FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Savjet za zelenu gradnju o održivim materijalima i izvorima

ZAGREB, 20. siječnja 2012. (Hina) - Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj organizirao je danas edukacijski program "Green Building Professional" o održivim materijalima i izvorima na kojemu je sudjelovalo 40 polaznika raznih struka, a predavač i voditelj bio je stručnjak za "zelene materijale" Bogdan Draganescu.

Istaknuo je kako bi želio da ljudi postanu svjesni da postoje održivi materijali. "Mnogi arhitekti, inženjeri ili upravitelji zgrada ne znaju puno o održivim materijalima ili načinima na koje ih mogu koristiti, a ova radionica polaznicima daje alate s kojima mogu analizirati koje materijale bi trebali koristiti da bi bili ekološki", rekao je. Dodaje kako sagledavaju učinak na okoliš tih materijala, socijalni učinak te energetsku učinkovitost građevine koju izgrađuju. Sagledavaju na koji način se mogu upotrijebiti tradicionalni materijali koji se inače upotrebljavaju za gradnju zgrada, primjerice drvo kao i još neki materijali koji se mogu naći u lokalnoj sredini tako da ih ne treba prevoziti, primjerice konoplja za izolaciju ili ovčja vuna i slama", rekao je.

Predsjednica Savjeta za zelenu gradnju u Hrvatskoj Vedrana Likan podsjetila je da je Savjet osnovan 2009., te da su do danas razvili nekoliko edukativnih programa, a Green Building Professional je europski program koji se paralelno provodi na pet tržišta - u Italiji, Nizozemskoj, Turskoj, Rumunjskoj i Hrvatskoj, u organizaciji njihovih savjeta.

"Unutar tog programa želimo podignuti generaciju multidisciplinarnih stručnjaka za problematiku 'zelene gradnje'", istaknula je dodajući kako vjeruje da ćemo već na jesen imati 40-tak stručnjaka "zelene gradnje" jer je činjenica da se hrvatsko tržište razvija u tom smislu. Najavila je da će Savjet ove godine predložiti kako kroz obnovu postojećih zgrada pojačati energetsku učinkovitost i pretvoriti ih u više "zelene".

Bogdan Draganescu je osnivač i direktor tvrtke Smart&Pepper Consulting, posvećene promicanju održivosti zgrada, energije i životnog stila. Jedan je od tri potpisnika akta kojim je utemeljen Rumunjski savjet za zelenu gradnju 2008. te kao potpredsjednik Uprave nastavlja promicati njegov razvitak. Jedno od njegovih najnovijih zaduženja je imenovanje Hocim veleposlanikom za održive gradnje 2010., odgovornim za projekt The Board for EcoBiblioteka, registriran za certifikat Living Building Challenge te višim tehničkim savjetnikom za UNDP/GEF projekt "Poboljšanje energetske učinkovitosti u domaćinstvima i zajednicama s niskim prihodima u Rumunjskoj" 2011. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙