FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 29. prosinca 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović poručio je danas s prve sjednice Vlade da se poreznom reformom neće povećati ukupno porezno opterećenje te istaknuo da će broj dužnosnika u tijelima državne uprave biti smanjen za trećinu. Čeka nas zahtjevna godina i stojimo i dalje kod obećanja koje smo dali da ukupno porezno opterećenje neće rasti jer bi za Hrvatsku to bilo neizdrživo, kazao je premijer Milanović komentirajući tako, kako je rekao, raspravu u javnosti o novim porezima i povećanju stope PDV-a. "Ova vlada polazi od toga da je Hrvatska porezno i doprinosima porezno preopterećena i da gospodarstvo taj teret trpjeti ne može", rekao je. U okviru toga donosit ćemo odluke koje smatramo najkorisnijima, vodeći računa da radnici i nezaposleni plate najmanju cijenu ili je ne plate uopće, kazao je hrvatski premijer.

ZAGREB - Vlada je danas uredbom ispravila propust koji je učinjen na prvoj sjednici novog saziva Hrvatskog sabora kada je pri izmjenama Ovršnog zakona ispuštanjem jednog članka otvorena mogućnost za pravnu prazninu zbog koje određeno vrijeme nitko ne bi mogao provoditi ovrhe. Premijer Zoran Milanović preuzeo je odgovornost za propust zbog kojeg je postojala opasnost da tijekom prva dva ili tri tjedna iduće godine, u razdoblju dok se ne sastane Hrvatski sabor, vjerovnicima ili dužnicima nastane šteta jer ni sudski ovršitelji niti javni ovršitelji ne bi mogli provoditi ovrhe. Uredbom sprečavamo moguće štete, no i dalje ostajemo pri stajalištu da smo s razlogom odgodili primjenu Ovršnog zakona i Zakona o javnim ovršiteljima dok detaljno ne proučimo sve posljedice takvih zakonskih rješenja, naglasio je Milanović. Računi se moraju plaćati, a dugovi vraćati, no vjerujemo da je to moguće osigurati kroz postojeće mehanizme umjesto osnivanja novih paralelnih tijela. Vlada smatra da ovrhe mogu dovoljno efikasno provoditi sudovi i policija u postojećem zakonskom okviru, pa je uvođenje novog instituta javnog ovršitelja nepotrebno, rekao je.

ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u studenome pala za 0,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je posljedica slabosti domaće potrošnje, ali i inozemne potražnje. Državni zavod za statistiku objavio je danas da je, prema desezoniziranim podacima, industrijska proizvodnja u studenome ostala na istoj razini u odnosu na listopad, dok je u odnosu na studeni prošle godine pala za 0,3 posto. To je manji pad nego što su očekivali analitičari. Najviše je, 11,5 posto, u studenome na godišnjoj razini pala proizvodnja energije, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju oslabila za 5,1, a intermedijarnih proizvoda za 5 posto. S druge strane, proizvodnja kapitalnih proizvoda porasla je na godišnjoj razini 18,3, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1 posto. Ukupno je u prvih jedanaest mjeseci ove godine industrijska proizvodnja pala za 1,4 posto.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila uredbu koja joj omogućuje da privremeno imenuje predsjednika Uprave Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na rok od 30 dana. Kako je pojasnio ministar financija Slavko Linić, četvorici od petorice članova Uprave Hanfe, uključujući i predsjednika Uprave Antu Samodola, mandati istječu s 31. prosincem, a samo jedan član ima mandat još dvije godine. Vladi je stoga uredbom omogućeno da preostalog člana Uprave privremeno postavi za predsjednika Uprave Hanfe koji će obavljati tehničke poslove dok Hrvatski sabor ne imenuje novu Upravu i predsjednika Agencije. Privremeni predsjednik Uprave neće imati ovlasti za djelovanje na financijskom tržištu jer procjenjujemo da se u idućih dva tjedna na financijskom tržištu neće dogoditi "ništa stravično" zbog čega bi on trebao intervenirati, rekao je Linić.

ZAGREB - HŽ Infrastrukturi danas je dodijeljen certifikat sustava upravljanja kvalitetom HRN EN ISO 9001, koji potvrđuje da je tvrtka uskladila svoje poslovne procedure sa zahtjevima te međunarodne norme. Certifikat je HŽ Infrastrukura zaslužila nakon dvogodišnjeg procesa uvođenja, rekao je predsjednik Uprave te tvrtke u sastavu HŽ Holdinga Branimir Jerneić. Istaknuo je da je HŽ Infrastruktura najveće javno trgovačko društvo u u Hrvatskoj certificirano prema normi ISO 9001. Na novinarsko pitanje kako komentira najave Vlade o povećanju ulaganja u željeznicu rekao je da je svako novo ulaganje pohvalno. Dodao je da Infrastruktura već ima nekoliko otvorenih projekata. Pored ostalih, spomenuo je rekonstrukciju pruge Vinkovci - Tovarnik, sanaciju mosta preko Save kod Jakuševca, rekonstrukciju zagrebačkog Glavnog kolodvora, ličke i riječke pruge, obnovu pruge Dugo Selo - Novska itd.

ZAGREB - Prirodni plin d.o.o., član INA Grupe, i HEP Proizvodnja d.o.o. potpisali su aneks dugoročnog Ugovora o prodaji prirodnog plina na razdoblje od dvije godine, odnosno do 31. prosinca 2013., izvijestili su danas iz Ine dodajući da je aneks tog ugovora potpisan 23. prosinca. Sukladno dogovorenim uvjetima predviđena je isporuka oko 750 milijuna prostornih metara prirodnog plina godišnje, što je nešto više nego u prethodnom razdoblju. Dogovor oko toga postignut je nakon što je HEP proveo natječajni postupak i prihvatio ponudu tvrtke Prirodni plin te su detaljno usuglašeni svi uvjeti isporuke. Direktorica tvrtke Prirodni plin Davorka Tancer povodom tog je izjavila da je HEP Proizvodnja još jedan veliki kupac koji je nakon Petrokemije izabrao Inu, odnosno Prirodni plin kao svog dobavljača, a temeljem isključivo komercijalnih uvjeta.

ZAGREB - INA je započela je s uvođenjem eurodizel BS s bio komponentom na benzinskoj postaji Rijeka - Mlaka. Ina je s pripremama za plasman goriva s bio komponentom započela prije dvije godine kroz projekt izgradnje instalacije za prihvat, skladištenje i namješavanje biogoriva, odnosno biodizela u Rafineriji nafte Rijeka. U izgradnju instalacije je uloženo više od osam milijuna kuna te je završena i puštena u rad sredinom prosinca ove godine, čime su stvoreni preduvjeti za početak distribucije dizelskih goriva s bio komponentom kroz Ininu veleprodajnu i maloprodajnu mrežu. Dizelska goriva s bio komponentom su EURO V goriva pomiješana s biodizelom koji se proizvodi od biljnog ulja koji ima svojstva dizela. Biodizel će se koristiti kao mješavina u tekućem naftnom gorivu - dizelskom gorivu s volumnim udjelom do najviše 7 posto. Uvođenje dizelskih goriva s bio komponentom na Inine benzinske postaje se planira provesti u dvije faze.

ZAGREB - Rast hrvatskog robnog izvoza u prvih deset mjeseci ove godine iznosio je 2,9 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dok je za devet mjeseci porast izvoza bio 7,4 posto, a na to je usporavanje rasta utjecala dinamika izvoza brodogradnje. Zbog izrazito visoke vrijednosti izvezenih brodova u listopadu prošle godine, u ovogodišnjem je listopadu zabilježen znatan pad vrijednosti izvoza na godišnjoj razini, pa je stoga došlo do smanjivanja dinamike rasta izvoza, napominju analitičari Hrvatske gospodarske komore u "Gospodarskim kretanjima". Robni izvoz, izražen u kunama, u listopadu je iznosio nešto manje od pet milijardi kuna, što je smanjenje od 24,5 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. Ukupno je u prvih deset mjeseci ove godine izvoz robe iznosio 55 milijardi kuna, što je 2,9 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Pritom je zabilježen pad vrijednosti izvoza ostalih prijevoznih sredstava (uglavnom brodogradnja) za 3,5 posto, dok je vrijednost ostalog izvoza na godišnjoj razini povećana za 4 posto.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi i danas je trgovanje slabašno, pri čemu je u prvih sat vremena ostvareno svega 100-ak transakcija, dok Crobexi uglavnom stagniraju. Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u minusu 0,21 posto, na 1.724 bodova, dok je Crobex10 bio u plusu 0,09 posto, na 968 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 1,5 milijuna kuna. Najveći promet ostvaren je do podneva dionicom HT-a, 477.000 kuna. Cijena joj je oslabila 0,02 posto, na 240,05 kuna. Slijedi dionica Ine, s 323.000 kuna prometa, pri čemu joj je cijena stagnirala na 3.800 kuna. Još su samo dvjema dionicama ostvareni prometi iznad 100.000 kuna - dionicom Croatia osiguranja, koja je poskupjela 1,54 posto, te Luke Rijeke, koja je pojeftinila 0,43 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na jučerašnju tečajnicu blago oslabila prema euru, za 0,05 posto, a više je oslabila prema američkom dolaru te švicarskom franku. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,517467 kuna. Prema dolaru kuna je oslabila za 1,36 posto, a prema franka za 0,19 posto. Srednji tečaj dolara tako iznosi 5,825236 kuna, a franka 6,170963 kune. Istodobno je kuna ojačala prema britanskoj funti za 0,40 posto, te srednji tečaj funte iznosi 8,971795 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙