FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 5. siječnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas kako u proračunu neće biti prostora za Hrvatsku poštansku banku (HPB) i Croatia osiguranje te kako one trebaju na tržište, a vjerojatno je da u privatizaciju idu ove godine. Ne razmišljamo da su prihodi od privatizacije ono što će u ovom trenutku spašavati prihodovnu stranu proračuna, iako treba poslati poruku da je privatizacija u funkciji smanjenja našeg vanjskog duga, pokrića deficita ove godine, jer je to nešto što će rejting agencije i sami kreditori cijeniti, kazao je Linić odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice Vlade. U isto vrijeme, dodaje, želimo jasno poslati poruku da je Hrvatska okrenuta tome da bude zemlja tržišne ekonomije i da je realni sektor taj kojeg treba prepustiti privatnim poduzetnicima. Posao države, kad gledamo u financijskom sektoru, je kako privatnike pokušati poduprijeti u bitki za izvoz, za investicije, a to možemo uvijek kroz HBOR. Prema tome, sve što budemo iz proračuna izdvajali, sve što trebamo dati za kapitalne vrijednosti onda će to biti u HBOR-u, a to znači da prostora u proračunu za HPB, za razvoj Croatia osiguranja nema i ocjenjujemo da trebaju ići na tržište i da će vjerojatno privatnici, poduzetnici imati daleko više uspjeha u vođenju tih sustava, kazao je.

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić odgovarajući na novinarsku napomenu kako se premijer Zoran Milanović založio da se u uvođenje poreza na imovinu ne ulazi preko noći, dok je Linić zagovornik njegovog brzog uvođenja, kazao je kako je to ideja stara, kada se gleda u dijelu političke koalicije, još od 2007. Napominje pritom kako je to i pitanje povjerenja u upravu da može kvalitetno pripremiti prijedloge te da to nije samo pitanje imovine već i pitanje decentralizacije. Porez na imovinu, kaže Linić, treba biti okosnica i osnov financiranja lokalne samouprave, a onda se mora definirati lokalna samouprava, koje općine imaju mogućnost fiskalnih kapaciteta s novim porezima i mogu se baviti djelatnostima kao što su obrazovanje, zdravstvo, predškolski uzrast, a koje ne, i u tom dijelu je bitno mijenjati Zakon o lokalnoj samoupravi. Prema tome, nije to samo pitanje sređivanje zemljišnih knjiga, podataka o imovini i vlasništvu, nego i pitanje decentralizacije i vrlo jasnih poruka što je to lokalna samouprava u Hrvatskoj, a to mora biti gotovo za iduću godinu, kazao je.

ZAGREB - Sindikalne središnjice zatražile su od Vlade da na današnjoj sjednici hitno imenuje predstavnike Vlade i njihove zamjenike u Gospodarsko-socijalnom vijeću (GSV). U današnjem dopisu Sindikalnih središnjica upućenom predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću navodi se kako su središnjice 28. prosinca 2011. godine uputile Vladi i premijeru dopis u kojem su, između ostaloga, zamolili za žurno imenovanje predstavnika Vlade i njihovih zamjenika u Gospodarsko-socijalnom vijeću. Vlada je, kako se navodi u dopisu sindikalnih središnjica, najavila cijeli niz zakonskih i drugih promjena, od kojih je neke već i provela, a da nisu raspravljene na sjednici GSV-a. Osim tih promjena očekuje se i donošenje proračuna za 2012. o čijem se prijedlogu također treba provesti rasprava na GSV-u. Sve to traži doista hitan nastavak rada GSV-a, ističu sindikati.

BJELOVAR - Hrvatski seljački savez zatražio da danas da potpore poljoprivrednicima za 2011. budu svakako isplaćene do kraja ožujka ove godine, a traže i smanjenje stope PDV-a za poljoprivredne proizvode. Na konferenciji za novinare, održanoj na prostoru Bjelovarskoga sajma, predsjednik Saveza Mijo Latin istaknuo je kako bi isplata potpora svakako trebala biti do 30. ožujka, jer seljaci nemaju novca i bez isplate poticaja proljetna sjetva će biti nemoguća. Po uzoru na novoga ministra turizma koji se zalaže za smanjenje PDV-a u turizmu na 10 posto, u Hrvatskom seljačkom savezu isto očekuju i od ministra poljoprivrede. Očekujemo smanjanje PDV-a i na ulazne troškove i na naš konačan proizvod kako bi bio dostupan građanima, a i jedino tako možemo podići konkurentnost poljoprivrednih proizvoda, smatra Latin. Neprihvatljivo je da se u medijima seljaci nazivaju 'lopovima' zbog potpora, rekao je i pozvao poljoprivrednu inspekciju da obavi kontrolu kako se i dalje ne bi pojavljivali natpisi o 50 posto lažnih potpora u poljoprivredi što nije istina. Vjerojatno ima nekih lažnih, no sigurno ne toliko, rekao je.

ZAGREB - Prestižni vodič Louis Vuitton City Guide 2012 uvrstio je Zagreb u svoje luksuzno izdanje putnih vodiča o europskim gradovima te je time Zagreb svrstan uz bok Parizu, Ateni, Moskvi, Barceloni, Londonu i drugim, izvijestili su danas iz zagrebačke Turističke zajednice. Riječ je o 13. izdanju tog vodiča koji je vezan za jednu od najpoznatijih svjetskih modnih kuća, francuski Louis Vuitton, a Zagreb je jedini grad iz Hrvatske koji je uvršten u taj vodič. Vodič Louis Vuitton City Guide poznat je po tome što nudi savjete o restoranima, kafićima, trgovinama, muzejima i galerijama, a predstavlja zbirku od devet knjižica sa 31 popularnom europskom destinacijom. Na 40 stranica istaknuto je sve najbitnije o Zagrebu, a posebno su izdvojene štrukle, Dolac, Britanski trg, Atelijer Meštrović te zagrebačka špica.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex danas je pao za 1,71 posto, na 1.738,37 bodova, a Crobex10 smanjen je za 1,57 posto, na 972,32 boda. Redovni promet Burze iznosio je 18,3 milijuna kuna. Od toga je najviše ostvareno trgovanjem dionicom HT-a, koja je danas imala promet od 10,4 milijuna kuna, uz rast cijene za 0,53 posto, na 244,28 kuna. Dionicom Ine uz nepromijenjenu cijenu od 3.750 kuna danas je ostvaren promet od 1,6 milijuna kuna. Dionica Atlantic grupa pojeftinila je za 1,82 posto, na 486 kuna, s prometom od 797,2 tisuće kuna. Drugim dionicama postignut je znatno manji promet, a cijene su im uglavnom pale, primjerice dionici Petrokemije za dva posto, Atlantske plovidbe 1,49 posto, Zagrebačke banke za 1,61 posto, Dalekovoda za 1,85 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙