FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Državni službenici u Federaciji BiH u štrajku

SARAJEVO, 16. siječnja 2012.(Hina) - Oko četiri i pol tisuće državnih službenika u tijelima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine stupilo je u ponedjeljak u štrajk upozorenja, zbog najavljenog smanjenja osnovice za plaće na čemu inzistira entitetska vlada radi provedbe nužnih ušteda u proračunu.

Sindikat državnih službenika u Federaciji BiH najavio je kako će dvosatni prijekidi rada biti organizirani svakodnevno do kraja tjedna, s time da se može produljiti i do mjesec dana.

Ukoliko vlada i dalje bude ustrajala na najavljenim smanjenjima primanja, sindikalisti su pripravni i na opći štrajk odnosno potpuni prijekid rada.

Federalna je vlada planirala tijekom godine smanjiti plaće državnim službenicima za četiri i pol posto i to tako što bi osnovicu smanjila sa sadašnjih 350 konvertibilnih maraka (oko 175 eura) na 315 (oko 157 eura).

Predsjednik sindikata Vjekoslav Tomas izjavio je u novinarima u Sarajevu kako su sindikalisti spremni na pregovore s vladom jer razumiju potrebu za uštedama, no ne mogu prihvatiti novi udar na primanja koja su im i do sada u nedkoliko navrata smanjivana.

Kazao je kako bi rješenje moglo biti u moratoriju na primanje novih službenika čime bi se otklonila mogućnost novog opterećenja proračuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙