FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Humanitarna prodaja smreke

RIJEKA, 19. prosinca 2011. (Hina) - Humanitarno-ekološka akcija prodaje smreka, od koje je prihod namijenjen domovima za nezbrinutu djecu u Primorsko-goranskoj županiji, počela je danas u na Trgu Republike Hrvatske u središtu Rijeke.

Prihod od prodaje smreka, koje su radi očuvanja biološke raznolikosti uklonjene iz biljne zajednice (creta) u Trsteniku nedaleko od Klane, namijenjen je domovima za nezbrinutu djecu u Selcu, Novom Vinodolskom i Lovranu.

U akciji su sudjelovali primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i drugi, a kupcima smreka i djeci u domovima za nezbrinutu djecu darovani su prigodni ukrasi od prirodnih i recikliranih materijala, koji su izrađeni na edukativnim radionicama riječkoga Prirodoslovnog muzeja.

Javna ustanova "Priroda" i Prirodoslovni muzej u suradnji s Hrvatskim šumama počeli su još 2009. višegodišnji projekt obnove biljne zajednice u Trsteniku, jedinstvenu biljnom staništu uvrštenu u Nacionalnu ekološku mrežu.

Po podatcima organizatora današnje akcije, cretovi su vlažna staništa na kojima se organski materijal slabije razgrađuje i nakuplja u obliku treseta. Cret na Trsteniku je jedinstven jer pripada tzv. ombrotrofnim cretovima, odnosno onima koji vodu, potrebnu za život biljnih i životinjskih vrsta koje u njemu obitavaju, dobivaju isključivo od oborina.

Prije nekoliko desetljeća, kad je u gospodarstvu prevladavalo mišljenje da je potrebno aktivirati sve „neproduktivne“ površine, na trsteničkom cretu prokopani su odvodni i isušni kanali, a rubovi creta pošumljeni smrekama. Zbog isušivanja, na dijelovima creta mlade smreke počele su i same rasti.

Da bi se spriječilo potpuno nestajanje staništa creta, odlučeno je da se ono obnovi. Postavljeno je više desetaka pregradnih brana i počelo je uklanjanje dijela smreka koje ugrožavaju cret zarastanjem, zasjenjivanjem i pojačanim gubitkom vode iz tla.

Humanitarno-ekološku akciju organizirali su primorsko-goranska županija, grad Rijeka, javna ustanova „Priroda“, Hrvatske šume, Hrvatsko šumarsko društvo i riječki Prirodoslovni muzej.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙