FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izbori za novi parlament na Jamajki u ozračju napetosti

KINGSTON, 29. prosinca 2011. (Hina/AFP) - Jamajčani u četvrtak izlaze na birališta kako bi izabrali novi parlament, tri mjeseca nakon ostavke premijera Brucea Goldinga, u ozračju političke nesigurnosti obilježene nasiljem pri kraju izborne kampanje.

Prema ispitivanjima javnog mnijenja, ishod glasovanja u kojem će se Laburistička stranka suprotstaviti Nacionalnoj stranci naroda, koja je obnašala vlast punih 18 godina prije pobjede laburista na prošlim izborima 2007., mogao bi biti vrlo tijesan.

Izbore je izazvala ostavka laburističkog premijera Brucea Goldinga u rujnu 2011., uzrokovana njegovim lošim vođenjem postupka izručenja SAD-u navodnog jamajčanskog baruna droge Christophera Cokea, zvanog "Dudus", krajem svibnja 2010.

Sudski progon tog krijumčara droge u koji su krenule jamajčanske vlasti izazvao je u svibnju 2010. u Kingstonu žestoke sukobe između policije i vojske s jedne strane i pristaša "Dudusa" s druge, pri čemu je najmanje 76 osoba smrtno stradalo, što je primoralo vladu da proglasi izvanredno stanje.

Izbori su se teoretski trebali održati u rujnu 2012., ali je 39-godišnji Andrew Holness, koji je preuzeo dužnost nakon Goldingove ostavke, ubrzao njihovo održavanje kako bi si potvrdio legitimitet kao predsjednika vlade.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙