FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rijeka: relikvija sv. Marcijana ponovno izložena

RIJEKA, 22. siječnja 2012. (Hina) - Relikvija sv. Marcijana iz najstarije riječke crkve Uznesenja Marijina danas je ponovno izložena na bočnom oltaru te crkve u središtu Rijeke, nakon što je pregledana i restaurirana u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Zagrebu.

Marcijan je na svoje mjesto na bočnom oltaru Assunte postavljen na današnjoj misi, a iz Riječke nadbiskupije najavljeno je da će se obnoviti i njegova svetkovina i štovanje.

Župa Uznesenja Marijina pripremala se za ponovno izlaganje relikvije sv. Marcijana trodnevnicom od 19. do 21. siječnja. U sklopu trodnevnice održano je predavanje o štovanju relikvija svetih te o relikviji sv. Marcijana.

Iz Riječke nadbiskupije objasnili su da su ispunjeni uvjeti da relikvija, smještena u stakleni sarkofag dugačak oko 1,2 metra, bude dostojno izložena u crkvi i da postane vjerska i turistička znamenitost.

Restauratori su ju očistili i pregledali, postavili su nova stakla i obnovili sarkofag u kojem je bila smještena.

Ispod odjeće u predjelu utrobe relikvije pronašli su rimsku uljanicu iz 3. ili 4. stoljeća pa na osnovi toga datiraju i starost relikvije koja bi, smatraju, mogla biti autentično tijelo ranokršćanskog mučenika.

Po povijesnim zapisima, sv. Marcijan je u Rijeku donesen 1662. godine, posredstvom cara Leopolda I., kao poklon pape Aleksandra VII. Mumificirano tijelo dopremljeno je iz rimskih katakombi sv. Kalista i trebalo bi pripadati kršćanskom mučeniku s kraja 3. stoljeća, iz vremena Dioklecijanovih progona.

Za sv. Marcijana se smatra da je bio ugledni rimski građanin i senator, koji je prešao na kršćanstvo i mučenički umro.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙