FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze pale s najviših razina u pet i pol mjeseci

LONDON, 20. siječnja 2012. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros blago pale, nakon što su jučer dosegnule najviše razine u više od pet mjeseci, a pod najvećim je pritiskom rudarski sektor zbog pada cijena sirovina.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oslabio je do 9,30 sati 0,2 posto, na 1.044 boda, nakon što je jučer skočio 1,1 posto, dosegnuvši najvišu razinu u pet i pol mjeseci.

Londonski FTSE indeks bio je u 9,30 sati gotovo nepromijenjen, dok su frankfurtski DAX i pariški CAC oslabili između 0,2 i 0,5 posto.

Prema izvješću HSBC banke, u siječnju je industrijska aktivnost u Kini vjerojatno oslabila treći mjesec zaredom. PMI indeks menadžera nabave, koji sastavlja ta banka, iznosio je 48,8 bodova, što je blago poboljšanje u odnosu na prosinac, no kretanje tog indeksa ispod razine od 50 bodova ukazuje na slabljenje aktivnosti.

To je izazvalo bojazan od pada potražnje za sirovinama, pa su pale i njihove cijene.

Zbog toga su dionice u rudarskom sektoru jutros najveće gubitnice. STOXX Europe 600 indeks tog sektora pao je 0,9 posto.

Nakon četiri dana neprestanog rasta cijena dionica, neki analitičari očekuju predah na tržištu.

„Cijene dionica kreću se u gornjem dijelu raspona, pa nailaze na tehnički otpor. Zbog toga očekujem pritisak na prodaju“, kaže Joe Rundle, direktor u tvrtki ETX Capital.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros porastao 1,5 posto, na 8.766 bodova, najvišu razinu u dva mjeseca. U cijelom ovom tjednu osvojio je 3,1 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙