uzete tužbe zbog zločina protiv čovječnosti protiv Duvaliera koji se u siječnju 2011. vratio na Haiti nakon 25 godina egzilu u Francuskoj.

U priopćenju udruge za zaštitu ljudskih prava stoji da je ta odluka u potpunosti pogrešna i ako bude potvrđena, potvrđuje nekažnjivost i uskraćuje pravdu tisućama Duvallierovih žrtava. HRW je naglasila da bi proces Duvalieru mogao biti najveća kaznena afera u povijesti Haitija.

Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava je iz Ženeve u utorak obznanio duboko razočarenje i zabrinutost odlukom tog suca.

Teška kršenja ljudskih prava, koja uključuju mučenja, silovanja, vansudska pogubljenja tijekom režima Duvalier, su obilno dokumentirale međunarodne i haićanske organizacije za ljudska prava, istaknuo je glasnogovornik Rupert Colville.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙