FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Smokvarijska lista" traži inspekciju na smetlištu Viševcu

RIJEKA, 19. siječnja 2012. (Hina) - Članovi Građanske udruge "Smokvarijska lista" upozorili su danas da je zdravlje mještana Marinića i Viškova ugroženo zbog nepravilnog odlaganja otpada na Viševcu, u blizini Rijeke, i pozvali su inspekcije da "profunkcioniraju" i izađu na teren.

U današnjem priopćenju navode da su dosad, pojedinačno i kao udruga, građevinskoj inspekciji, inspekciji zaštite na radu, inspekciji zaštite okoliša i sanitarnoj inspekciji poslali 35 prijava zbog sumnje na nepravilnosti na odlagalištu županijskoga komunalnog otpada Viševcu, u blizini Rijeke, ali ni na jednu nisu dobili odgovor.

Ocjenjuju da inspekcije rade prema željama političkih moćnika i građevinskih lobija i pozivaju ih da "profunkcioniraju, izađu na teren, sankcioniraju bespravnu gradnju, bespravno korištenje Viševca i ekološki zločin nad mještanima".

Nad mještanima Marinića i Viškova događa se ekološki zločin - zbog načina rada Viševca i površinskog odlaganja otpada na njemu širi se nepodnošljiv smrad, ugroženo je zdravlje ljudi, voda s odlagališta zagađuje privatne parcele i množe se prenositelji zaraznih bolesti, navode u priopćenju i napominju da se na smetlištu hrane mnogobrojni galebovi, psi i mačke lutalice te štakori. U "Smokvarijskoj listi" smatraju da su najteže posljedice što mještani pate od bolesti dišnih putova, malignih i drugih bolesti.

Posljednjih mjeseci, kažu, onečišćenje je pojačano zbog neodgovornog gospodarenja komunalnim otpadom, umjesto u cijelosti, balira se samo dio otpada, a dio se, navode, odlaže izvan zadanih gabarita na odlagalištu Viševcu.

Po najavama iz Primorsko-goranske županije i grada Rijeke, izgradnja novog županijskoga centra za gospodarenje otpadom "Marišćine", vrijednog 49,3 milijuna eura, trebala bi završiti polovicom 2014. Do tada će se komunalni otpad balirati te u prvoj fazi odlagati na dosadašnjem odlagalištu Viševcu, a zatim na Marišćini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙