FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prijedlog za "Zagrepčanku godine" ipak drugi tjedan

ZAGREB, 31. siječnja 2012. (Hina) - Odbor za javna priznanja zagrebačke Gradske skupštine odlučio je prijedlog za Nagradu Zagrepčanka godine razmotriti drugi tjedan jer se danas na sjednici nisu uspjeli usuglasili oko jedne kandidatkinje već su u uži izbor od 11 predloženih ušle tri: Ljubica Matijević Vrsaljko, Mira Dajčić i Maja Uzelac.

Kandidatkinja radne skupine bila je Vrsaljko, no uz izdvojeno mišljenje Slavka Degoricije koji je predložio Dajčić, a kako su se na samoj sjednici čuli i drugi prijedlozi, predsjednik Gradske skupštine i ujedno Odbora za javna priznanja Davor Bernardić rekao je kako ne bi želio da se sjednica pretvori u "lobistički skup" pa je odlučio da svi članovi odbora ujedno budu i članovi radne skupine te donesu usuglašeno mišljenje o kandidatkinji za Zagrepčanku godine.

Kamen spoticanja u raspravi bili su kriteriji za dodjelu Nagrade Zagrepčanka godine pa su tako Tatjana Holjevac i Vlado Puljiz iz radne skupine naglašavali važnost aktivnosti kandidatkinje na promicanju i afirmaciji žena u društvu i ženskih ljudskih prava što, po njihovim, najviše zadovoljava odvjetnica Ljubica Matijević Vrsaljko, voditeljica pravnog tima udruge B.a.b.e..

Ona je, ističu, bila prva pravobraniteljica za djecu, a kasnije je, kao odvjetnica, besplatno nastavila zastupati žene i djecu žrtve nasilja angažiravši se i na afirmaciji žena u društvu što je, smatraju, dovelo do promjene načina razmišljanja pa i zakonskih promjena.

Slavko Degoricija ističe da bi se Nagrada Zagrepčanka godine trebala dodijeliti kandidatkinji koja je u prethodnoj godini napravila nešto značajno jer je riječ o godišnjoj nagradi, a s time se složio i Zvonko Maković. On smatra da je po tome kriteriju najzaslužnija Mira Dajčić, predsjednica Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest, jer je od listopada 2010. do listopada 2011. dobila Državnu nagradu za volontera godine, sa 1325 sati volonterskog rada.

Članovi odbora Spomenka Tomek Roksandić i Srđan Vlaović priklonili su se kandidatkinji Maji Uzelac, predsjednici udruge "Mali korak" - Centar za kulturu mira i nenasilja, po općim zaslugama, ali iz rodne perspektive.

Bernardić je rekao da su moguća poboljšanja kriterija za Nagradu Zagrepčanka godine koja se, podsjetio je, donosi svake godine, ali ne isključivo po godišnjim zaslugama i to, uz ostalo, za izniman doprinos na afirmaciji žena.

Na listi od 11 kandidatkinja su i: Sendra Bischof Vukušić, Borka Bobovec, Nada Landeka, Martina Baričević, Jadranka Kosor, Svjetlana Marijon, Jadranka Apostolovski i Amelija Tomašević.

Na sjednici je najavljen javni natječaj za podnošenje prijedloga za dodjelu Nagrade Grada Zagreba koji će biti objavljen u subotu, 4. veljače, u Večernjem i Jutarnjem listu te Vjesniku, a trajat će do 24 veljače.

Odbor za javna priznanja prihvatio je pokroviteljstvo nad održavanjem izložbi u ciklusu "Mladi umjetnici u Galeriji Kristofora Stankovića" i izdvojit će 40 tisuća kuna za četiri izložbe, kao i pokroviteljstvo nad 21. Svečanostima Pasionske baštine 2012. što će i sufinancirati sa 50 tisuća kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙