FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 12. siječnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Hrvatska Vlada danas će na otvorenom dijelu sjednice raspravljati o prijedlogu zakona o naknadi za pružanje usluga u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama te o prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Vlada će raspravljati i o prijedlogu zakona o dopuni Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika te o prijedlogu zakona o izmjenama Ovršnog zakona. Vlada će, uz ostalo, donijeti uredbu o izmjeni Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, zatim uredbu o Uredu predsjednika vlade RH te će izmijeniti uredbu o Carinskoj tarifi za ovu godinu. Na današnjoj sjednici Vlada će donijeti odluku o pravu korištenja službenih osobnih automobila, mobilnih telefona, redovnih zrakoplovnih linija, poslovnih kreditnih kartica, sredstava reprezentacije, te načinu odobravanja službenih putovanja. Vlada će donijeti rješenje o odobrenju sredstava na teret Proračunske zalihe Odluke o privremenom financiranju poslova, funkcija i programa državnih tijela i drugih proračunskih korisnika državnog proračuna RH u prvom tromjesečju 2012. godine, za nabavu usluga podrške, nadzora i praćenja informatičkog sustava građanskih stanja, za potrebe državnog referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Na zatvorenom dijelu sjednice vlada će raspravljati o kadrovskim pitanjima.

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić za sljedeću je godinu najavio mogućnost izdavanja "narodne obveznice", odnosno značajnije zaduženje države kod svojih građana i poduzeća, ako vlada u ovoj godini uspije stabilizirati državne financije i sačuvati kreditni rejting. Mogućnost da obveznicu ciljano ponudi građanima i poduzećima koji u bankama ukupno imaju više od 200 milijardi kuna depozita najavio je ministar Linić Novom listu, ali je pri tome naglasio kako se mora stvoriti niz preduvjeta da bi takva akcija Vlade bila uspješna, kao što je to nedavno bio slučaj u Belgiji koja se kod svojih građana zadužila za šest milijardi eura i to po kamati od 3,5 do 4,2 posto. "Prvo moramo svoriti preduvjete. Kako se izradom novog proračuna i povećanjem investicija koje jedine mogu stvoriti gospodarsku aktivnost borimo za povjerenje investitora i kreditnih agencija, tako se moramo boriti i za povjerenje građana. Tek kada steknemo njihovo povjerenje, možemo im i ponuditi obveznicu", rekao je Linić riječkom dnevniku, dodajući da se to neće dogoditi prije sljedeće godine. Na pitanje koliko bi ta obveznica iznosila, bi li se njome refinancirao dug ili prikupljala sredstva za investicije, te kolika bi se kamata ponudila građanima, Linić odgovara da se u ministarstvu "ne bave razvijanjem modela, nego stvaranjem preduvjeta da se takav potez povuče", piše list.

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić na svojoj je facebook stranici sinoć najavio da će u njegovu resoru uskoro doći do "čišćenja, spremanja i provjetravanja". "Neke se stvari, jednostavno, ne mogu rješavati nježno i polako, nego se moraju prelomiti. Nemamo vremena za čekanje i taktiziranje. Odgovornost upravljanja koju smo preuzeli uključuje 'čišćenje, spremanje i provjetravanje'", napisao je Mrsić na svom facebook profilu. Ministar Mrsić ranije je Hini izjavio da će Ministarstvo rada i mirovinskog sustava reorganizirati Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje i pojačati nadzor njegova rada, smanjiti broj zaposlenih kojih je danas oko 3000 te iz zavoda izuzeti portfelje dionica s kojima raspolaže i prebaciti ih u Ministarstvo financija. To je ministarstvo također zatražilo od nadležnih tijela istragu je li bilo nezakonitih radnji u mirovinskom zavodu, potaknuto medijskim napisima o nezakonitostima vezanim uz namještanje mirovina te upitnu investiciju u obnovi prizemlja zgrade središnje službe u Mihanovićevoj koja navodno stoji 4,4 milijuna kuna.

ČAKOVEC - Radi usklađivanja i informiranja o programu kampanje vezanom uz referendum o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, u velikoj vijećnici Međimurske županije održan je prošireni sastanak Savjeta za europske integracije. Međimurski župan Ivan Perhoč rekao je kako vjeruje da će Međimurke i Međimurci znati odlučiti jer su to već pokazali u prošlosti. Po njegovu mišljenju, stanovnici najsjevernije hrvatske županije pozitivno će odgovoriti na referendumsko pitanje o tome jesu li za članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji. Ujedno je poručio da Europa neće rješavati naše probleme, ali će otvoriti nove mogućnosti.

ZAGREB - Zagrebački Gradski ured za gospodarstvo, rad i poduzetništvo jučer je ocijenio kako je predloženo povećanje cijena karata u javnom prometu ZET-a previsoko i zatražio od Zagrebačkog holdinga da još jednom preispita taj zahtjev kao i njegovu dopunu prije nego što da prethodnu suglasnost za promjenu cijena od 1. veljače. Ured poziva Holding odnosno ZET da dopune svoj zahtjev planiranom strukturom voznih karata, po postojećim i predloženim novim cijenama, iz koje će proizići planirani prihod od prijevoza putnika u 2012. i na temelju čega se može utvrditi prosječno povećanje cijena prijevoza putnika u javnom gradskom prometu. "To je potrebno zato što je u vašem zahtjevu navedeno prosječno povećanje cijena od 39,97 posto, a na temelju izračuna Ureda na temelju predočenih elemenata proizlazi da prosječno povećanje cijena iznosi 52 posto", navode iz Gradskog ureda za gospodarstvo u odgovoru Holdingu. Također smatraju da pri donošenju konačne odluke o zahtjevu Holdinga treba uzeti u obzir svu ozbiljnost gospodarskog stanja, kao i socijalnu osjetljivost pitanja u vezi povećanja cijena prijevoza putnika u javnom prometu.

SPLIT - U organizaciji žena Nezavisnog sindikata Brodosplita – "Škveranki" do jučer je prikupljeno 1747 pisama potpore ženama silovanim u srpskim logorima, a bit će predana mjerodavnim tijelima Republike Hrvatske sa zahtjevom da se zločinci procesuiraju, a ženama prizna status žrtava rata, rekla je koordinatorica "Škveranki" Blaženka Ercegović. Žene Brodosplita, nakon predstavljanja iskaza silovanih žena u knjizi "Sunčica", pokrenule su akciju "Tisuću pisama". Prikupljena pisma potpore s istim sadržajem danas će predati DORH-u u Zagrebu, a zatim će popis svih tih pisama predati i u sjedištu vlade i Hrvatskome saboru, rekla je za Hinu Ercegović. Dodala je kako će popis tih pisama predati i Uredu predsjednika Republike u idući ponedjeljak. "Za vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj u srpske koncentracijske logore odvedeno je 30.000 osoba, od toga 3000 žena i 500 djece. Teror, zastrašivanja, mučenja, silovanja, premlaćivanja, masakriranja, ubijanja – sve su to prošle žene. Najmlađa silovana djevojčica imala je šest godina, a najstarija baka 80 godina", navodi se u pismu uz pitanje "Zašto predstavnici hrvatskih vlasti i državno odvjetništvo o tome šute dok se počinitelji tih zlodjela šeću slobodni? Do kada ćemo svi biti nijemi i neodlučni?"

ZAGREB - Izložba fotografija "Duhovi prošlosti", novi ciklus Darija Petkovića u kojemu autor dokumentaristički, ali i kritički prikazuje naše suvremenike odjevene u odjeću ustaša, četnika i partizana, te poslijeratnu odjeću iz Titova vremena, otvorena je sinoć u Galeriji Karas. Izloženo je 25 crno-bijelih fotografija velikih formata s osobama različite dobi koje nose nekadašnje uniforme vojski i formacija s ovih područja iz prve polovice četrdesetih godina. Te kostime prate razni ideologijski znakovi, zastave, medalje i odlikovanja. Petković želi biti oštar i čvrst, svojim svjedočenjem vremena i fotografijama ljudi koji se oblače poput maškara, opominje i upozorava na pojave koje su još prisutne iako pripadaju vremenu za koje smo mislili da je odavno iza nas, rekao je povjesničar umjetnosti Zvonko Maković. Ocijenio je da su osobe na fotografijama lišene osobnosti i identiteta jer su ga zamijenile ideologijama. Izložba će biti otvorena do 22. siječnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙