FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se oprezno trgovanje, u fokusu dionica Ingre

ZAGREB, 25. siječnja 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje oprezno trgovanje, jer nema značajnijih poticajnih vijesti, a u fokusu ulagača ponovno bi mogla biti dionica Ingre, kojoj je jučer cijena oštro pala jer ta građevinska kompanija nije uspjela iskupiti komercijalne zapise.

Svih 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks jučer je oslabio 0,52 posto, na 1.715 bodova, a Crobex10 0,64 posto, na 963 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 10,3 milijuna kuna, što je otprilike 3 milijuna više nego dan ranije.

„I danas je izgledna stagnacija na domaćem tržištu. U nešto većem fokusu investitora mogla bi biti dionica Ingre, nakon što ta građevinska kompanija nije uspjela iskupiti komercijalni zapis. Problemi Ingre mogli bi ojačati pesimizam investitora u pogledu cijelog građevinskog sektora“, ističe Matko Bošković, broker i investicijski savjetnik u Centar banci.

Ingra jučer nije doznačila Središnjem klirinškom depozitarnom društvu (SKDD) novac za iskup 13. tranše komercijalnog zapisa u iznosu od 4,04 milijuna eura. Cijena njezine dionice stoga je potonula gotovo 19 posto, na svega 5,19 kuna, uz promet od 1,43 milijuna kuna.

Bošković navodi da je moguć nastavak nešto većeg fokusa investitora i na dionice Adrisa te Croatia osiguranja uslijed špekulacije da bi Adris preuzeo to osiguravajuće društvo.

U međuvremenu, agencija za kreditni rejting Fitch objavila je kako medijska izvješća da nova Vlada razmatra opcije poput povećanja stope PDV-a sugeriraju njezinu veću odlučnost u odnosu na prethodnu vladu na provedbi fiskalne konsolidacije, koja je potrebna kako bi se izbjeglo sniženje rejtinga. Agencija čeka detaljan fiskalni i ekonomski program koji će biti osnova za ocjenu rejtinga u prvom tromjesečju ove godine.

Ocjene agencije Fitch Bošković smatra ponešto ohrabrujućima, no ne vjeruje da će to imati pozitivnog utjecaja na domaće tržište kapitala.

„I dalje smo oprezni u vezi kreditnog rejtinga zemlje, i čekamo ocjene rejting agencija“, navodi Bošković.

I na svjetskim se burzama trguje oprezno. Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks blago pao, nakon pet dana neprestanog rasta, jer su ulagače zabrinuli slabiji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija i zastoj u pregovorima o restrukturiranju grčkog duga.

Dow Jones oslabio je 0,26, a S&P 500 indeks 0,10 posto. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,09 posto.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, ponajviše u tehnološkom sektoru, što se zahvaljuje odličnim poslovnim rezultatima Applea.

Na europskim je burzama, pak, današnje trgovanje počelo oprezno jer su ulagače zabrinuli slabiji nego što se očekivalo poslovni rezultati švedskog Ericssona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙