FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 11. siječnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor rekla je na današnjoj konferenciji za novinare da će ta stranka Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti poslati izmjene Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, jer su njima narušena neka od temeljnih načela Ustava. Napominjući kako se o tome razgovaralo na današnjoj sjednici Predsjedništva stranke Kosor je rekla da su izmjene tog zakona modelirane prema nekim dužnosnicima vladajuće koalicije, a prije svega SDP-ovcu Zlatku Komadini, bivšem županu Primorsko-goranske županije. "Tim zakonom su prema našem mišljenju narušena neka od temeljnih načela Ustava", kazala je Kosor. Predsjednica HDZ-a je rekla da će se ta stranka protiviti i potezima vlade kojima su mimo zakona smijenjeni ravnatelji državnih i javnih institucija izabrani putem javnog natječaja. "Po odredbama zakona po kojima je netko biran, mora se i smijeniti", kazala je Kosor. Napominjući da se na Predsjedništvu stranke govorilo i o predstojećem referendumu o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, predsjednica HDZ-a naglasila je da će ta stranka uložiti dodatne napore kako bi referendum uspio te na njega izašao respektabilan broj građana.

ZAGREB - Predsjedništvo HDZ-a odlučilo je da će 23. siječnja biti održana sjednica stranačkog Predsjedništva i Nacionalnog vijeća na kojoj će se donijeti nužne odluke za raspisivanje unutarstranačkih izbora, rekla je danas predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor na konferenciji za novinare nakon sastanka Predsjedništva stranke. Kosor je kazala i da će tada donijeti odluke i u kojim terminima će se održati izbori za HDZ-ove temeljne ogranke, gradske, općinske i županijske odbore te donijeti odluka o održavanju izbornog sabora HDZ-a. "Sigurna sam da će izbori u HDZ-u biti u demokratskom ozračju i osobno ću se za to zauzeti", rekla je Kosor. Napomenula je kako se svakodnevno članovi HDZ-a kandidiraju za određene dužnosti u stranci ocijenivši to jako dobrim. Na novinarsko pitanje je li dobila pismo Domagoja Ivana Miloševića u kojem je najavio svoju kandidaturu za predsjednika HDZ-a, Kosor je odgovorila potvrdno. Potvrdno je odgovorila i na novinarski upit je li očekivala kandidaturu svog zamjenika Darka Milinovića. Napomenula je da na današnjoj sjednici Predsjedništva nisu razgovarali o bilo čijoj kandidaturi, jer se ona stječe na Saboru HDZ-a na kojem se treba prikupiti broj potpisa propisan Statutom stranke.

SPLIT - Zbog neisplate plaća radnicima "Jadrankamena" iz Pučišća, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podignulo je optužnicu protiv predsjednika uprave te tvrtke Vedrana Vilovića (1956.), priopćio je na internetskoj stranici DORH navodeći samo godinu rođenja okrivljenika. Riječ je o neisplati plaća za 288 radnika za studeni prošle godine, to jest o kaznenom djelu povrede prava na rad i drugih prava iz rada, čime je okrivljeni Vilović oštetio radnike za 1,5 milijuna kuna.

ZAGREB - Mezzosopranistica Kristina Kolar i pijanist Lovro Pogorelić dobitnici su Nagrade Milka Trnina za 2010. koju Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika (HDGU) dodjeljuje za posebno uspješan i zapažen nastup u Hrvatskoj u kalendarskoj godini koja je prethodila, priopćio je danas Muzički informativni centar (MIC). Dirigent Zbora Zvjezdice Zdravko Šljivac dobitnik je prestižnog HDGU-ovog priznanja Diploma Milka Trnina za 2010., koje se dodjeljuje ansamblima za najznačajnije projekte u nekoj kalendarskoj godini.

ZAGREB - Azijska konferencija književnosti i knjižničarstva, LibrAsia, raspisala je natječaj za nagradu "Vladimir Devide" za haiku na engleskom jeziku. Na natjecanju mogu sudjelovati svi pjesnici bez ograničenja, a kriteriji za ocjenjivanje baziraju se na individualnim vrijednostima, bez obzira radi li se o modernom ili tradicionalnom haiku, objavio je Culturenet.hr. Žirijem predsjeda hrvatski veleposlanik u Brazilu Drago Štambuk, a rok prijave je do 1. ožujka 2012. Iako je imao uspješnu međunarodnu akademsku karijeru kao poznati matematičar, koji je predavao na sveučilištima u Hrvatskoj, Australiji i SAD-u, Vladimira Devidea pamti se kao japanolog i haiku pjesnik, te promicatelj japanske kulture. Ako se Hrvatska sada smatra haiku "velesilom", u kojoj postoji najviše haiku pjesnika po broju stanovnika od bilo koje druge zemlje na svijetu, to je zahvaljujući Devideovom naporu, navodi se na internetskoj stranici Konferencije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙