FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Banke pritisnule europske burzovne indekse

LONDON/PARIZ/FRANKFURT, 30. siječnja 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice oslabile su u ponedjeljak nakon što je bankovni sektor pogodila zabrinutost zbog otegnute potrage za rješenjem grčkog duga.

Indeks Londonske burze FTSE oslabio je 0,8 posto na 5.685 bodova, indeks Frankfurtske burze DAX za 0,7 posto na 6.466 bodova, dok je pariški DAX bio u minusu 1,1 posto i iznosio 3.282 boda.

Najveći su gubitnici na početku tjedna bile banke, koje pritišću dugotrajni i napeti pregovori Grčke i vlasnika njezinih državnih obveznica o restrukturiranju 200 milijardi eura grčkog duga. Ulagači se nadaju sporazumu kako bi se izbjegao bankrot Grčke, koji bi mogao izazvati kaos u financijskom sustavu i pogoditi dobit kompanija.

"Danas ulagači ponovo razbijaju glavu oko toga može li se riješiti problem Grčke, te hoće li privatni investitori prihvatiti odgovarajuće gubitke", tumači Richard Batty iz tvrtke Standard Life Investments.

Banke su u prosjeku u takvom okruženju izgubile na vrijednosti tri posto, pri čemu je Deutsche Bank bio u minusu 3,7 posto, a Commerzbank 3,4 posto.

Francuske banke dodatno je pogodila najava francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja o uvođenju poreza na financijske transakcije po stopi od 0,1 posto. Tako su Societe Generale i Credit Agricole oslabile između 4,9 i 5,6 posto.

Ulagači strahuju da bi i Portugal mogao krenuti stopama Grčke, pa su portugalske obveznice i dionice pod znatno većim pritiskom nego one ostalih zaduženih zemalja eurozone.

Skepsa okružuje i današnji summit. Ulagači drže da će europski lideri teško pomiriti štednju i rast na skupu na kojem bi trebao biti dogovoren trajni stabilizacijski fond za eurozon i završni detalji pakta za strožu fiskalnu disciplinu.

"Problem sa summitima je taj što s vremenom donose sve veće razočaranje a nikako da dobijemo precizno trasiran put izlaska iz europske dužničke krize", tumači Batty.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 0,5 posto, na 8.793 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙