FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tajvanski izbori u subotu pod budnim okom Kine

ZAGREB/TAIPEI, 12. siječnja 2012. (Hina) - Tajvan u subotu bira između predsjednika Ma Ying-jeoua, začetnika spektakularnog poboljšanja odnosa s Kinom, te pravnice Tsai Ing-wen, protivnice prevelike gospodarske ovisnosti otočja o matici zemlji i njezina bi pobjeda mogla Taipei opet udaljiti od Pekinga, a posredno uznemiriti Sjedinjene Države.

Ankete blagu prednost predviđaju predsjedniku koji se natječe za drugi i zadnji ustavom moguć mandat. Vladajućoj Nacionalističkoj stranci predviđaju tanku većinu u parlamentu od 113 zastupnika gdje sada ima 70-postotonu većinu, piše agencija Reuters.

Ma (61), je s Pekingom 2010., potpisao povijesni trgovinski sporazum i omogućio živu trgovinsku i gospodarsku razmjenu. Njegov bi reizbor otočju s 23,2 milijuna stanovnika omogućio da održi takvo stanje.

Međutim, 55-godišnja Tsai, kandidatkinja Demokratske napredne stranke, upozoravala je u kampanji da bi "zbog prevelike gospodarske ovisnosti o Kini Tajvan mogao platiti previsoku cijenu".

Sporazum s Kinom omogućio je Tajvanu 2010., rekordan rast od 11 posto koji je zbog svjetske krize usporio lani na oko 4 posto, piše agencija AFP. Brojni birači optužuju vladu koja je nekada ulagala u sve svoje ljude, a napose u obrazovanje, da je dopustila produbljenje jaza između bogatih i siromašnih.

Gospodarski sporazum s Kinom otvorio je bogatima, koji posjeduju kapital, nove poslove s Kinom te su oni bogatstvo umnažali, a ostali su postajali siromašnijima.

Političke stranke Tajvana odavna svoj profil grade u odnosu na Kinu. Stranka predsjednika Ma zagovara zbližavanje s Kinom, a DPP neovisnost, no Tsai je tu nekada gorljivu neovisnost svela na umjerenu mjeru.

Tajvan, bivša Formoza, odvojio se od Kine krajem kineskog građanskog rata 1949. Tajvan je od tada neovisan, a Peking ga drži odbjeglim otokom i povremeno prijeti da bi ga mogao vratiti i silom.

Moguće pogoršanje veza između Pekinga i Taipeija utjecalo bi negativno i na odnose Kine i Sjedinjenih Država koje su najveći tajvanski saveznik. Washington i Peking ne slažu se u nizu pitanja: od trgovine i valute, sigurnosti u Južnokineskom moru do nove američke strategije u Aziji i Pacifiku.

Kina, koja očekuje pobjedu predsjednika Ma, pozorno će pratiti izbore na Tajvanu jer i samu je krajem 2012. očekuje politička smjena. Predsjednik Hu Jintao i drugi stariji vođe trebali bi mjesta prepustiti mlađim kadrovima Kineske komunističke partije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙