FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ceh graditeljstva HOK-a za strogo i koordinirano postupanje inspekcija protiv rada na crno

ZAGREB, 30. siječnja 2012. (Hina) - Ceh graditeljstva Hrvatske obrtničke komore (HOK) traži strogo i koordinirano postupanje inspekcija protiv rada "na crno", izvijestili su danas iz HOK-a u priopćenju sa sjednice Ceha.

Sjednica Ceha graditeljstva HOK-a održana je krajem prošlog tjedna, a na njoj su razmotreni najnoviji prijedlozi, sugestije i problematika u graditeljskoj struci, uključujući pitanje energetske učinkovitosti u zgradarstvu.

Ako do ulaska Hrvatske u EU 2013. godine već treba primjenjivati EU-propise o energetskoj učinkovitosti u zgradarstvu, a da potom do 2020. sve zgrade treba učiniti energetski učinkovitima, vremena za građevinare ima malo s obzirom na obim toga posla, naglasio je predsjednik Ceha Karlo Kabelka.

Članovi Ceha upozorili su da su mali za inozemna tržišta, ali da na domaćem i dalje nailaze na ozbiljne poteškoće u svom poslu, osobito radi nelojalne konkurencije i dampinških cijena koje takva konkurencija sobom nosi.

Pojedine odredbe prethodnih zakona o javnoj nabavi od toga su štitile, stoga će Ceh zatražiti da se te odredbe (npr. o najvećim dopuštenim odstupanjima u vrijednostima ponuda) vrate u zakon.

Iz Ceha najavljuju da će njihovi zahtjevi u razgovorima s ministarstvima važnim za graditelje biti vezani uz bolji rad inspekcija, pooštravanje kriterija za licenciranje građevinara, strože kriterije u odabiru članova ocjenjivačkih komisija koje razmatraju ponude u javnoj nabavi, poštovanje normativa i kvalitete materijala.

Na kvalitetu graditelje treba navesti certificiranjem i edukacijom, ističu iz Ceha graditeljstva i naglašavaju da će pratit primjenu postojećih i novih zakona koji se odnose na graditelje, a očekuju i sastanak predstavnika vodstva Ceha s novom upravom Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Tri posebno značajna zakona - Zakon o neregistriranoj djelatnosti, Zakon o rokovima ispunjenja novčanih obveza i Zakon o procjeni učinaka propisa, mogu pomoći poslovanju graditelja, ali uz dosljednu primjenu, posebno protiv rada na crno, što će tražiti strože i koordinirano postupanje inspekcija, istakli su članovi Ceha.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙