"Glavna poruka ovoga istraživanja jest da je vrsta proteina bitna za rizik od moždanog udara", kazao je Frank Hu s harvardske škole javnog zdravlja.
Istraživanje objavljeno u časopisu Stroke obradilo je podatke o 130 tisuća muškaraca i žena koji su praćeni od srednje životne dobi do starije dobi.
Tijekom 20 godina koje je obuhvatilo istraživanje gotovo 1.400 muškaraca i 2.600 žena pretrpjelo je moždani udar.
Muškarci koji su jeli više od dvije porcije crvenog mesa svaki dan imali su 28 posto veći rizik od moždanog udara u odnosu na muškarce koji su dnevno jeli prosječno trećinu porcije crvenog mesa. Kod žena koje su jele više crvenog mesa rizik od moždanog udara bio je 19 posto veći u odnosu na one koje su povremeno jele crveno meso.
Stručnjaci vjeruju da su povećani rizici povezani s masnoćama i željezom u crvenom mesu.