FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 21. prosinca 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LJUBLJANA - Dionice slovenskog Mercatora na Ljubljanskoj burzi u srijedu su se prodavale po 152 eura, što je za 8,98 posto manja cijena nego u utorak, nakon što se pokazalo da se neće ostvariti očekivanja o skoroj prodaji Mercatora koncernu Agrokor koji je u neobvezujućoj ponudi nudio cijenu od 221 euro za dionicu. Slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan izjavio je za Slovensku tiskovnu agenciju (STA) da postupak u kojemu su se o prodaji 52 posto dionica Mercatora zadnjih mjeseci s Akrokorom dogovarale slovenske banke i Pivovarna Laško (PL) treba "privremeno zaustaviti", ne samo zato jer je odluku o prodaji odgodila Nova Ljubljanska banka (NLB) kao koordinator slovenskog prodajnog konzorcija, nego i zbog toga da se u međuvremenu ispitaju sumnje nije li u dogovaranju bilo nezakonita posredovanja i lobiranja. "Potrebno je ispitati sve činjenice oko prodaje Mercatora. Pitam se je li potencijalni Mercatorov kupac u akciju uvjeravanja slovenske javnosti investirao novac, te ako jest - gdje je taj novac završio", izjavio je Židan za slovensku agenciju.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice oscilirale su u srijedu između negativnog i pozitivnog teritorija budući da je brzo splasnuo početni entuzijazam koji je potaknula Europska središnja banka ponudom povoljnih trogodišnjih kredita. Indeks Londonske burze FTSE tako je oko podneva bio u blagom minusu, oslabivši 0,1 posto na 5.416 bodova, indeks Frankfurtskle burze DAX bio je pak na istom postotnom dobitku, ojačavši na 5.851 bod, dok je pariški CAC bio u minusu 0,8 posto i iznosio 3.031 bod. Među gubitnicima izdvaja se tehnološki sektor, nakon što je američki Oracle izvijestio o nižoj dobiti prvi put u deset godina zbog slabije prodaje softvera i hardvera. Njemački SAP oslabio je tako 3,1 posto, Software 2,6, a francuski Capgemini 3,3 posto.

LONDON - Euro je u srijedu oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima deviza odustavši tako od ranijih dobitaka budući da ni veća od očekivane potražnja za povoljnim zajmovima Europske središnje banke (ECB) nije uvjerila ulagače da će ozbiljni dužnički problemi eurozoni biti riješeni. Nakon što je nakratko poskočio gotovo jedan posto, dosegnuvši najvišu razinu u tjedan dana od 1,3199 dolara, uzlet eura ubrzo je posustao pa se potom njime trgovalo po 1,3088 dolara, što znači da na dnevnoj razini nije zabilježio veće promjene. Takve oscilacije dodatno je vjerojatno povećao slabiji obujam trgovanja, inače karakterističan za ovo doba godine. Dolar je i prema jenu ostao gotovo nepromijenjen i njime se trgovalo po 77,82 jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙