FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pregled najvažnijih događaja u odnosima RH-EU u 2011.

BRUXELLES, 23. prosinca 2011. (Hina) - Objavljujemo pregled najvažnijih događaja u odnosima Hrvatske i Europske unije u 2011. godini.

- 1. siječnja - Rotirajuće predsjedništvo Europskom unijom preuzima Mađarska, koja je završetak pristupnih pregovora s Hrvatskom uvrstile među najviše prioritete svoga predsjedanja. Hrvatskoj je ostalo zatvoriti još sedam poglavlja.

- 2. ožujka - Komisija objavljuje izvješće o ispunjavanju mjerila za poglavlje 23 - Pravosuđe i temeljna prava. U izvješću se potvrđuje "znatan napredak", ali još uvijek nedovoljan da bi Komisija preporučila Vijeću EU-a zatvaranje toga poglavlja.

- 14. travnja - Mađarski premijer Viktor Orban, čija zemlja predsjedava EU-om, u Europskom parlamentu dramatično upozorava da među članicama EU-a postoje snažni otpori prema proširenju i da je upitan lipanjski rok za završetak pregovora .

- 19. travnja - Hrvatska zatvara dva iznimno važna poglavlja sa značajnim financijskim implikacijama - Poljoprivreda i ruralni razvitak i Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata.

- 17. svibnja - Iz okruženja povjerenice za pravosuđe Viviane Reding stiže informacija da je preporučila svom kolegi Štefanu Fueleu zatvaranje poglavlja 23 jer smatra da je Hrvatska ispunila sve zahtjeve.

- 06. lipnja - Hrvatska zatvara pregovore u poglavlju Ribarstvo. Pregovori o ribarstvu najdulje su trajali od svih poglavlja. Već u fazi screeninga, analitičke usporedbe zakonodavstva s europskim, Slovenija je imala primjedbe na izvješće Komisije.

- 10. lipnja - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso prvi objavljuje da Komisija predlaže Vijeću EU-a zatvaranje preostala četiri poglavlja te ciljani datum ulaska u članstvo, 1. srpnja 2013. godine. Nakon toga zemlje članice počinju s usuglašavanjem pregovaračkih stajališta na temelju prijedloga Komisije.

- 24. lipnja - Europsko vijeće donosi političku odluku o završetku pregovora. U svojim zaključcima poziva da se pregovori s Hrvatskom završe do kraja lipnja, a pristupni ugovor potpiše do kraja 2011.

- 30. lipnja - Zadnji dan mađarskog predsjedništva Hrvatska zatvara zadnja četiri pregovaračka poglavlja - Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava, Financijske i proračunske odredbe i Ostala pitanja.

- 01. srpnja - Rotirajuće predsjedništvo preuzima Poljska, koja je u programu svojeg predsjedanja EU-om kao važan cilj istaknula potpisivanje pristupnog pregovora s Hrvatskom.

- 14. rujna - Odbor stalnih predstavnika EU-a (COREPER) potvrđuje nacrt Ugovora o pristupanju na engleskom jeziku.

- 17. rujna - Poljski premijer Donald Tusk osobno donosi u Zagrebu nacrt Ugovora o pristupanju.

- 17. studenoga - Vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta prihvaća nacrt rezolucije kojim se daje pristanak na potpisivanje pristupnog ugovora s Hrvatskom i upućuje taj dokument na plenarnu sjednicu Europskog parlamenta.

- 01. prosinca - Europski parlament na plenarnoj sjednici golemom većinom odobrava Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, što je preduvjet za njegovo potpisivanje. Od 634 zastupnika, koji su pristupili glasovanju, za pristanak na pristupni ugovor glasovala su 564 eurozastupnika, suzdržanih je bilo trideset i dvoje, a protiv 38.

- 05. prosinca - Vijeće EU-a za opće poslove daje konačno zeleno svjetlo Ugovoru o pristupanju Hrvatske EU-u

- 09. prosinca 2011. - Predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor potpisuju Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, neposredno prije početka sastanka Europskog vijeća. Hrvatska prvi put sudjeluje na summitu EU-a kao promatrač.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙