FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bagdad: Irakija se odlučila vratiti u parlament

BAGDAD , 31. siječnja 2012. (Hina/Reuters) - Iračka sunitska politička koalicija Irakija u utorak je, nakon jučerašnje odluke da okonča bojkot parlamenta zbog političke krize s vladom šijitskoga premijera Nurija al-Malikija, odlučila nastaviti s radom u parlamentu, no neki ministri i dalje odbijaju povratak u parlament.

Povratak članova Irakije u parlament uslijedio je nakon što je iračka koalicija odlučila nadvladati sektaške tenzije, samo nekoliko tjedana nakon što su američke vojne snage napustile zemlju.

Kriza je počela pošto je Malikijeva vlada izdala nalog za uhićenjem sunitskog potpredsjednika Tarika al-Hašemija zbog optužbi za terorizam. U znak prosvjeda sunitski predstavnici Irakije odlučili su bojkotirati sjednice parlamenta, a ministri sastanke vlade, što je rad vlade dovelo do mrtve točke. Čelnici Irakije optužili su Malikija da želi marginalizirati sunitsku manjinu i učvrstiti svoju vlast.

Njegove snage sigurnosti pokrenule su oštre mjere protiv sunita, uhitivši ih više stotina, zbog navodne povezanosti s ukinutom Baas strankom Sadama Huseina. Političku nestabilnost u Iraku pratio je i val bombaških napada, čija su meta bili uglavnom šijiti. U njima je tijekom siječnja ubijeno više od 200 ljudi.

Povratak zastupnika Irakije u podrazumijeva njihovo sudjelovanje u glasovanju o proračunu zemlje kao i o zalaganju za izglasavanje rezolucije kojom bi se okončao progon sunita, što ga provode snage sigurnosti, a njima dominiraju većinski zastupljeni šijiti.

"Odlučili su se vratiti u parlament zbog proračuna", rekao je novinarima zastupnik i član parlamentarnog odbora za financije Džaber al-Džaberi. No u parlament se ne vraćaju ministar financija, obrazovanja i znanosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙