FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novinske agencije o referendumu u RH

ZAGREB, 22. siječnja 2012. (Hina) - Hrvatska će se kroz nedjeljni referendum opredijeljivati o ulasku 1. srpnja 2013. godine u Europsku uniju - najavljuju današnji referendum u RH brojne novinske agencije kroz tekstove svojih dopisnika iz Zagreba.

Sve press-agencije pritom spominju da su zadnja istraživanja pokazala da članstvo Hrvatske u EU podržava oko 60 posto državljana RH, kao i da je to prvi referendum nakon onoga o osamostaljenju iz svibnja 1991. godine, te da je od tada članstvo Hrvatske u EU jedan od nacionalnih strateških ciljeva države. Agencije, između ostalog, napomunju i da su hrvatske građane na referendum pozvali svi čelni ljudi države, stranke, velik broj nevladinih organizacija, kao i katolički biskupi, te da u državnoj izbornoj komisiji očekuju da će oko 22 sata biti poznati rezultati sa većine referendumskih mjesta. Za odluku o pristupanju Hrvatske Europskoj uniju potrebno je da, od ukupnog broja državljana koji se izjasne na referendumu, najmanje njih 50 posto plus jedan zaokruži odgovor "za".

Na drugom referendumu u hrvatskoj povijesti građani će se izjašnjavati o pristupanju Europskoj uniji na ukupno 6749 biračkih mjesta u zemlji i inozemstvu. Na referendumsko pitanje "da li ste za članstvo Republike Hrvatske u Euroskoj uniji " moći će odgovarati nešto više od 4,5 milijuna birača. Kako se izbori održavaju od sedam do 19 sati, agencije kažu da je glasanje već počelo u Novom Zelandu, Australiji i državama Azije, te da će zadnje biračko mijesto biti zatvoreno u ponedeljak na zapadu SAD-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙