FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 27. prosinca 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Francuski ministar vanjskih i europskih poslova Alain Juppe čestitao je Vesni Pusić na imenovanju novom hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova uz ocjenu da je nedavno potpisani ugovor o pristupanju Hrvatske EU-u uspjeh za Zagreb i primjer za cijelu regiju, priopćilo je u utorak francusko veleposlanstvo u Zagrebu. "Potpisivanje pristupnog ugovora 9. prosinca uspjeh je za Vašu zemlju i primjer za Balkan, koji pokazuje da je pristup moguć čim se provedu nužne reforme. Možete računati na punu potporu Francuske", stoji u Juppeovu pismu. Francuski ministar u njemu navodi da ugovor u strateškom partenrstvu između dviju zemalja potpisan 2010. svjedoči o interesu koji Francuska pridaje razvoju svojih odnosa s Hrvatskom, budućom 28. članicom EU-a. "Radujem se što ću s Vama moći djelovati na jačanju partnerstva, kao i na pripremi vrlo iščekivana događaja, festivala hrvatske kulture potkraj 2012. u Francuskoj", kaže u pismu Juppe koji se nada da će uskoro primiti Pusić u Parizu.

LJUBLJANA - Slovenski predsjednik Danilo Tuerk u utorak je započeo formalne konzultacijama sa strankama u novoizabranom parlamentu o tome koga imenovati mandatarom nove vlade. S Tuerkom se u njegovu predsjedničkom uredu u Ljubljani najprije sastao Zoran Janković, predsjednik stranke Pozitivna Slovenija koja je na prijevremenim izborima 4. prosinca osvojila relativnu većinu, osvojivši 28 mandata u parlamentu koji ima 90 zastupnika. "Vjerujem da će predsjednik Tuerk sam donijeti odluku o tome kome dodijeliti mandat za sastav nove vlade i to nakon što se posavjetuje sa svih sedam parlamentarnih stranaka", rekao je Janković novinarima uoči sastanka s Tuerkom. Prema nepisanom pravilu, slovenski predsjednik mandat za sastav vlade dodjeljuje čelniku stranke koja je na izborima osvojila najviše glasova i zastupničkih mandata, nakon čega o mandataru glasuje parlament. Janković je odmah nakon izbora zato već započeo razgovore o formiranju višestranačke koalicije, ali oni do sada nisu bili uspješni. To se pokazalo i na prošlotjednoj konstitutivnoj sjednici parlamenta, kada je za njegova predsjednika većinom glasova izabran Gregor Virant, predsjednik "centrističke" Građanske liste, dok je Jankovićeva kandidatkinja Maša Kociper u trećem krugu dobila samo glasove Jankovićeve stranke i Socijalnih demokrata (SD) dosadašnjeg premijera Boruta Pahora. Početni Jankovićev neuspjeh u parlamentu po ocjenama slovenskih analitičara zato otvara mogućnosti za interpretaciju po kojoj bi predsjednik države za mandatara mogao odrediti i nekog drugog političkog čelnika koji bi mu dao uvjerljive dokaze da može formirati vladu sa stabilnom većinom.

MOSTAR - Pokidani su i ukradeni svi božićni ukrasi postavljeni u Potocima, naselju u većinski bošnjačkome dijelu Mostara u noći s Božića na blagdan Svetog Stjepana, objavile su u utorak tiskovine u Mostaru, a o izgredu je obaviještena i policija. Kako su medijima potvrdili Potočani, koji su bili uznemireni tim vandalskim činom, nepoznati počinitelji pokidali su i odnijeli božićne ukrase s kuća, terasa i s drveća u jednoj ulici dugačkoj više od dva kilometra. "Mi ovdje mirno živimo. Vandali koji su ovo učinili nisu imali materijalne koristi. Ovo je rađeno s drugim ciljem, a to je da se izazove nova nesnošljivost", rekao je Dragan Raič, Potočanin čija se kuća također našla na meti vandala. Ogorčeni mještani vjeruju da je izgred počinio netko tko dobro poznaje naselje jer su ukrasi uništeni u svim dvorištima. "Jasno je kao dan da je ovo inscenirano. Na stranu i ukrasi, kupit ćemo nove, to nije problem, ali ovo je napravljeno da se unese nemir među ljude. Ovako vrlo lako može doći do sukoba širih razmjera, a kome to treba", rekao je Potočanin Slavko Mandić. Policijska uprava u Mostaru priopćila je u utorak da je obaviještena o izgredu u mostarskome naselju Potocima te da o njemu provodi istragu.

SARAJEVO - Američke vlasti izručile su u utorak Bosni i Hercegovini Rasemu Handanović, bivšu pripadnicu Armije BiH koja je osumnjičena za ratne zločine nad hrvatskim civilima i pripadnicima Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), potvrdilo je Tužiteljstvo BiH. Handanović (39), poznata i pod nadimkom Zolja, iz sarajevske je zračne luke odvedena u pritvor državnog suda i predana predstavnicima Tužiteljstva BiH. Rasema Handanović je tijekom rata u BiH pripadala postrojbi "Zulfikar" koja je djelovala pri Glavnom stožeru Armije BiH. Ta je postrojba u travnju 1993. izvela napad na selo Trusinu u Hercegovini. Tada je ubijeno osamnaest civila hrvatske nacionalnosti te još četiri bojovnika HVO-a koji su se prije toga predali. Također je ranjeno više osoba među kojima i dvoje djece. Tužiteljstvo BiH sumnjiči Rasemu Handanović da je osobno sudjelovala u strijeljanju trojice zarobljenih pripadnika HVO-a i troje civila. Handanović je nakon rata napustila BiH i odselila se u SAD, gdje ju je nakon dugotrajne istrage otkrilo Tužiteljstvo BiH te je zatražilo njezino izručenje. Zbog zločina nad Hrvatima u Trusini, SAD je ovog mjeseca BiH izručio i Edina Džeku, koji je također pripadao postrojbi "Zulfikar".

SARAJEVO - Tijekom akcije usmjerene na razbijanje organiziranih kriminalnih skupina koje su se bavile trgovinom drogom policija u Bosni i Hercegovini zaplijenila je više od stotinu kilograma marihuane i uhitila 21 osobu za koje se vjeruje da su dio mreže krijumčara, objavilo je u utorak Tužiteljstvo BiH. U priopćenju se objašnjava kako je u policijskim racijama na području te države u ponedjeljak uhićeno trinaest osoba, a još ih je osam pritvoreno prije u sklopu akcije koja traje već šest mjeseci. Kako je istaknuto, riječ je o akciji u kojoj su surađivala pravosudna tijela Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Albanije. Istragom je utvrđeno kako je droga u regiju stizala iz Albanije, a organizator cijele mreže je državljanin te zemlje Leonardo Duši.

BEIRUT - Najmanje 20.000 ljudi prosvjedovalo je u utorak u Homsu protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, dok su promatrači Arapske lige počeli obilaziti grad, a vojska s ulica počela povlačiti tenkove nakon sukoba u kojemu su poginule 34 osobe. Promatrači moraju utvrditi drži li se Asad obećanja da će primijeniti mirovni plan o prekidu devetomjesečnog obračuna s prosvjedima koji je doveo zemlju na rub građanskoga rata. Aktivisti javljaju da je uoči dolaska promatrača desetak tenkova napustilo Baba Amr, jedno od najnemirnijih četvrti Homsa, dok su u drugim dijelovima grada skriveni. Istovremeno, sirijska državna agencija SANA javlja da su teroristi u zrak digli dio plinovoda kod Homsa. "Naoružana teroristička skupina napala je plinovod kod Rastana u pokrajini Homsu", navodi SANA. Oko 150 prostornih metara plina iscurilo je iz oštećena plinovoda koji je nakon eksplozije zatvoren, piše SANA pozivajući se na izvor iz ministarstva nafte.

RIM - Talijanska agencija za suzbijanje monopola kaznila je američku informatičku tvrtku Apple zato što nije primjenjivala pravilo o dvogodišnjemu jamstvu na račun prodavača, priopćila je ta agencija u utorak. Prodajna mjesta i internetske stranice Applea "nisu odgovarajuće obavijestile potrošače o njihovu pravu na besplatnu dvogodišnju tehničku potporu kako je predviđeno zakonom o potrošačima", priopćila je Agencija za nadzor konkurencije i tržišta (AGCM). Informacije koje je objavljivao Apple "poticale su potrošače da uz nadoplatu potpišu dodatni ugovor koji dijelom pokriva po zakonu besplatno jamstvo", ističe agencija koja je naredila Appleu da njezinu odluku objavi na svojoj internetskoj stranici. Apple mora "prekinuti s takvom nepoštenom poslovnom praksom na trošak potrošača" i obavijestiti AGCM o provedbi njegove odluke. Apple u roku od 90 dana mora promijeniti uvjete prodaje svojeg jamstva pod nazivom "Apple Care Protection Plan" umetanjem informacija o dvogodišnjemu osnovnom, besplatnom jamstvu.

LJUBLJANA - Slovenski ustavni sud dopustio je u utorak raspisivanje referenduma na kojemu će Slovenci odlučivati o potpori novom obiteljskom zakonu s većim pravima istospolnih parova. Nakon što je u lipnju u parlamentu tijesnom većinom usvojen novi obiteljski zakon, njegovo poništenje na referendumu inicirala je jedna građanska udruga bliska katoličkoj crkvi. No, vlada i parlament od ustavnog su suda zatražili izjašnjavanje o tome bi li moguće poništavanje obiteljskog zakona na referendumu moglo imati protuustavne posljedice. Ustavni sud sada je odlučio da za to nema argumenata pa će se referendum smjeti raspisati kada inicijatori prikupe potreban broj potpisa, a novi parlament, konstituiran nakon prijevremenih izbora 4. prosinca, donese odluku o datumu njegova održavanja. Parlament ranijeg saziva potvrdio 16. lipnja tijesnom većinom novi obiteljski zakon za koji su glasovala 43, a protiv 38 zastupnika, no on od onda izaziva javne polemike. Javnost najviše intrigira zakonska odredba prema kojoj bi jedan partner u višegodišnjoj istospolnoj zajednici mogao usvojiti dijete svog partnera iz njegove ranije heteroseksualne veze. Uz to, nakon partnerove smrti imao bi i pravo nasljeđivanja, kako je to slučaj u braku i u izvanbračnim heteroseksualnim zajednicama.

TIRANA - Najmanje tona marihuane zaplijenjena je u ponedjeljak navečer u dvama albanskim gradovima, odakle su je krijumčari namjeravali prevesti u Grčku i Italiju, priopćila je u utorak albanska policija. Oko 700 kilograma marihuane zaplijenjeno je u luci Draču, 45 kilometara sjeverozapadno od Tirane. Droga je bila skrivena u kamionu koji se trebao ukrcati na trajekt koji je plovio u Italiju. U Sarandi, 300 kilometara južno od Tirane, zaplijenjeno je najmanje 300 kilograma marihuane u kamionu koji išao u Grčku. Dvojica krijumčara droge uhićena su u akcijama koje su dio regionalne operacije pod nazivom "Trio", pokrenute prije šest mjeseci radi razotkrivanja međunarodne mreže krijumčara droge i u kojoj, osim albanske policije, sudjeluju i hrvatska i crnogorska policija te policija Republike Srpske. Uhićeno je šezdesetak osumnjičenika i zaplijenjeno više od 360 kilograma marihuane. Balkan je važna tranzitna zona za krijumčarenje droge, oružja i ljudi u zapadnu Europu. Hrvatska policija u dva je puta u sklopu operacije protiv mreže krijumčara droge, zajedno s policijama Crne Gore i Bosne i Hercegovine, zaplijenila 30 kilograma marihuane na području Istre i Makarske, izjavila je u ponedjeljak za Hinu Aleksandra Ljuba.

RIM - Talijanski tanker s 18 članova posade zarobili su gusari ispred obale sultanata Omana, priopćio je u utorak napuljski brodar. "Naš brod Enrico Ievoli je otet", ističe kompanija Marnavi u priopćenju objavljenom na svojoj internetskoj stranici. "Brod je napadnut u zoru", dodao je za agenciju France Presse brodar, Domenico Ievoli, navodeći da su među posadom "šestorica Talijana, petorica Ukrajinaca i sedmorica Indijaca". Talijansko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je te informacije: "Ministarstvo je preko svog kriznog stožera u kontaktu s brodarom i talijanskom ratnom mornaricom", rekao je za AFP glasnogovornik upitan putem telefona. U ožujku 2006. isti brod su napali gusari ispred jemenske obale, ali ih je u bijeg nagnala interventna jedinica talijanske mornarice koja je bila na tom području. Na tom području su česti napadi somalijskih gusara na brodove.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙