FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama: nasilje u Siriji je "neprihvatljivo"

WASHINGTON/ZAGREB, 17. siječnja 2012. (Hina) - Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u utorak da je nasilje koje traje u Siriji "neprihvatljivo", te još jednom pozvao predsjednika Bašara al-Asada da odstupi s vlasti.

"Nažalost, mi i dalje gledamo neprihvatljivu razinu nasilja u toj zemlji", rekao je Obama u utorak prije sastanka s jordanskim kraljem Abdulahom II u Bijeloj kući. Obama je dodao da će se SAD "i dalje vrlo blisko konzultirati s Jordanom kako bi se stvorila vrsta međunarodnog pritiska i okruženje koje bi potaklo sadašnji sirijski režim da odstupi, kako bi se u Siriji mogli odvijati demokratski procesi", prenosi on-line dnevni list USA Today.

Riječ je o drugom posjetu jordanskog monarha Bijeloj kući od Arapskog proljeća, koje je preoblikovalo politički krajolik na Bliskom istoku.

Abdulah je bio prvi vođa u arapskom svijetu koji je pozvao Asada da odstupi, kao odgovor na krvavo gušenje narodnog ustanka protiv njegova režima.

Abdulah je također igrao vodeću ulogu u poticanju izraelskih i palestinskih čelnika na nastavak mirovnih pregovora, te je dobio niz pohvala iz Bijele kuće za svoju ulogu.

No, jordanski je kralj u utorak zvučao oprezno govoreći o izgledima za oživljavanje zastalih bliskoistočnih mirovnih pregovora.

"Moramo i dalje držati prekrižene palčeve i nadati se da možemo izvesti Izraelce i Palestince iz slijepe ulice", rekao je Abdulah u kratkom obraćanju novinarima u Washingtonu u utorak.

Palestinski pregovarač Saeb Erakat i izraelski izaslanik Yitzhak Molcho sjeli su za pregovarački stol u jordanskom glavnom gradu Amanu 3. siječnja, što su bili prvi izravni razgovori između dviju strana u 15 mjeseci. Dvije strane trebale bi se ponovo sastati 25. siječnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙