FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30

ZAGREB, 10. siječnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15.30:

ZAGREB

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović kazao je u utorak kako nije poslao čestitku Miloradu Dodiku u povodu 20. godišnjice Republike Srpske, kako su objavili neki bosanski mediji, dok je izraze sućuti u povodu smrti sjevernokorejskog vođe Kim Jong-Ila uputio, pojasnio je, u skladu s protokolom koji je isti za sve zemlje s kojima Hrvatska ima diplomatske odnose. Dodao je kako nije točno da sućut Sjevernoj Koreji nisu izrazile druge zapadne zemlje jer je i među njima bilo onih koje su to učinile te onih koje nisu. Mediji su pisali o tome da je Josipović čestitao Dodiku, a Partija demokratskog progresa (PDP), kojoj je na čelu bivši ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik vlade Republike Srpske Mladen Ivanić, nazvala je u utorak Dodika "seoskim prevarantom" zbog njegovih tvrdnji da mu je hrvatski predsjednik čestitao 20. obljetnicu osnutka RS.

SARAJEVO

Banjalučka policija pronašla je veću količinu oružja u športskoj dvorani u kojoj je u ponedjeljak održana svečana akademija u povodu obljetnice osnutka Republike Srpske, na kojoj su bili i srbijanski predsjednik Bors Tadić i predsjednik RS Milorad Dodik, potvrdilo je u utorak ministarstvo unutarnjih poslova RS.Glasnogovornica MUP-a RS Mirna Šoja pojasnila je kako je oružje pronađeno tijekom protudiverzijskog pregleda dvorane "Borik" u nedjelju poslije podne."S obzirom na količinu i vrstu pronađenog oružja ono bi, da je uporabljeno, moglo ozbiljno ugroziti sudionike i goste akademije", kazala je Šoja. Nije međutim navela o kakvom se točno naoružanju radi.

LJUBLJANA

Službeni mandatar za sastav nove slovenske vlade Zoran Janković osigurao je u utorak 44 zastupničkih glasova, dva manje od potrebnih da bi ga parlament u srijedu potvrdio za predsjednika vlade.Vodstvo Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) u utorak je odlučilo poduprijeti Jankovića i ući u njegovu vladu. Sa šest glasova DESUS-a, 28 glasova svojih zastupnika iz stranke Pozitivna Slovenija, te 10 glasova zastupnika Socijalnih demokrata (SD) Boruta Pahora, sada Janković teoretski ima dva glasa manje od 46 koliko mu je potrebno da na tajnom glasovanju bude potvrđen i onda u toku dva tjedna odabere ministre u svojoj vladi.I u slučaju da mu to uspije, tvrde slovenski mediji, njegov bi položaj bio težak zbog činjenice da bi takva vlada bila manjinska i ovisila bi o potpori dvaju zastupnika manjina koji su već najavili da ne žele biti "jezičak na vagi" u slovenskom političkom odlučivanju.

KAIRO

Jedanaest članova tima arapskih promatrača ozlijeđeno je ovoga tjedna kada su njihova vozila napali prosvjednici u sirijskom lučkom gradu Latakiji, ali zbog tog incidenta nisu prekinute operacije, izjavio je u utorak jedan visoki dužnosnik Arapske lige. "Jedanaest promatrača Arapske lige, koji su bili u skupini koja je posjetila Latakiju (u ponedjeljak), ozlijeđeni su kada su prosvjednici napali vozila u kojima su bili. Nijedna strana nije zapucala", rekao je Adnan al-Khodheir, zadužen za operacije Arapske lige, u izjavi za Reuters dodajući da se radi o laškim ozljedama te da nitko nije zaprimljen u bolnicu. "Taj incident nije utjecao na rad promatrača u Siriji", kazao je.

BEJRUT

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad u utorak je optužio strance za poticanje desetmjesečne narodne pobune u svojoj zemlji gušene u krvi za što on nije izdao naredbe no obećao je oštar obračun s teroristima. U prvome javnom govoru od lipnja, Asad je najavio da je spreman u vladu uključiti "sve političke snage" i raspisati referendum o novome ustavu u ožujku. Od samih početaka pobune sredinom ožujka Asad je uzvraćao obećanjima reforma i krvavom represijom koja, tvrdi oporba, pokazuje pravo lice predsjednika čija obitelj vlada Sirijom dulje od četiri desetljeća. Prema podacima Ujedinjenih naroda sigurnosne snage ubile su više od 5.000 ljudi, dok službeni Damask tvrdi da su "teroristi" ubili 2.000 pripadnika sigurnosnih snaga.

MOSKVA

Rusija je priopćila u utorak da promatrači Arapske lige imaju stabilizirajuću ulogu Siriji i pozdravila je odluku te organizacije da nastavi svoju misiju nadgledanja provedbe vladinog obećanja o zaustavljanju obračuna vlasti s oporbom. "Njihovo razmještanje u toj zemlji već ima stabilizirajući utjecaj na situaciju i pomaže u pružanju istinite i objektivne slike događaja u Siriji", navodi se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova. Rusija je također ponovno pozvala na uspostavu dijaloga između režima predsjednika Bašara al-Asada i oporbe.

JERUZALEM

Izrael je spreman pružiti utočište izbjeglicama manjinske zajednice alavita iz Sirije ako padne vlada predsjednika Bašara al-Asada, rekao je u utorak izraelski vojni zapovjednik pred parlamentarnim odborom. "Na dan pada vlade, očekuje se da će slijediti udarac na alavitsku sektu. Pripremamo se primiti alavitske izbjeglice na Golansku visoravan", rekao je vojni časnik Benny Gantz. Izraelski dužnosnici procjenjuju da Asadova vlada neće izdržati više od nekoliko mjeseci.

BAGDAD

Šest osoba, među kojima troje djece i brigadir iračke vojske, poginulo je u utorak u više eksplozija sjeverno od Bagdada, izvijestili su sigurnosni i medicinski izvori. To se nasilje događa dan nakon niza napada diljem zemlje u kojima je poginulo najmanje 17 ljudi, među kojima veći broj šijitskih hodočasnika. Događa se i u prilikama političke krize koja dodatno potiče međuvjerske napetosti.

ABU DABI

Šef japanske diplomacije Koichiro Gemba izrazio je u utorak "veliku zabrinutost" zbog napetosti koja vlada između Zapada i Irana te pozvao na "diplomatsko rješenje". Japan "je vrlo zabrinut zbog najnovijeg razvoja događaja", odgovorio je ministar na upit novinara u Abu Dabiju glede prijetnji Teherana oko zatvaranja strateškog Hormuškog tjesnaca ako se uvedu sankcije protiv iranskog naftnog izvoza. "Mislimo da se problem mora riješiti mirno, diplomatskim putem, te da se dijalog s Iranom mora nastaviti", dodao je ministar.

JOHANNESBURG

Jedna je osoba smrtno stradala, a najmanje 20 ih je ozlijeđeno u stampedu koji je nastao u utorak kada su se studenti pokušali prijaviti za upis na Sveučilište u Johannesburgu, što je, prenosi Reuters, odraz očajničkih težnji siromašnih mladih stanovnika Južnoafričke Republike za obrazovanjem. Tisuće potencijalnih kandidata danima su stajale u redovima, aplicirajući za stipendiju i besplatno školovanje. Država je za njih osigurala 800 mjesta. Većinom je riječ o učenicima iz vrlo siromašnih obitelji s najvišim ocjenama postignutim na državnim ispitima, relevatnima za upis u visoke škole.

NEW DELHI

Muslimanski vođe u Indiji zatražili su od vlasti da piscu Salmanu Rushdieju zabrane ulazak u zemlju gdje bi trebao nazočiti književnoj manifestaciji, obnavljajući višedesetljetni spor oko djela tog dobitnika Bookerove nagrade. Rushdiejev roman iz 1988. "Sotonski stihovi" mnogi su muslimani ocijenili svetogrdnim i pozivali su na njegovo ubojstvo, natjeravši pisca da se skriva dugi niz godina. Nakon toga boravio je u Indiji, ali su njegova djela ondje ipak zabranjena. Pisac je, reagirajući na zahtjeve da mu se zabrani ulazak u Indiju, na Twitteru napisao: "Samo da se zna, viza mi ne treba". Rushdie je rođen u Indiji, a Bookerovu nagradu dobio je 1981. za roman "Djeca ponoći".

LONDON

Velika Britanija odobrila je u utorak projekt gradnje željezničke mreže za vlak velikih brzina vrijedan 39,4 milijarde eura koji bi povezao London, Birmingham i sjeverne gradove, što su poslovni krugovi pozdravili, a kritičari proglasili suvišnim i preskupim. Trasa pruge u obliku slova Y treba se protegnuti do Manchestera na sjeverozapadu i Leedsa na sjeveru te graditi u dvije faze. Gradnja prve dionice od Londona do Birminghama trebala bi početi 2017., a prvi vlakovi bili bi pušteni u promet 2026. Dovršetak cjelovite mreže predviđa se 2033. godine, a radovi bi stajali 32,7 milijarde funti (39,4 milijarde eura). Zaštitari okoliša ističu da bi se prugom svake godine 4,5 milijuna prijevoza preusmjerilo na željeznice na putnike koji bi inače putovali zrakoplovom ili cestom, njih 9 milijuna. Projekt toplo pozdravljaju poslovni krugovi jer očekuju otvaranje 40.000 radnih mjesta u vrijeme rastuće nezaposlenosti i ekonomske stagnacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙