FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren twinning projekt protiv diskriminacije

ZAGREB, 24. siječnja 2012. (Hina) - Austrija i Hrvatska otvorile su u utorak twinning projekt iz programa pretpristupne pomoći IPA vrijedan 690.000 eura i namijenjen uspostavi učinkovitog sustava za suzbijanje diskriminacije u Hrvatskoj.

Program, čija je provedba počela u studenome prošle godine i trajat će 18 mjeseci, s 655.000 eura financira EU, a 34.500 Hrvatska.

Korisnici projekta su Ured pučkog pravobranitelja i vladin Ured za ljudska prava, kojima će glavni partner biti austrijski Institut za ljudska prava Ludwig Boltzmann, rečeno je na predstavljanju projekta u Hrvatskom saboru.

To je ukupno 122 twinning projekt kroz koje je u Hrvatsku dosad uloženo 85 milijuna pretpristupne pomoći. Najviše njih ostvareno je u suradnji s Austrijom, ukupno 21 projekt vrijedan 26 milijuna eura.

Čestitajući Hrvatskoj na pozitivnom ishodu referenduma za članstvo u EU-u, austrijska veleposlanica u Hrvatskoj Andrea Ikic-Bohm rekla je da je to bio važan dan za Austriju koja je podupirala europski put Hrvatske od njezina osamostaljenja.

"Područje obuhvaćeno ovim twinning projektom važno je za Austriju i EU, jer borba protiv diskriminacije predstavlja kamen temeljac ljudskih prava i ostalih vrijednosti na kojima počiva Unija", rekla je Ikic-Bohm.

Šef Delegacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren ocijenio je da je na području suzbijanja diskriminacije ostvaren veliki napredak, jer inače pristupni pregovori ne bi bili zaključeni.

"No, zakoni nisu dovoljni, trebamo mijenjati stanje na terenu", istaknuo je Vandoren ističući da Hrvatska nije izuzetak i da diskriminacije ima svigdje, pa i u zemljama članicama Unije.

Cilj projekta "Uspostava cjelovitog sustava za zaštitu od diskriminacije" je osnažiti kapacitete Ured pučkog pravobranitelja i vladina Ureda za ljudska prava, izgraditi sustav statističkog praćenja i dokumentiranja slučajeva diskriminacije te sustav pomoći žrtvama diskriminacije.

Organizatori očekuju da će se na taj način unaprijediti vještine oko 240 državnih službenika u prepoznavanju diskriminacije, razviti program njihove edukacije u budućnosti i osnažiti suradnja državnih tijela s nevladinim udrugama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙