FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 16. siječnja 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

BEVERLY HILLS

Francuski film "Umjetnik" dominirao je u nedjelju navečer na 69. svečanoj dodjeli Zlatnih globusa osvojivši tri nagrade - za najbolju komediju, najboljeg glumca u komediji te najbolju originalnu glazbu. Film Michela Hazanaviciusa predvodio je utrku za Zlatne globuse sa šest nominacija, a osvojivši tri postao je najnagrađivaniji film večeri. Prvi put je jedan francuski film osvojio Zlatni globus za najbolju komediju. Nagradu za najboljeg glumca u komediji osvojio je Jean Dujardin (39), već dobitnik Zlatne palme u Cannesu za istu ulogu. Prethodno je samo još jedan Francuz - Gerard Depardieu, osvojio Zlatni globus u istoj kategoriji za "Zelenu kartu" 1991. U kategoriji najbolje glumice u komediji ili mjuziklu najboljom je proglašena Michelle Williams za film "Moj tjedan s Marilyn". Najboljom filmskom dramom proglašeni su "Nasljednici" Alexandera Paynea, a redateljem Martin Scorsese za film "Hugo". Redatelju je to treći Globus u karijeri. Nagradu za najboljeg dramskog glumca osvojio je George Clooney za nastup u "Nasljednicima", dok je najbolja glumica u drami Meryl Streep za utjelovljenje Margaret Thatcher u "Željeznoj dami". Najboljim sporednim glumcima proglašeni su Octavia Spencer u "Tajnom životu kućnih pomoćnica" i Christopher Plummer u "Početnicima". Woody Allen dobio je Zlatni globus za najbolji scenarij ("Ponoć u Parizu"), a za najbolji strani film proglašen je iranski "Nader i Simin se rastaju" redatelja Asghara Farhadija.

KAIRO

Skupina švicarskih znanstvenika otkrila je u egipatskoj Dolini kraljeva u Karnaku grobnicu žene za koju se vjeruje da je bila pjevačica, a datira iz razdoblja XXII. dinastije (712.-945. g. prije Krista). Stručnjaci, predvođeni arheologinjama Susanne Bickel i Elenom Grothe sa Sveučilišta u Baselu, slučajno su naišli na grobnicu, čisteći područje blizu groba otkrivenog prije stotinjak godina u Karnaku blizu Luksora. Pjevačica imenom Nehmes Bastet, kako piše na drvenoj nadgrobnoj ploči, bila je kći Velikoga svećenika tijekom vladavine XXII. dinastije. Arheolozi su izjavili da je sarkofag u kojemu su pronađeni ostaci pjevačice bio iznimno dobro očuvan, no smatraju da grobnica nije bila namijenjena njoj te da je spomenuta žena u grobnicu pokopana 400 godina nakon što je ona izgrađena. Stručnjaci ne znaju ni kome je grobnica bila prvobitno namijenjena. Na temelju predmeta pronađenih u njoj ustanovljeno je da je Nehmes Bastet pjevala u hramu Karnaku. U vrijeme njezine smrti Egiptom su vladali libijski kraljevi, no velike ovlasti imali su svećenici koji su vladali Tebom te su koristili svoj autoritet kako bi na kraljevskom groblju pokopali članove svojih obitelji.

PARIZ

Parižani su s oduševljenjem dočekali par panda koji je zrakoplovom doputovao u glavni francuski grad iz Kine na desetogodišnju posudbu, u sklopu tradicionalne diplomatske geste čija je svrha jačanje međusobnih veza između dviju zemalja. Huan Huan i Yuan Zi, obje stare tri godine, sletjele su u zračnu luku Charles de Gaulle danas prije podneva, a potom su uz posebnu pratnju, obično rezerviranu za predsjednike država, ispraćene prema njihovu novom domu u francuskoj dolini rijeke Loire. "Ovakav doček smo im pripremili jer te životinje predstavljaju kinesko nacionalno blago", rekao je novinarima direktor Zoolškog vrta Beauval, u kojemu će pande od sada živjeti, Rodolphe Delord. "Kada Kinezi odluče nekoj zemlji poslati na posudbu svoje pande, riječ je o velikom povjerenju i izrazu prijateljstva", rekao je Delord. Kina još od 1950. šalje parove panda u inozemstvo, kao znak dobre volje, a ta je vrsta diplomatske aktivnosti postala poznata pod nazivom "diplomacija panda". Prošli su mjesec dvije pande stigle u Škotsku na sličnu desetogodišnju posudbu. Huan Huan i Yuan Zi prve su pande na francuskom tlu otkad je 2000. uginuo Yen Yen koji je živio u zoološkom vrtu Vincennes nadomak Parizu.

LOS ANGELES

Clark Gable, unuk i imenjak legendarne holivudske zvijezde, osuđen je prošlog tjedna na 10 dana zatvora jer je oslijepio pilota helikoptera laserskom zrakom, saznaje se s Visokog suda u Los Angelesu. Mladić od 23 godine koji je prošlog mjeseca izjavio da se ne osjeća krivim dobio je i trogodišnju uvjetnu kaznu. Prošlog ljeta dok je prelijetao Hollywood pilot policijskog helikoptera Los Angelesa požalio se da njegovu letjelicu osvjetljuje "laser zelene boje". Njegovi kolege na tlu uspjeli su otkriti izvor tog svjetla: automobil u kojem su bili Clark Gable i prijatelj. "Radi se o nesporazumu. Ljudi griješe", rekao je mladić na tv postaji nakon uhićenja. Njegov djed, glumac Clark Gable (1901.-1960.), svjetsku je slavu stekao filmom "Zameo ih vjetar" iz 1939. u kojem je tumačio Rhetta Butlera.

LOS ANGELES

Američka pjevačica i glumica Jennifer Lopez i njezin bivši suprug, pjevač salse Marc Anthony, krajem siječnja pokreću panamerički tv program radi promicanja latinoameričke glazbe i popularne kulture koji će biti okrunjen spektaklom u Las Vegasu. Bivši supružnici koji su u srpnju objavili razvod nakon sedam godina braka, trenutno snimaju u Los Angelesu tv program "Q'Viva: The Chosen", nakon što su obišli Latinsku Ameriku 2011. u potrazi za novim talentima. Program koji neće biti uživo niti će mu prisustvovati publika emitirat će se usporedo u SAD-u i u cijeloj Latinskoj Americi od 28. siječnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙