FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30

ZAGREB, 14. siječnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15.30:

ZAGREB

Na referendumu 22. siječnja građani odlučuju o budućnosti Hrvatske, a u slučaju da se izjasne protiv članstva RH u Europskoj uniji, zemlja će se naći u jako teškoj gospodarskoj situaciji, izjavila je u subotu u Zagrebu ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Ako se građani na referendumu izjasne protiv ulaska Hrvatske u EU, "ekonomski ćemo se naći u neopisivo teškoj situaciji. Prva reakcija će vjerojatno biti pad kreditnog rejtinga, druga će vjerojatno biti procjena investicijske sigurnosti u Hrvatskoj jer je članstvo u EU između ostalog i mjera sigurnosti okruženja za ekonomske aktivnosti, u prvom redu investiranje", rekla je Pusić. Na komentar novinara da je i EU u krizi i da nekim članicama pada kreditni rejting, Pusić je rekla da bi ona "voljela da naš kreditni rejting bude na ovoj razini na koju je njima pao, a to ćemo vjerojatno čekati par desetaka godina". "EU je baz daljnjega prostor najkvalitetnijeg života i najvišeg standarda na svijetu u ovom trenutku sa svim problemima koje ima", ustvrdila je ministrica.

BERLIN

Njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu je na kongresu svoje stranke CDU održanom u Kielu izjavila kako odluka o sniženju kreditnog rejtinga za devet zemalja članica eurozone, prema procjeni agencije za kreditne rejtinge Standard & Poor's, potvrđuje da je, kako je kazala "pred nama još dug put prije nego što se ponovno uspostavi povjerenje investitora". "Također je očito da smo se na odlučan način angažirali na tom putu prema stabilnoj valuti, solidnijim financijama i trajnom ekonomskom rastu", rekla je njemačka kancelarka, nastojeći relativizirati važnost odluka Standard & Poor'sa, kao što je to dan prije učinio i ministar financija Wolfgang Schaeuble. "Ističem kako je riječ o odluci samo jedne od triju agencija. Merkel je ocijenila kako rejting AA+ za Francusku "uistinu nije loš". Također je rekla kako nikad nije smatrala da je rejting AAA neophodno potreban za Europski stabilizacijski fond (EFSF) te je istaknula kako se treba potruditi da se povećaju i prošire temelji plana spašavanja za što veći broj zemalja. Dosadašnje rejtinge zadržale su Belgija, Estonija, Finska, Njemačka, Irska, Luksemburg i Nizozemska.

RIM

Talijanske vlasti priopćile su u subotu da se najmanje 70 osoba još uvijek vode nestalima nakon nesreće talijanskog kruzera Costa Concordije, koji se u petak navečer nasukao na pješčani sprud u Tirenskom moru, pri čemu su poginule tri osobe, a ozlijeđeno je više od 30. O najmanje 70 putnika ili članova posade još uvijek nema nikakve informacije, rekao je prefekt pokrajine Grosseto, Giuseppe Linardi u subotu poslijepodne. To, međutim, ne znači da su stradali, rekao je Linardi dodajući da se možda nalaze na otoku Giglio u blizini kojeg se dogodila havarija broda. Na brodu se nalazilo 4.234 putnika i članova posade, među kojima 52 djece mlađe od 6 godina, priopćile su talijanske vlasti. Za sada je poznata sudbina 4.165 osoba, što znači da se oko 70 još uvijek vode kao nestale. Među stradalima nema hrvatskih državljana, doznaje se u subotu u hrvatskom ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

BEJRUT

Katarski emir predložio je u intervjuu, koji će biti emitiran u CBS-ovoj emisiji "60 minuta", slanje arapskih vojnika u Siriju kako bi se zaustavilo krvoproliće i on je prvi arapski čelnik koji je predložio takav potez. Na pitanje novinara zagovara li intervenciju arapskih zemalja u Siriji, šeik Hamad bin Kalifa al-Tanui je rekao da u "takvoj situaciji... vojnici trebaju tamo otići kako bi zaustavili ubijanje". Katarski premijer je na čelu odbora Arapske lige za Siriju i izjavio je da ubojstva nisu zaustavljena unatoč nazočnosti arapskih promatrača koji su tamo razmješteni prošlog mjeseca kako bi utvrdili pridržavaju li se sirijske vlasti arapskog mirovnog plana.

KAIRO

Bivši šef Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Mohamed El-Baradei u subotu je u priopćenju objavio kako se ne namjerava kandidirati na predsjedničkim izborima u Egiptu. "Moja savjest nalaže mi da se ne kandidiram na predsjedničkim izborima u Egiptu niti na bilo koje drugo slično službeno mjesto, dok ondje ne zavlada prava demokracija", rekao je dobitnih Nobelove nagrade za mir, dodavši i kako smatra da "bivši režim nije pao", pritom aludirajući na svrgavanje s vlasti u veljači zadnjeg predsjednika države Hosnija Mubaraka, nakon pritiska i pobuna s ulice. Od tada je vlast u rukama vojske. Mnogi su promatrači El-Baradeija vidjeli kao naizglednijeg kandidata za predsjedničko mjesto u Egiptu, upražnjeno od veljače.

GARJAN

U sukobima dviju sukobljenih milicija u gradu Garjan u Libiji poginule su dvije osobe, a 16 je ranjeno u najnovijoj eskalaciji nasilja zbog odbijanja naoružanih grupacija da predaju oružje, javlja Reuters pozivajući se na medicinske izvore u tom gradu. Sukobi su počeli u petak kasno navečer i nastavili se u subotu. Libijske vlasti pokušavaju uspostaviti središnju vlast u zemlji i razoružati različite paravojne formacije koje su odigrale ključnu ulogu u svrgavanju režima Moamera Gadafija. Milicije odbijaju predati oružje i prepustiti nadzor vlastima u Tripoliju zbog, kako tvrde, sumnje u nove vlasti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙