FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 13. siječnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - U Hrvatskoj je krajem prosinca bilo registrirano 315.438 nezaposlenih, objavio je danas ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio novu politiku na području tržišta rada i zapošljavanja. Ovo je prvi i zadnji puta da na konferenciji za novinare objavljujem broj nezaposlenih jer će odsad, zahvaljujući projektu "Statistika on-line", svi podaci o kretanju nezaposlenosti i zapošljavanju biti dostupni na web stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) i ažurirat će se dva puta mjesečno, najavio je. Na visoku stopu nezaposlenosti u Hrvatskoj negativno utječe previsoka cijena rada jer stručnjaci procjenjuju da bi smanjenje cijene rada za 10 posto potaknulo povećanje zaposlenosti za pet posto, istaknuo je dodavši kako to nije poruka da treba smanjiti plaće već porezno opterećenje rada. Također je najavio da će HZZ ubuduće decentralizirati kako bi se o mjerama aktivne politike zapošljavanja odlučivalo u skladu s lokalnim potrebama.

ZAGREB - U Hrvatskoj je zaposlenost trenutno na razini od tek 52,3 posto radno aktivnog stanovništva, a Vladin cilj je do 2015. godine broj zaposlenih podići na 60 posto radno aktivnog stanovništva, istaknuo je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić na današnjoj konferenciji za novinare. U tu svrhu Ministarstvo rada i mirovinskog sustava pripremit će mjere za aktiviranje dugotrajno nezaposlenih osoba, legalizirati neformalni rad, ali uz zakonske sankcije, smanjiti porezno opterećenje za NKV radnike i osigurati dovoljno kvalitetnih informacija za razvoj karijere i odabir kvalifikacija. Posebne mjere bit će namijenjene za 127.000 mladih nezaposlenih osoba kojima je glavni problem nedostatak radnog iskustva, kao i za starije radnike, dugotrajno nezaposlene žene, osobe sa zastarjelim znanjima i vještinama, te osobe s invaliditetom. Težit ćemo ostvarenju adekvatne naknade za nezaposlenost, ovisno o gospodarskom i socijalnom stanju u zemlji, ali samo za osobe koje aktivno traže posao i spremne su raditi. Promjenama zakona osigurat će se da se ljudi više ne moraju prijavljivati na Zavod samo da bi dobili potvrdu za određeno pravo, najavio je Mrsić.

ZAGREB - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina održao je danas prvi sastanka sa predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) koje je izvijestio o preuzetim financijskim obvezama prethodnog ministra te brojnim zahtjevima proizvođača koji su od početka godine pristigli u Ministarstvo. Zaključeno je da će u ovom mandatu HPK, uz Vijeća za poljoprivredu te stručne savjete Ministarstva, postati središnja institucija svih proizvođača i udruga preko koje će se artikulirati svi problemi i pronalaziti rješenja sa kojima su suočeni proizvođači. Ministar je najavio kako će se redovita komunikacija uspostaviti vrlo brzo čim se kompletira tim i napravi preustroj Ministarstva. Također je najavio osnivanje vijeća za poljoprivredu i vijeća za prehrambenu industriju, kao i sektorskih savjeta u čiji će rad biti uključeni predstavnici komora, udruženja proizvođača, prehrambene industrije te znanstvene zajednice. Dogovoreno je da će se u idućem razdoblju razgovarati o legalizaciji poljoprivrednih objekata, zaostalim obvezama, osmišljavanju modela kojima bi se više novca povlačilo iz EU fondova itd.

ZAGREB - Ukupno zaračunata bruto premija 26 društava za osiguranje na kraju prošle godine iznosila je 9,14 milijardi kuna, što je 1,1 posto manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, objavio je Hrvatski ured za osiguranje (HUO). U neživotnim osiguranjima zaračunata bruto premija bila je 6,7 milijardi kuna ili 1,1 posto manje u odnosu na 2010. godinu, a to ujedno čini 73,41 posto ukupne premije. Najzastupljenija vrsta u skupini neživotnih osiguranja je osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila sa zaračunatom bruto premijom od 2,9 milijardi kuna i povećanjem od 1,6 posto. Udio te vrste osiguranja u premiji neživotnih osiguranja je 43,72 posto, te 32,10 u ukupnoj zaračunatoj premiji. U životnim osiguranjima zaračunata bruto premija pala je za 1,1 posto, na 2,4 milijardi kuna, te u ukupnoj premiji sudjeluje s 25,73 posto. Pritom najveći udio ima klasično životno osiguranje s premijom manjom za 1 posto prema 2010. godini, u ukupnom iznosu od 2,09 milijardi kuna.

ZAGREB - Koordinacija sindikata koji djeluju u Croatia Airlinesu smatra da je stanje u njihovom poduzeću izuzetno teško te u današnjem otvorenom pismu traže uvođenje kriznog menadžmenta. Smatraju da Croatia Airlines provodi potpuno promašenu poslovnu politiku s previsokim cijenama karata, a tu su i mnoštvo otkazanih letova i problematično planiranje reda letenja. Navode kako postoji i niz problema u ostvarivanju radničkih prava, a smatraju i da se uprava ne zna nositi s problemom sezonalnosti. Upravi zamjeraju i izradu plana restrukturiranja u tajnosti te nezakonito zapošljavanje sezonskog kabinskog osoblja preko agencija za privremeno zapošljavanje čime će, smatraju, pasti kvaliteta usluge putnicima. Osim toga dodaju, to je odljev javnog novca u privatne ruke. Sindikati sumnjaju i na nesavjesno upravljanje tvrtkom i nezakonite radnje dijela menadžmenta. Zbog svega toga traže hitan sastanak s predsjednikom Vlade i nadležnim ministrima te uvođenje krizne uprave.

ZAGREB - U Hrvatskoj je od siječnja do kraja studenog prošle godine boravilo 11,3 milijuna turista koji su ostvarili 60 milijuna noćenja, što je za 8,1 posto više turista i 7 posto više noćenja nego u istom razdoblju 2010., podaci su Državnog zavoda za statistiku. Stranih je turista u Hrvatsku tijekom 11 mjeseci prošle godine došlo 9,8 milijuna ili 9 posto više, a ostvarili su i gotovo 91 posto od ukupnih noćenja ili 54,5 milijuna, što je porast od 7,4 posto. Domaćih je turista u tom razdoblju bilo 1,4 milijuna ili 2,3 posto više, a porast od 3,3 posto ostvarili su i s 5,4 milijuna noćenja. Među stranim turistima najviše su noćenja ili 23 posto od ukupnog broja ostvarili Nijemci, koje s udjelom u noćenjima od 11,7 posto slijede Slovenci te Talijani s udjelom od 9,1 posto. Turisti iz Austrije u noćenjima su imali udjel od 8,8 posto, iz Češke 8 posto, Poljske 5,7 posto.

ZAGREB - Prosječna mjesečna neto plaća radnika kod poduzetnika obveznika poreza na dobit u Hrvatskoj, koji imaju ukupno 853.424 zaposlenih, u prvih devet mjeseci 2011. godine iznosila je 4.673 kune, pokazuju podaci Financijske agencije. Pritom je iznadprosječna plaća od 5.563 kuna, ili za 19 posto veća od prosjeka, zabilježena samo kod zaposlenih kod poduzetnika u gradu Zagrebu, koji zapošljavaju 340.121 radnika. U svim ostalim županijama prosječne mjesečne neto plaće manje su od prosjeka za sve poduzetnika, i to od 1,1 posto kod poduzetnika Istarske županije pa do 30,5 posto kod poduzetnika Virovitičko-podravske županije.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas gotovo da i nema investitora, promet je oko podneva premašio tek 2,5 milijuna kuna, a nešto više trguje se tek s dvije dionice, Ine i HT-a. Oko podneva Crobex indeks je bio u minusu 0,07 posto, na 1.736 bodova, a Crobex10 0,01 posto, na 975 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je tek 2,6 milijuna kuna, što je oko milijun kuna manje nego jučer u to doba. Promet dionicom Ine do podneva iznosio je 1,56 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 0,22 posto, na 3.725 kuna. Dionicom HT-a, pak, ostvareno je 424.000 kune prometa. Cijena joj stagnira na 242 kune.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB), u odnosu na tečajnu listu od prošlog petka, oslabila prema euru za 0,05 posto, a srednji tečaj eura je dosegao najvišu vrijednost prema kuni od kraja siječnja 2005. godine. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,541808 kuna, a u odnosu na jučerašnju tečajnicu veći je za 0,09 posto. Kuna je na tjednoj razini oslabila i prema američkom dolaru za 0,42 posto i švicarskom franku za 0,71 posto, a ojačala prema britanskoj funti za 0,94 posto. U odnosu pak na tečajnu listu HNB-a određenu jučer, kuna je oslabila prema franku za 0,17 posto, a ojačala prema dolaru za 0,13 posto i funti za 0,21 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a je 5,897566 kuna, franka 6,232384 kune, a funte 9,042935 kuna

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙