FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 23. siječnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) zatražio je danas od Vlade sazivanje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) na kojoj bi se raspravljalo o najavljenom povećanju stope PDV-a s 23 na 25 posto, kao i povećanju iznosa neoporezive osnovice za obračun plaća. SSSH u priopćenju traži poštivanje procedure propisane Sporazumom o osnivanju GSV-a kojom su se potpisnici obvezali da će javne politike (usklađivanje gospodarske, socijalne i razvojne politike) nacionalne strategije, nacrti zakona, propisa, programa i drugi dokumenti iz djelokruga rada Vijeća, prije upućivanja u Hrvatski sabor biti razmotreni na sjednici GSV-a, odnosno odgovarajućim radnim tijelima. Nakon što je nedavno Vlada imenovala svoje predstavnike u GSV, nema prepreka za početak rada novoga saziva GSV-a i ispunjavanja njegove zadaće. U uvjetima teškog socijalnog stanja, izigravanje prihvaćene procedure dovelo bi u pitanje vjerodostojnost funkcioniranja političkog sustava, ističe SSSH.

ZAGREB - Stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj za prosinac prošle godine iznosila je 18,7 posto, što je za 0,8 postotnih bodova više u odnosu na stopu od 17,9 posto za studeni, pokazuju prvi podaci koje je danas objavio Državni zavod za statistiku. Na godišnjoj je pak razini stopa registrirane nezaposlenosti malo manja, za 0,1 postotni bod, budući je stopa registrirane nezaposlenosti za prosinac 2010. iznosila 18,8 posto, a za prosinac prošle godine 18,7 posto. Krajem prosinca 2011. godine na evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje bilo je registrirano 315.438 osoba. Na mjesečnoj razini, u odnosu na studeni 2011. godine, broj nezaposlenih povećao se za 4,4 posto ili za 13.358 osoba. Na godišnjoj razini pak, u usporedbi s prosincem 2010. godine, broj nezaposlenih smanjio se za 1,4 posto ili 4.407 osoba.

ZAGREB - Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za studeni prošle godine iznosila je 5.729 kuna, objavio je danas Državni zavod za statistiku. To je za 323 kune ili nominalno za oko 6 posto više nego što je iznosila prosječna neto plaća za listopad, a na to je povećanje vjerojatno najviše utjecala isplata božićnica. Na godišnjoj razini, u odnosu na jedanaesti mjesec 2010. godine, prosječna je neto plaća za studeni prošle godine bila viša za 145 kuna ili za 2,6 posto. Po prvim podacima DZS-a, prosječna je bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za studeni 2011. iznosila 8.131 kunu, što je u odnosu na prosječan bruto za listopad više za 387 kuna ili za 5 posto. U odnosu na studeni 2010. prosječna je bruto plaća za studeni 2011. godine bila veća za 239 kuna ili za oko 3 posto.

ZAGREB - Današnja javna rasprava o studiji "Analiza aktivnosti u Prometnim poslovima HŽ Infrastrukture" imala je izrazito buran tijek zbog žučne rasprave predstavnika Uprave i sindikata o okolnostima u kojima je studija izrađena. Sindikalisti na čelu s tajnikom Sindikata prometnika vlakova Hrvatske Antom Iličićem zviždanjem su prekidali izlaganja predsjednika Uprave HŽ Infrastrukture Branimira Jerneića i predstavnika tvrtke Info Puls, tvrdeći da je natječaj na kojem je Info Puls dobio izradu studije namješten. Iličić je nekoliko puta ponovio da je natječaj istražuju Državno odvjetništvo i Uskok te da je Info Puls nema potrebne kvalifikacije i reference za izradu studije jer ima samo dvoje zaposlenih i bavi se veletrgovinom lijekovima. Prije sukoba oko rasprave o studiji Jerneić je u uvodu ustvrdio da je jedan od glavnih problema HŽ Infrastrukture udio plaća i radničkih prava od 82 posto u ukupnom troškovima tvrtke. HŽ Infrastruktura ima prevelik broj zaposlenih i tehnološki je zastarjela. Izlaz je, kaže, u novim projektima i ulaganjima.

ZAGREB - Radna projekcija prosječne stope inflacije u Hrvatskoj u ovoj godini analitičara Privredne banke Zagreb kreće se na razini prošlogodišnjih 2,3 posto, pri čemu napominju da glavni rizici za centralnu projekciju prema gore dolaze od administrativno reguliranih cijena, dok rizici nadolje dolaze od realnog pada BDP-a većeg od trenutno očekivanih 1 posto. U PBZ Tjednim analizama pritom napominju da kod ove projekcije nije uzeta u obzir prošlotjedna najava povećanja stope PDV-a za 2 postotna poena uz uvođenje diferencijalnih stopa, s obzirom da je njen učinak zasad teško procijeniti dok ne budu poznati detalji odluke. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, godišnja stopa inflacije u prosincu je iznosila 2,1 posto čime je prosječna godišnja stopa inflacije u protekloj godini dosegnula 2,3 posto.

ZAGREB - Erste&Steiermaerkische Bank je u suradnji s više od 40 građevinskih tvrtki, klijenata banke, ponudila povoljnije uvjete za kupnju više od 600 stanova od kojih je oko 70 posto na području Zagreba, izvijestili su iz te banke. Cijene stanova snižene su od 25 do 30 posto i kreću se od 890 do 2.900 eura po četvornom metru. Povoljnije kreditiranje uključuje fiksnu kamatnu stopu od 4,5 posto za prve četiri godine otplate kredita nakon čega se kamata usklađuje s redovnom kamatnom stopom za stambene kredite u Erste banci. Iznos kredita je od 20 tisuća do 500 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti, a bit će u ponudi do kraja 2012. Tržište stambenog kreditiranja stanovništva u Hrvatskoj je, prema podacima HNB-a, u prvih jedanaest mjeseci 2011. raslo po stopi od 2,16 posto, a u Erste banci za 3,74 posto.

ZAGREB - U Hrvatskoj je tijekom prošle godine prodan 41.561 novi putnički automobil, što je za 7,7 posto više nego 2010. godine, a taj rast je rezultat povećane prodaje poslovnim kupcima, dok su građani kupovali manje automobila nego u godini prije. Prema podacima agencije Promocija Plus, u Hrvatskoj je lani građanima prodan 20.101 putnički automobil, a to je za 1.013 vozila ili 4,8 posto manje nego 2010. Istodobno je poslovnim kupcima prodano 21.460 novih putničkih automobila odnosno 3.987 vozila ili 22,8 posto više nego 2010. godine. Tržište automobila u Hrvatskoj je i uz prošlogodinji rast još daleko od godina prije krize, kada se u Hrvatskoj prodavalo dvostruko više automobila. Tako vozni park ponovno stari. Prema podacima Centra za vozila Hrvatske, prosječna starost osobnih vozila u Hrvatskoj je blizu 11 godina. Za ponovno pomlađivanje Hrvati bi trebali kupovati 60 tisuća novih vozila godišnje.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas je izostala znatnija reakcija investitora na pozitivni ishod jučerašnjeg referenduma o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, pa su Crobexi tek u blagom plusu, a likvidnost je skromna. Oko podneva Crobex je bio u plusu 0,25 posto, na 1.729 bodova, a Crobex10 0,51 posto, na 969 boda. Redovni promet dionicama iznosio je svega 2,5 milijuna kuna, što je otprilike milijun kuna više nego u petak u to doba. Do podneva najveći je promet imala dionica HT-a, od 841.000 kuna. Cijena je oslabila 0,32 posto, na 241 kunu. Slijedi dionica Atlantske plovidbe, s prometom od 338.000 kuna, i rastom ijene za 2,85 posto, na 315 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na tečajnicu od petka ojačala prema euru i švicarskom franku za po 0,10 posto, dok je prema američkom dolaru ojačala za 0,63 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,553409 kuna. Srednji tečaj franka je 6,254375 kuna, a dolara 5,821061 kunu. Istodobno je kuna oslabila prema britanskoj funti za 0,05 posto te srednji tečaj funte iznosi 9,062278 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙