FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vojvođanski Hrvati za Hrvatsku u EU

SUBOTICA, 20. siječnja 2012. (Hina) - Čelnici hrvatske manjine pozvali su sunarodnjake u Srbiji da iziđu na nedjeljni referendum o pristupanju Hrvatske EU i podrže njezino pridruženje toj zajednici država, prenose u petak mediji na hrvatskom jeziku u Vojvodini.

Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) uputilo je sa svoje posljednje sjednice poziv Hrvatima ali i svima drugima u Srbiji koji imaju hrvatsko državljanstvo da daju svoj glas ulasku Hrvatske u EU.

"To će biti veliki korak za sve nas, jer ćemo konačno postati pripadnici velike europske obitelji naroda", izjavio je predsjednik izvršnog odbora HNV-a Darko Sarić Lukendić.

"Mislimo da će nam Hrvatska tada moći pružiti odgovarajuću zaštitu od politikantskoga izvrtanja činjenica, kad je u pitanju ostvarivanje proklamiranih prava Hrvata u Srbiji", dodao je predsjednik HNV-a Slaven Bačić.

I Demokratski savez Hrvata u Vojvodini uvjeren je da bi ulazak Hrvatske u EU poboljšao status Hrvata u Srbiji i zato je pozvao svoje članstvo kako bi što više vojvođanskih Hrvata izišlo na referendum.

Ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov istaknuo kako su Hrvati u Vojvodini ispunjeni ponosom što je država njihova matičnoga naroda uspjela privesti poslove eurointegracija kraju.

Time je, ističe Žigmanov, simbolično potvrđena pripadnost hrvatskoga naroda europskom krugu naroda. S druge strane, osnažena su i očekivanja Hrvata u Vojvodini glede pomoći Hrvatske u rješavanju problema i poboljšanju njihova društvena položaja.

Referendumsku kampanju u Vojvodini vodio je i generalni konzulat RH U Subotici.

Procjena je da oko 35.000 hrvatskih državljana koji u Vojvodini i Srbiji borave privremeno ili trajno imaju pravo glasovanja na izborima.

Pravo glasovanja imaju i pripadnici hrvatske manjine u Vojvodini, koji imaju hrvatsko državljanstvo, no to svoje pravo na prijašnjim izborima koristilo je samo njih oko 700.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙