FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina podupire rusku rezoluciju o Siriji

PEKING, 19. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u ponedjeljak da podupire novu, oštriju rezoluciju o nasilju u Siriji koju je Rusija prošli tjedan predstavila Vijeću sigurnosti UN-a.

Vijeće je nejedinstveno glede Sirije, jer zapadne zemlje oštro kritiziraju sirijski režim, a Rusija, Kina i nesvrstane zemlje izbjegavaju osuditi predsjednika Bašara al-Asada za nasilje nad prodemokratskim prosvjednicima u kojem je dosad poginulo 5000 ljudi. Ruski prijedlog rezolucije možda je prilika da se 15 članica VSUN-a izvuče iz tog položaja i objavi prvu zajedničku izjavu o stanju u Siriji.

Dugogodišnji sirijski saveznik i dobavljač oružja Rusija približila se stajalištu Zapada kad je u četvrtak Vijeću sigurnosti neočekivano predložila nacrt rezolucije u kojem oštrije kritizira nasilje u Siriji.

"Kina podupire ruski prijedlog i čestita Rusiji na trudu da se prevlada sirijska kriza te je spremna održavati kontakte sa svim uključenim stranama", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva Liu Weimin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙