FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministrica Holy u Istri

PULA, 25. siječnja 2012.(Hina) - Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy za današnjeg je posjeta Istarskoj županiji i sastanaka s istarskim županom Ivanom Jakovčićem rekla da Istra kao izrazito turistička županija treba pozornost usmjeriti u zaštitu okoliša jer je "okoliš temeljni resurs s kojim ona raspolaže".

Zahvalivši ministrici na dolasku u Istru i iskazanom interesu za istarske projekte u zaštiti okoliša, istarski župan Ivan Jakovčić izvijestio je ministricu o projektima Županijskoga centra za gospodarenje otpadom Kaštijuna i o istarskom vodozaštitnom sustavu. Predstavljeni su joj i ostvareni europski projekti u zaštiti okoliša te planovi županije s tim u vezi.

"Razgovor s ministricom Holy bio je iznimno sadržajan, a u Istri je od iznimne važnosti imati otvorena vrata u ovom ministarstvu i u Fondu zaštite okoliša", rekao je na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka s ministricom Ivan Jakovčić, dodajući kako je Mirela Holy prva ministrica iz nove vlade koja je posjetila Istru.

Ministrica Holy ocijenila je da u ostalim dijelovima Hrvatske stanje u zaštiti okoliša nije tako dobro kao u Istri, a u vezi s centrom Kaštijunom istaknula je kako njegova realizacija može biti samo od koristi za podizanje standarda zaštite okoliša. "O Plominu 3 nije se razgovaralo, no bit će još prilika", rekla je ministrica Holy.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o mogućem smanjenju naknada za pet ambalažu, ministrica Holy je ponovila kako će Hrvatska morati promijeniti pravilnik o ambalažnom otpadu jer je "sadašnji sustav neodrživ budući da su u prošlih šest godina od provedbe pravilnika gubitci veći od 750 milijuna kuna".

"Na koji ćemo način promijeniti pravilnik i koji ćemo model odabrati, još ćemo vidjeti jer moramo najprije napraviti iscrpnu analizu kako ne bismo izazvali štete", bilo u ekonomskom smislu, bilo štetu za okoliš, rekla je ministrica Holy.

Dodala je kako je prerano govoriti o tome imajući u vidu činjenicu da je sada glavni prioritet izrada zakona o otpadu.

"Na tome upravo radimo, mi ćemo dati velike rokove za prilagodbu, a do 2018. sukladno obvezama prema Europskoj uniji moramo uspostaviti sanaciju svih postojećih odlagališta, bila ona legalna ili ilegalna, te cjeloviti sustav gospodarenja otpadom", zaključila je ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy.

(Hina) xdspo yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙