FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30

ZAGREB, 7. siječnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12.30:

BEOGRAD

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u subotu u manastiru Visoki Dečani na Kosovu da Srbija nikada neće priznati neovisnost Kosova, prenose srbijanski mediji. "Vi znate koji je moj odgovor. On je kratak i jasan, nikada!", odgovorio je Tadić na novinarsko pitanje hoće li ikada priznati neovisnost nešadašnje srbijanske pokrajine. Srbijanski predsjednik sudjelovao je u subotu ujutro na božićnoj liturgiji u manastiru Dečani na jugozapadu Kosova kamo je doputovao u petak navečer na Badnjak.

Istovremeno, potpredsjednik srbijanske vlade Ivica Dačić u Beogradu je rekao da su najvažniji ciljevi Srbije u 2012. jaka država, učinkovita i odgovorna vlast, srpska sloga, kompromis s Europom i dijalog s Prištinom. Srbije treba biti što više na Kosovu i svuda gdje se brane srpski interesi, rekao je čelnik Socijalističke partije Srbije i ministar unutarnjih poslova Dačić u intervjuu Tanjugu u povodu početka izborne 2012.

MOSKVA

Ruski premijer Vladimir Putin proslavio je pravoslavni Božić misom u katedrali u Sankt Peterburgu, otkrivši u toj prigodi da je upravo ondje tajno kršten u Staljinovo vrijeme. Vladimir Putin i predsjednik Dmitirij Medvedev odvojeno su nazočili božićnoj liturgiji koju pravoslavni kršćani slave u noći sa 6. na 7. siječnja po julijanskom kalendaru. Ruski premijer je po izlasku iz crkve otkrio novinarima: "Ova je katedrala posebna za mene jer sam u njoj kršten". Majka ga je zajedno s jednim susjedom u tajnosti donijela na krštenje, iz straha da će se otac tomu protiviti, budući da je bio član Komunističke partije, dakle službeno ateist. Putin je rođen 1952., godinu prije Staljinove smrti. Putin je u božićnoj poruci objavljenoj u subotu pozvao Crkvu da "nastavi konstruktivnu suradnju s državom i javnim ustanovama", pa i kroz "borbu s ekstremizmom". Ruski predsjednik Medvedev i supruga Svetlana proslavili su pak Božić u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi, gdje je svečanu liturgiju predvodio ruski pravoslavni patrijarh Kiril.

ANKARA

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan u telefonskom je razgovoru s američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom izrazio zabrinutost zbog napetosti između sunita i šijita u Iraku koja bi mogla potaknuti rat između pripadnika raznih vjera, doznaje se u subotu od turskog izvora. Erdogan koji je u četvrtak nazvao Joea Bidena, istaknuo je da Irak, s kojim Turska graniči, sve jače skreće prema autoritarnosti. "Nestabilnost koja prijeti našem susjedu utjecat će i na Tursku te na čitavu regiju", kazao je Erdogan u tom razgovoru, istaknuvši da "Turska želi jaku demokraciju i stabilnost u Iraku", rekao je izvor blizak vladi za francusku agenciju France Presse. Napetost je porasla sredinom prosinca kada je parlamentarni blok Irakija, koji podupiru suniti, oštrim riječima osudio autoritarne metode Nurija al-Malikija, iračkog predsjednika koji je šijit. Uoči posjeta Iranu, turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu upozorio je ovog tjedna na rizik od vjerskog "hladnog rata" na Bliskom istoku, dodavši da je njegova zemlja odlučna u nakani da spriječi taj rat. "Vjerske napetosti (između sunita i šijita) bit će kobne za regiju", rekao je za agenciju Anadoliju.

TEHERAN

Iran, glavni saveznik Sirije u regiji, u subotu je "žestoko osudio" samoubilački napad u povijesnom središtu Damaska u kojemu je poginulo najmanje 26 ljudi. Teheran je "žestoko osudio teroristički napad koji se u petak dogodio u Damasku i suosjeća s boli obitelji žrtava", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Ramin Mahmanparast, a prenijela je službena agencija Irna. "Jasno je da su jedinstvo i oprez sirijske vlade i naroda neugodno iznenadili neprijatelje Sirije koji žele građanski rat, uništenje zemlje i nametnuti joj zahtjeve američko-cionističke osovine", dodao je glasnogovornik. U samoubojičkom napadu koji vlasti pripisuju "teroristima", a oporba režimu, poginulo je najmanje 26 ljudi, a 63 je ranjeno u petak, u staroj gradskoj jezgri Damaska, dva tjedna nakon sličnog napada.

NEW YORK

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je u petak na smirivanje napetosti između Irana i zapadnih zemalja, istaknuvši da Teheran mora "dokazati mirnodopsku narav svog nuklearnog programa". Napetost između Irana i zapadnih zemalja porasla je ovih dana pošto je Teheran zaprijetio Sjedinjenim Državama budu li u Perzijski zaljev opet poslale nosač zrakoplova John C. Stennis koji je prošlog tjedna prošao Hormuškim tjesnacem, usred iranskih pomorskih vježba koje su 10 dana trajale u blizini tog tjesnaca. Dvije strane moraju "učiniti sve kako bi se smanjila napetost u regiji te pokušati riješiti sve probleme i približiti stajališta kroz dijalog i mirnim putem", rekao je Ban novinarima.

ZUERICH

Najveća švicarska politička stranka zatražila je u subotu ostavku guvernera središnje banke zbog skandala s kupnjom stranih valuta. Političari i mediji ocijenjuju da Philipp Hildebrand nije uspio smiriti krizu kada je na konferenciji za novinare u četvrtak odbio odstupiti s dužnosti i rekao da će dokazati kako nije kriv za zloporabu položaja, a vezano za spornu kupoprodaju deviza njegove supruge Kashya. Ona je u kolovozu prošle godine kupila dolare za 400.000 švicarskih franaka, samo tri tjedna prije nego što je Švicarska narodna banka (SNB) zaustavila rast vrijednosti franka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙