FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bruxelles će procijeniti učinke izmjena mađarskog ustava

BRUXELLES, 30. prosinca 2011. (Hina/AFP) - Europska komisija je oprezno reagirala na ustavne reforme koje je u petak usvojio mađarski parlament unatoč upozorenjima predsjednika Jose Manuela Barrosa i navela da će procijeniti njihov pravni domet.

"Procijenit ćemo pravni domet novog mađarskog zakonodavstva", objasnio je glasnogovornik Europske komisije.

On je precizirao da Komisija nije predvidjela objavu priopćenja o tom pitanju.

Europska komisija je zbog blagdana od 23. prosinca do siječnja prekinula s radom.

Glasnogovornik Europske komisije, koje je upozorio vladu premijera Viktora Orbana protiv najspornijih reformi, posebice one o središnjoj banci, ponovio je posljednjih dana svoju zabrinutost mađarskim vlastima i tada je istaknuo da je "Europska komisija spremna pomoći Mađarskoj da se uskladi s europskim pravom".

Neovisnost središnje banke je jedan od kriterija za ulazak u eurozonu, kojoj se zemlja namjerava priključiti, a reforma usvojena u petak povećava utjecaj mađarske vlade na tu instituciju.

Prije desetak dana predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso je u oštrom pismu tražio od Orbana da povuče svoje sporne reforme o središnjoj banci.

Status središnje banke nije jedini kamen spoticanja između Budimpešte i Buxellesa. Europska komisija je izrazila svoje zabrinutosti u vezi neovisnosti pravosuđa i promjene ustava koja predviđa da svaki važna promjena u vezi fiskalnih pitanja zemlje, treba biti usvojena dvotrećinskom većinom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙