FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obnova osječke konkatedrale trajat će još godinama

OSIJEK,28. prosinca, 2011.(Hina) - Obnova osječke konkatedrale, crkve svetih Petra i Pavla, koja je teško oštećena u Domovinskom ratu s više od stotinu granata, premda je započela odmah nakon rata, trajat će još godinama jer je riječ o zahtjevnim restauratorsko-konzervatorskim radovima.

Župnik Adam Bernatović kaže da je najvažnije učinjeno, t.j. obnova krova, no svi ostali zahvati u unutrašnjem i vanjskom dijelu konkatedrale su zahtjevni po samoj strukturi posla, ali i po velikim ulaganjima koja su potrebna.

U tijeku je obnova vanjskih zidova konkatedrale, a budući da je to monumentalna građevina, koja je dio hrvatske spomeničke baštine, baš svaki dio obnove izvodi se isključivo pod stručnim nadzorom i uz akademske umjetnike.

Na sjevernom dijelu crkve restaurirane su kamene rozete, promijenjeno je niz prozora s novim vitrajima. Radove financira Ministarstvo kulture, grad Osijek i Osječko-baranjske županija te donatori.

"Kako je riječ o višemilijunskim ulaganjima, treba strpljivosti, posebice u današnje vrijeme, jer je cilj da crkva bljesne prvotnim sjajem", rekao je župnik Bernatović, dodavši kako se nada da će "doživjeti svršetak obnove konkatedrale koja svojom monumentalnošću natkriljuje Osijek i okolicu".

Kad će obnova tornja biti gotova, teško je reći jer je za to potreban novac o kojem u ovo vrijeme možemo samo sanjati, dodao je.

Prije godinu dana u podu crkve se pojavila velika rupa, pod promjera oko dva metra se urušio pa je neko vrijeme taj dio crkve bio zaštićen ogradom, nakon čega su počeli istraživački radovi, kazao je Bernatović. Premda se pojavila priča kako se ispod nalazi podzemna prostorija, istraživanje je pokazalo da nije tako, kazao je. Na dubini od četiri metra prostor je bio ispunjen tzv. sipinom, a tek onda se pojavio zemljani prostor dubok jedan metar. Taj dio crkve saniran je.

Osječka župna crkva svetih Petra i Pavla naziv konkatedrala dobila je 18. lipnja 2008. kad je uspostavljena Đakovačko-osječka nadbiskupija. Crkvu je dao graditi biskup Josip Juraj Strossmayer. Projektirao ju je u neogotičkom stilu njemački arhitekt Franz Langerberg. Izgradnja je završila 1898., a posvećena je 1900.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙