FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikati pozivaju potencijalne volontere za "referendum o referendumu"

ZAGREB, 18. siječnja 2012. (Hina) - Matica hrvatskih sindikata i Hrvatska udruga sindikata (HUS) pozvali su danas građane da im se jave ako žele volontirati u prikupljanju potpisa za "referendum o referendumu" koji te dvije središnjice kane provesti od 22. siječnja do 5. veljače.

Čelnici Matice i HUS-a najavili su na konferenciji za novinare da su prijavili oko 5.000 mjesta na kojima će volonteri pokušati tijekom dva tjedna prikupiti oko 450.000 potpisa na zahtjev da se referendum ubuduće mora raspisati ako to potpisima zatraži 200.000 registriranih birača u roku 30 dana.

Zasad se javilo malo volontera, no budući da je akcija tek počela, a već su je poduprle brojne nevladine organizacije, sindikalci idućih dana očekuju porast interesa za tu, kako kažu, izuzetno važnu građansku inicijativu.

Samo u nedjelju, 22. siječnja, kada će se održati referendum o ulasku Hrvatske u EU, možemo prikupiti 200.000 potpisa pod uvjetom da uspijemo organizirati 1000 volontera, tvrdi predsjednik Matice Vilim Ribić.

U nedjelju ćemo na jednom mjestu glasovati za ulazak Hrvatske u EU, a na drugom mjestu za ulazak EU u Hrvatsku, jer se "referendumom o referendumu" u našu zemlju uvode europski demokratski standardi, rekao je Ribić.

Istaknuo je kako sindikalna akcija nije uperena protiv nove vlasti, kako se to ponegdje krivo tumači, već je prihvaćanje europskih standarda u interesu i nove Vlade, kako je tvrdio i premijer Zoran Milanović dok je bio u oporbi, kada se zalagao za smanjenje potrebnog broja potpisa na pet posto registriranih birača. Ako tijekom akcije prikupimo 200.000 potpisa odnijet ćemo ih Milanoviću i reći da smo skupili onoliko potpisa za koliko se on javno zalagao, najavio je Ribić.

Dodao je kako se, po nekim "insajderskim" informacijama iz nove vlasti, Milanović i dalje zalaže za ublažavanje uvjeta za raspisivanje referenduma, no tome se protive čelnici HNS-a Vesna Pusić i Radimir Čačić.

Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević rekao je kako sindikati i dalje očekuju da se o tom problemu izjasne predsjednik Republike Ivo Josipović, koji je svojedobno podržao tu inicijativu, i oporbeni HDZ čija je predsjednica Jadranka Kosor, dok je bila premijerka, sa sindikatima potpisala sporazum o provedbi "referenduma o referendumu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙