FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: dionica Croatia osiguranja dobitnica dana

ZAGREB, 30. siječnja 2012. (Hina) - Najveća dobitnica na Zagrebačkoj burzi danas je dionica Croatia osiguranja, sa skokom cijene od čak 31 posto, dok je ukupno trgovanje obilježeno nešto većom likvidnošću no i padom Crobexa, ponajviše zbog negativnih kretanja na europskim burzama.

Oko podneva Crobex indeks bio je u minusu 0,75 posto, na 1.723 boda, a Crobex10 0,38 posto, na 974 boda.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 6,7 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna više nego u petak u ovo doba.

„Današnja nešto veća likvidnost na domaćem tržištu kapitala zahvaljuje se većem trgovanju dionicama HT-a i Croatia osiguranja. Dionica Croatia osiguranja pritom je dobitnica dana. Međutim, Crobexi su u minusu, ponajviše pod utjecajem kretanja na europskim burzama“, ističe Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische bank.

Na europskim burzama trenutno su frankfurtski DAX, londonski Ftse i pariški CAC indeks u minusu između 0,5 i 1 posto.

Na domaćem tržištu do podneva najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, u visini od 2,4 milijuna kuna. Cijena joj je potonula 1 posto, na 238,3 kune.

Slijedi dionica Croatia osiguranja, s prometom od 1,9 milijuna kuna. Cijena joj je skočila čak 31 posto, na 6.397 kuna. Time je nastavljen njezin uspon od prošloga tjedna, kada je porasla gotovo 30 posto nakon vijesti o mogućoj Adrisovoj kupnji 30-postotnog udjela u Croatia osiguranju.

Nešto više trguje se i dionicom Ingre, kojom je do sada ostvareno 295.000 kuna prometa. Cijena joj je ojačala 0,8 posto, na 5,06 kuna.

Ta građevinska kompanija izvijestila je danas da je dobila novi posao u Alžiru na projektu izvođenja radova na brani Tagharist, vrijedan 21 milijun kuna.

U većem fokusu investitora također je i dionica Ericssona Nikole Tesle. Uz promet od 294.000 kuna, cijena te dionice skočila je 6,84 posto, na 1.275 kuna.

Špoljar dodaje da će u idućim tjednima u većem fokusu investitora biti financijska izvješća domaćih kompanija, vijesti o visini dividenda, kao i pojedinačne korporativne objave, poput današnjeg novog ugovora Ingre.

„Sve te vijesti mogle bi u idućim tjednima generirati povećanu likvidnost na pojedinim izdanjima“, zaključuje Špoljar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙