FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 20. prosinca 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati:

LJUBLJANA - Skupina građana u organizaciji slovenskog granskog sindikata zaposlenih u trgovini održala je u utorak pred sjedištem vlade u Ljubljani prosvjed protiv namjere državnih banaka da prodaju svoje udjele u trgovačkom lancu Mercator. Na skupu se okupilo pedesetak sindikalnih aktivista koji su pozvali vladu da preuzme "aktivnu vlasničku ulogu" u Mercatoru i izrazili protivljenje prodaji najvećeg slovenskog trgovačkog lanca hrvatskom Agrokoru. O prodaji već dulje vrijeme teku pregovori, nakon što je Agrokor na međunarodnom natječaju vlasnicima 52 posto dionica, među kojima su i Nova Ljubljanska banka (NLB) i Nova kreditna banka Maribor (NKBM) koje su u većinskom vlasništvu države, dao najbolju neobvezujuću ponudu od 221 eura po dionici. Predstavnici trgovačkog sindikata poručili su u utorak na prosvjedu da se protive prodaji Mercatora hrvatskom konkurentu te da u tome podupiru ministre financija i poljoprivrede Francija Križaniča i Dejana Židana. Slovenska državna agencija za upravljanje imovinom države (AUKN) prošlog je tjedna objavila da smatra kako prodaja Mercatorovih dionica ne bi bila u dugoročnom interesu banaka.

MADRID - Španjolski zastupnici u utorak su potvrdili Mariana Rajoya, čelnika konzervativne Narodne stranke, za novog premijera, koji na tom mjestu nasljeđuje socijalista Josea Luisa Rodrigueza Zapatera. Rajoy će dužnost službeno preuzeti u srijedu i potom što prije pokušati provesti novi plan strogih mjera štednje i reforme, koje je najavio u predstavljanju zastupnicima. Nakon uvjerljive pobjede svoje Narodne stranke na izborima 20. studenoga, 56-godišnji Rajoy je očekivano u parlamentu dobio glasove 187 od 350 zastupnika. Za novog premijera će prisegnuti u srijedu, pred kraljem Juanom Carlosom. Protiv Rajoya je glasalo 149 zastupnika, a 14 je bilo suzdržanih. Budući šef španjolske vlade je najavio uštede u proračunu u 2012. za 16,5 milijardi eura u javnom sektoru kako bi razriješio pitanje golemog duga. Zemlja bilježi stagnaciju gospodarskog rasta, što bi sljedeće godine moglo prerasti u ozbiljnu krizu.

SARAJEVO - Posebni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini Peter Sorensen u utorak je u Sarajevu okupio ključne državne i entitetske dužnosnike zadužene za područje financija, kako bi ih potaknuo na dogovor o usvajanju državnog proračuna za 2012. godinu, no uslijedile su tek naznake mogućeg rješavanja toga problema koji je zaprijetio potpunom blokadom financiranja BiH. "Razgovori o proračunu bit će nastavljeni ne bi li se postigao konkretni dogovor", izjavio je predsjednik vijeća ministara BiH Nikola Špirić, uz kojega su na sastanku sudjelovali i državni ministar financija Dragan Vrankić te ministri finacija Federacije BiH Anto Krajina i Republike Srpske Zoran Tegeltija. Prema postojećim zakonima koji vrijede u BiH, sva izdvajanja za državne i entitetske insitutcije uključujući i plaće, morala bi se obustaviti s 1. siječnja ukoliko do tada ne bi bio usvojen novi proračun. "To znači da ni država ni entiteti od tada više ne bi mogli kupiti ni olovku, a kamoli financirati bilo što drugo", upozorio je ranije zamjenik ministra financija Fuad Kasumović. BiH je cijelu 2011. godinu preživjela na privremenom financiranju koje je odobravano svaka tri mjeseca, jer se ključne parlamentarne stranke, koje od listopada 2010. nisu bile u stanju postići dogovor o uspostavi nove vlasti, nisu mogle usuglasiti ni o iznosu državnog proračuna.

SEUL - Sjevernokorejski mediji sve više hvale novog vođu zemlje Kim Jong-Una, što je znak koji potvrđuje ubrzani prijenos vlasti nakon smrti Kim Jong-Ila. Državna televizija i službena novinska agencija KCNA spominju "velikog" i "poštovanog" "druga Kim Jong-Una", pozivajući narod da se okupi oko novog vođe, nasljednika svojega oca Kim Jong-Ila, koji je umro u subotu. "Kao i njegov prethodnik, Kim Jong-Un veliki je nasljednik revolucije i čvrsti duhovni i ideološki stup našega naroda", ističe KCNA. Agencija je dodala da će, usprkos smrti Kim Jong-Ila, "poštovani drug Kim Jong-Un" omogućiti da se neumorno nastave napori oko ujedinjenja dviju Koreja. U komentaru pročitanom na sjevernokorejskoj televiziji kaže se kako su "misli poštovanog druga Kim Jong-Una identične su onima dragog pokojnog generala Kim Jong-Ila". Ti epiteti namjerno se plasiraju kako bi potvrdili vlast novog vođe, kojem još nije ni 30 godina, pišu strane agencije. Njegov je otac službeno je bio nazivan "dragim vođom", a djed Kim Il-Sung, utemeljitelj komunističke Sjeverne Koreje i osnivač dinastije, "velikim vođom". Kakav će "vođa" biti mladi Kim Jong-Un tek će se vidjeti.

MOSTAR - Kim Han-Sol, unuk pokojnog sjevernokorejskog diktatora Kim Jong-Ila, koji pohađa Koledž ujedinjenog svijeta (UWC) u Mostaru, u ponedjeljak je otputovao iz zoga grada, no ne zna se je li i krenuo na djedovu sahranu. Kako je izvijestio UWC, sjevernokorejski mladić otputovao je u ponedjeljak iz Mostara u Kinu gdje je živio prije dolaska, budući su u petak počeli praznici koji traju do 17. siječnja, kada bi se i trebao vratiti u Mostar. "Druge pojedinosti nisu mi poznate", rekla je glasnogovornica koledža Meri Musa na pitanje je li Kim Han-Sol krenuo u Sjevernu Koreju da se oprosti s djedom. Navodno je njegovoga oca Kim Jong-Il potpuno razbaštinio.

LAGOS - Svjetsko gospodarstvo nalazi se na "vrlo opasnoj prekretnici", izjavila je u utorak u Lagosu glavna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde. "Trenutno se svjetsko gospodarstvo nalazi na vrlo opasnoj prekretnici", kazala je Lagarde za okruglim stolom o gospodarskoj budućnosti Afrike, upozoravajući posebice na moguće posljedice ekonomske krize po najsiromašnije zemlje svijeta. Direktorica MMF-a za okruglim je stolom govorila o krizi povjerenja obilježenoj visokom nezaposlenošću i usporavanjem svjetskog rasta i sastala se s najvišim nigerijskim dužnosnicima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙