FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 12. siječnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Bankare čekaju teški trenuci jer će po Zakonu o financijskom poslovanju morati sudjelovati u sređivanju gospodarskog stanja u Hrvatskoj, no Vlada je uvjerena da ćemo zajedno uspješno iznijeti taj težak teret, izjavio je danas ministar financija Slavko Linić. Najavljujući novi odnos Vlade prema bankama, Linić je nakon Vladine sjednice novinarima rekao da se ne razmišlja o dodatnom oporezivanju banaka, već će one morati sudjelovati u spašavanju proizvodnje i radnih mjesta tako što će svoja potraživanja morati "staviti u funkciju konsolidacije gospodarstva". Država je spremna odreći se dobrog dijela svojih potraživanja kako bi potaknula proizvodnju i gospodarski rast, a isto očekuje i od najvećih vjerovnika - banaka, naglasio je dodavši kako to neće biti lagan teret za bankarski sustav. Ministar financija nije zabrinut zbog mogućnosti da to nanese štetu državi koja mora od istih tih banaka posuđivati novac jer ako Vlada uspije ove godine smanjiti deficit, država će sve manje biti usmjerena na bankarski sektor.

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić na pitanje o najavama o izdavanju tzv. narodne obveznice, naglasio je danas kako se o tome može razgovarati tek iduće godine, ako Vlada dotad uspije vratiti povjerenje građana u državne institucije. Građanima se mogu ponuditi narodne obveznice tek nakon što se oni uvjere da Vlada zna upravljati njihovim porezima i novcima, jer kroz te obveznice mogu zaraditi nešto više, mogu dobiti nešto veću kamatu itd., ali građani prije toga moraju vjerovati da država može dobro funkcionirati, rekao je Linić novinarima nakon današnje sjednice Vlade.

ZAGREB - Tri tvrtke-pružatelji usluga mobilnih komunikacija u Hrvatskoj, Hrvatski Telekom, Vipnet i Tele2 Hrvatska, šokirani su i razočarani današnjom odlukom hrvatske Vlade po kojoj će morati nastaviti plaćati naknadu od šest posto na usluge u mobilnoj telefoniji, smatrajući to negativnim i za poslovne planove, a posebno za investicije u idućem razdoblju. Iz HT-a su istaknuli da će ponovno uvođenje poreza na mobilne usluge dodatno smanjiti investicijski potencijal cijelog telekomunikacijskog sektora, a kako to neposredno utječu i na BDP smatraju i da će smanjenje ulaganja u telekomunikacije imati neposredan učinak na razvoj gospodarstva u cjelini. Iz tvrtke Vipnet poručili su da su šokirani da se Vlada odlučila na oživljavanje od Europe žestoko kritiziranog antipoduzetničkog poteza prethodne vlade kao jedne od svojih prvih mjera. Spominjanje investicija ili profitabilnosti kao kriterija za tu odluku smatraju krajnje upitnim. I oni smatraju da to znači usporavanje razvoja telekomunikacija, zbog čega će revidirati svoje već donesene poslovne planove usmjerene razvoju i po pitanju investicija i po pitanju radnih mjesta. Iz tvrtke Tele2 Hrvatska su rekli da su "razočarani donesenom odlukom" i da nemaju daljnjih komentara.

ZAGREB - Porezni obveznici u Hrvatskoj mogu do 29. veljače predavati godišnje prijave poreza na dohodak za 2011. godinu, a kako građani više ne mogu prijavljivati porezne olakšice za uplaćene premije osiguranja, zdravstvene usluge i stambene potrebe, Ministarstvo financija očekuje manje prijava nego prošlih godina. Naime, prema izmjenama Zakona o porezu na dohodak ukinute su porezne olakšice u iznosu do 12.000 kuna godišnje za uplaćene premije životnog osiguranja s obilježjem štednje, dobrovoljnog mirovinskog osiguranja, dopunskog i dodatnog zdravstvenog osiguranja, stvarne troškove zdravstvenih usluga te stambene potrebe. Budući da je taj zakon stupio na snagu 1. srpnja 2010. godine, porezni obveznici mogli su još lani umanjiti dohodak ostvaren u 2010. za navedene olakšice do ukupno 6.000 kuna, za uplate obavljene do 30. lipnja 2010. Ove godine ostaju bez te mogućnosti. Prema podacima Ministarstva financija, Porezna uprava je za 2010. godinu zaprimila 884.234 godišnjih prijava poreza na dohodak, po kojima je povrat poreza na dohodak do 11. siječnja ove godine iznosio 1,3 milijarde kuna.

KOPRIVNICA - Predsjednik uprave Nexe grupe Ivan Ergović izjavio je nakon današnjeg sastanka s koprivničkim gradonačelnikom Zvonimirom Mršićem i direktorom Bilokalnik drva Josipom Teskerom kako će dati sve od sebe da se pronađe posao i sačuva barem 80 radnih mjesta u Bilokalnik drvu, tvrtki u sastavu Nexe grupe. Trenutno za te ljude nema posla jer je u građevinskoj industriji kriza, a Vlada nije na vrijeme reagirala i donijela potrebne mjere, kazao je. Preostalim će radnicima biti isplaćene otpremnine u skladu sa zakonom, a ako se pronađe poslovni partner ti će radnici, bez obzira na otpremnine, biti pozvani na posao. Ergović je najavio da će sutra radnicima biti isplaćene plaće za studeni. Jučer je 150 radnika Bilokalnik drva prosvjedovalo zbog najava iz Nexe grupe o zatvaranju koprivničkih pogona.

ZAGREB - Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj u prošlogodišnjem studenom je u odnosu na listopad bio nominalno manji za 10,9 posto, a realno za 11,2 posto. Na godišnjoj razini pak, u odnosu na studeni 2010., nominalno je porastao za 4,5 posto, a realno za 1 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku. Na mjesečni pad utjecalo je smanjenje prodaje motornih goriva i maziva u studenom u odnosu na listopad za 6,2 posto, pad prometa u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama za 9,8 posto, alkohola i drugih pića za 17,4 posto i dr. Na godišnjoj razini, u studenom lani u odnosu na isti mjesec 2010. najviše je, za 17 posto, porastao promet motornih goriva i maziva. Maloprodaja tekstila, odjevnih predmeta i obuće na godišnjoj je razini povećana za 7,5 posto, željezne robe, boje i stakla za 11,2 posto, duhanskih proizvoda 8,9 posto itd. Maloprodaja je u studenom lani na godišnjoj razini pala u osam trgovačkih struka, a postotno najviše u ostaloj trgovini na malo izvan prodavaonica, za 18,6 posto.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze danas bilježe pad, Crobex za 0,53 posto, na 1.737,77 bodova, a Crobex10 za 0,95 posto, na 975,40 kuna. Redovni promet Burze iznosio je više od 28,6 milijuna kuna, pri čemu je 21,7 milijuna kuna ostvareno trgovanjem državne obveznice RHMF-O-17BA. Svega su dvije dionice imale promete veće od milijun kuna, dionice Ine i HT-a. Dionica Ine prodano je za 1,7 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla 0,41 posto, na 3.714,99 kuna. Promet malo manji od 1,3 milijuna kuna ostvarila je dionica HT-a, čija je cijena pala 0,59 posto, na 242,51 kunu. Po prometu slijedi dionica AD Plastika koje je protrgovano za 483,5 tisuća kuna, a cijena joj je porasla blagih 0,02 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙