FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 4. siječnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) će prve rezultate državnog referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji početi objavljivati na svojim internetskim stranicama dva sata nakon zatvaranja birališta, u nedjelju 22. siječnja, a u ponoć će održati i konferenciju za novinare na kojoj će biti predstavljeni rezultati pristigli do tog trenutka, doznaje se u DIP-u. "Vjerujemo da ćemo već u ponoć imati obrađene rezultate na temelju kojih ćemo moći reći i kakav je stav hrvatskih birača o referendumskom pitanju", kazala je Hini potpredsjednica DIP-a Zdravka Ćufar Šarić napominjući da oni nisu i konačni jer do tada još uvijek neće stići svi rezultati izjašnjavanja birača u inozemstvu. Na državnom referendumu odlučuje se većinom birača koji su glasovali, uz uvjet da je referendumu pristupila većina od ukupnog broja birača upisanih u popis birača. Pravo sudjelovanja imaju birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj kao i birači koji imaju prebivalište u inozemstvu ili se tamo zateknu za vrijeme održavanja državnog referenduma.

ZAGREB - Predsjednica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Jadranka Kosor istaknula je jučer da članstvo Hrvatske u Europskoj uniji predstavlja ostvarenje strateškog cilja državne politike od osamostaljenja do danas i vrhunac međunarodne afirmacije Hrvatske te je pozvala građane da izađu na referendum o EU. Poručila je da Hrvatska svojom poviješću, kulturom, tradicijom i identitetom pripada Europi, a sada je, navela je, vrijeme da to odvažno i uvjerljivo potvrdimo na referendumu. "Uspješnim završetkom zahtjevnih pregovora zaštitili smo hrvatske interese na svim područjima. Provođenjem korjenitih reformi pripremili smo sve institucije za učinkovito funkcioniranje kao država članica Unije", naglasila je Kosor.

ZAGREB - Predsjednica HDZ-a i donedavna premijerka Jadranka Kosor najavila je sinoć svoju kandidaturu na predstojećim stranačkim izborima koji će uskoro biti i službeno raspisani. "Mislim da sam dosta toga napravila, da sam nosila ogroman i prestrašan teret i da sam sve izdržala. Kada je došla obavijest o tome da je HDZ pod istragom, izašla sam na konferenciju za novinare i rekla sam da smo dobili takvu obavijest i da je teško, ali da ćemo izdržati, ići na sud", kazala je Kosor u intervjuu na Z1 televiziji u emisiji "U vrtlogu politike" Mladenke Šarić. Na upit voditeljice hoće li se kandidirati za predsjednicu HDZ-a na skorim stranačkim izborima, potvrdila je da bi to bilo logično. Podsjetila je i dostignuća tijekom dvoipolgodišnjeg premijerskog mandata. "Sigurna sam da smo radili najbolje što smo mogli i da smo postigli neke rezultate", kazala je požalivši se da su, unatoč tome, te mjere u javnosti bile "dočekivane na nož", poput uvođenja kriznog poreza iako su tako zaštitili one koji najteže žive i koji je ukinut čim su to dozvolile prilike. Sadašnjoj vladajućoj Kukuriku koaliciji najviše pak zamjera što "svoj pravi program i prave namjere nisu izrekli tijekom kampanje".

ZAGREB - Odabrani radovi akademske slikarice Alme Orlić predstavljeni su na izložbi "Retrospektiva, 1961. – 2011.", otvorenoj sinoć u Galeriji Prsten Hrvatskoga društva likovnih umjetnika (HDLU) u povodu pet desetljeća stvaralaštva te umjetnice i u njezinoj nazočnosti. Izloženo je 160 ulja na platnu i gotovo isti broj crteža tušem kojima je, kako je rekao potpredsjednik HDLU-a Tomislav Buntak, predstavljen slijed različitih slikarskih iskustava i postupaka umjetnice što će, najavio je, biti predočeno i u monografiji što će biti objavljena krajem siječnja. Autorica koncepta izložbe viša znanstvena suradnica na Institutu za povijest umjetnosti i predsjednica Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske Irena Kraševac rekla je da je riječ o izložbi pripremanoj dvije godine tijekom kojih joj je umjetnica "odškrinula vrata" svoga osebujnog umjetničkog stvaralaštva. To je, dodala je Kraševac, i svečani trenutak jer se prvi put javnosti predstavlja cjelokupni opus umjetnice. Izložba će biti otvorena do 22. siječnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙