FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hašemi za eksplozije u Iraku optužio skupine u vladi

LONDON, 24. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Sunitski potpredsjednik Iraka Tarik al-Hašemi optužio je skupine u iračkoj vladi za suučesništvo u ovotjednim smrtonosnim bombaškim napadima u Bagdadu i rekao da se šijitski premijer želi riješiti političkih rivala.

Više od 70 osoba poginulo je u ekplozijama u Iraku u četvrtak, tek nekoliko dana nakon što su se iz Iraka povukle snage SAD-a. Hašemi, koji se sklonio u poluautonomnu kurdsku pokrajinu nakon što ga je premijer Nuri al-Maliki optužio za organizirana ubojstva i bombaške napade, rekao je da premijer koristi snage sigurnosti protiv svojih političkih protivnika i dopušta da bombaši slobodno djeluju.

"Ono što se dogodilo jučer (u četvrtak) je organizirani zločin", rekao je Hašemi BBC-jevom kanalu na farsi jeziku u razgovoru emitiranom u petak navečeer. "Siguran sam da je netko unutar vlade manipulirao svim tim eksplozivima i štetama. Nitko drugi za to ne bi bio sposoban".

"A to nije prvi puta. Ovaj stil terorističkih napada umnogome nadilazi Al Kaidin... To je dobro organizirano. Ljudi koji su planirali sve te eksplozije slobodno su se kretali bez ikakvih prepreka".

"Nakon što su se Amerikanci odlučili povući, došlo je njegovo vrijeme, osjetio se slobodnim pokušati se riješiti svojih političkih suparnika, protivnika i kritičara i zato je počeo sa mnom, a s vremenom će nastaviti s drugima", prenio je Hašemijevu izjavu BBC na svojim internetskim stranicama.

Hašemi, koji tvrdi da su dijelovi vlade zaduženi za sigurnost morali imati učešća u bombaškim napadima, rekao je da je nevin glede svih optužbi koje je Maliki iznio i okrivio premijera za izazivanje političke krize.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙