FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kronologija važnijih događaja u hrvatskom gospodarstvu u 2011. (prvi dio)

ZAGREB, 21. prosinca 2011. (Hina) - Objavljujemo kronologiju važnijih događanja u hrvatskom gospodarstvu u 2011. godini (prvi dio).

SIJEČANJ

1. siječnja - Financijska agencija (Fina), temeljem Zakona o ovrhama na novčanim sredstvima, preuzela provođenje ovrha na novčanim sredstvima. Uz taj, na snagu s početkom 2011. stupili i Zakon o odgodi usklađivanja mirovina u 2011., Zakon o fiskalnoj odgovornosti, Zakon o deviznom poslovanju, Zakon o platnom prometu, Zakon o državnoj potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju, Zakon o upravljanju državnom imovinom i dr.

7. siječnja - Mali trgovci izrazili nezadovoljstvo novim ugovorima o prodaji s TDR-om, koji su stupili na snagu s početkom godine, ustvrdivši da ih TDR ucjenjuje niskim rabatom. Dio malih trgovaca prestao na svojim prodajnim mjestima prodavati TDR-ove cigarete.

7. siječnja - Ina objavila da je u blizini naftnog polja Žutica otkriveno naftno polje Selec-1 te da je ispitivanje na više od 2.000 metara dubine pokazalo dotok nafte u dnevnoj količini od oko 30 prostornih metara i preko 30.000 prostornih metara plina na dan.

7. siječnja - Pedesetak profesionalnih ribara iz Dalmacije prosvjedovalo u zadarskoj luci protiv loše zakonske regulative vezane uz ribarstvo u Hrvatskoj i zatražilo hitno proglašenje isključivog gospodarskog pojasa.

11. siječnja - T-HT objavio da će smanjiti broj radnika za oko 300 u okviru nastavka programa racionalizacije poslovnih procesa i povećanja efikasnosti u 2011.

11. siječnja - Državni zavod za statistiku (DZS) objavio da će popis stanovništva, kućanstava i stanova u Hrvatskoj, koji će se provesti od 1. do 28. travnja 2011., stajati 174,9 milijuna kuna, a prvi preliminarni rezultati biti objavljeni 30. lipnja.

12. siječnja - Hrvatska je prema indeksu ekonomskih sloboda, koji zajednički objavljuju The Heritage Foundation i The Wall Street Journal, napredovala za 10 mjesta, sa 92. na 82. mjesto u svijetu. U europskoj regiji Hrvatska je napredovala s 37. na 35. mjesto.

13. siječnja - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) objavila da je odbacila inicijativu MOL-a za pokretanje postupka utvrđivanja zabranjenog sporazuma obveznih mirovinskih fondova o cijeni dionice Ine, jer nema uvjeta za pokretanje tog postupka prema Zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja, već je riječ o tržištu kapitala koje je regulirano Zakonom o tržištu kapitala za čije je provođenje nadležna Hanfa.

13. siječnja - Vlada predložila dopune Zakona o tržištu električne energije kojima se omogućava opskrbljivačima električnom energijom u Hrvatskoj prodaja struje kupcima u inozemstvu kada je to državi u interesu, a čime se omogućuje opskrba mostarskog "Aluminija" strujom, odnosno šibenskog TLM-a sirovinom.

13. siječnja - Fina izvjestila kako uz račune i osnove za plaćanje koje su im pristigle s početkom ove godine kontinuirano zaprimaju i veliki broj novih predmeta ovrhe nad novčanim sredstvima, ukupan broj predmeta u obradi prelazi 730 tisuća, a na današnji je dan blokirano 162 tisuće računa građana i 109 tisuća računa poslovnih subjekata.

14. siječnja - Ina objavila da počinje postupak prodaje zaštitarske djelatnosti tvrtke SINACO, članice INA Grupe.

17. siječnja - Izvanredna glavna skupština Ine izabrala tri nova člana Nadzornog odbora koje je predložila hrvatska Vlada - Davora Šterna, koji je izabran i za predsjednika Nadzornog odbora, te Damira Vanđelića i Gordanu Sekulić.

17. siječnja - Koncern Agrokor objavio da je izdao obveznicu u iznosu 150 milijuna eura s prinosom od 8,04 posto, čime je prošireno postojeće izdanje obveznice iz prosinca 2009. s kuponom od 10 posto koja dospjeva 2016. te da je time uspješno refinancirana postojeća kratkoročna zaduženja.

19. siječnja - Đuro Đaković Holding i njemački Bilfinger Berger Power Services sklopili ugovor o prodaji 15,3 posto dionica Đuro Đaković Montaže te ugovor o prijenosu dionica te tvrtke na Bilfinger Berger, koji je od travnja 2009. većinski vlasnik Montaže.

19. siječnja - Mađarski MOL objavio da su mu mali dioničari u javnoj ponudi ponudili 10.082 dionice Ine, što je 0,10 posto od ukupnog broja Ininih dionica, po ponuđenoj cijeni od 2.800 kuna po dionici. MOL nakon ponude u Ini ima 47,26 posto dionica.

20. siječnja - Vlada odbila ponudu Crown Investmenta za privatizaciju riječkog 3. maja i odlučila raspisati novi, treći natječaj za prodaju 83,32 posto 3. maja pod posebnim uvjetima, za 1 kunu. Ponuda Crown Investmenta odbijena zbog problema koje ima tvrtka koja stoji za tog ponuđača, austrijska tvrtka A-tec.

20. siječnja - Vlada predložila izmjene Zakona o zračnim lukama kojima se omogućava davanje koncesija, a što omogućava i pokretanje investicijskih projekata u zračnim lukama, kao i da izgradnja novog putničkog terminala i stajanke u Zračnoj luci Zagreb ide po modelu koncesija.

20. siječnja - Vlada dala suglasnost za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u razdoblju 2012. do 2015. godine, radi plaćanja naknade Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) za obavljanje poslova koji su predmet Ugovora o nalogu za obavljanje poslova ulaganja u fondove za gospodarsku suradnju.

22. siječnja - U organizaciji koordinacije triju udruga profesionalnih ribara "Naše more" iz Kaštela, "Mare Croaticum" iz Umaga, "Istarski ribar" iz Pule održan prosvjed ribara u devet mjesta, izražavajući time nezadovoljstvo odnosom Ministarstva poljoprivrede, posebice državnog tajnika Tončija Božanića, prema teškoćama ribara.

24. siječnja - Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) objavio javni poziv za prikupljanje ponuda za kupnju 83,32 posto riječkog brodogradilišta 3. maj po posebnim uvjetima, odnosno po početnoj cijeni od jedne kune, a rok za podnošenje ponuda je 2. veljače do 14 sati.

24. siječnja - Nakon sastanka s predstavnicima Orco Grupe u Zagrebu, potpredsjednik vlade i predsjednik Upravnog odbora HFP-a Petar Čobanković izjavio kako će država s Orco Grupom zajedno raditi na sadašnjosti i budućnosti hvarske hotelske tvrtke Sunčani Hvar te da su pregovori oko toga u tijeku.

25. siječnja - Savez udruga malih trgovaca Hrvatske objavio da je podnio AZTN-u zahtjev za ocjenu zakonitosti nove prodajne politike TDR-a, jer smatraju da je TDR zloupotrijebio dominantni položaj na tržištu i malim trgovcima nametnuo nepoštene uvjete drastično ima smanjivši maržu i rabate.

25. siječnja - Na Skupštini Hrvatske obrtničke komore (HOK) za novog predsjednika HOK-a izabran Dragutin Ranogajec, predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije.

26. siječnja - Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Petar Čobanković i predstavnici ribara na sastanku u Zadru usuglasili se o većem dijelu ribarskih zahtjeva koji se tiču zakonskih regulativa, no najvažnije ribarske zahtjeve - za smjenom državnog tajnika za ribarstvo Tončija Božanića i hitno proglašenje gospodarskog pojasa na Jadranu, ministar Čobanković nije prihvatio.

27. siječnja - Vlada prihvatila izmjene programa kreditiranja za gospodarski oporavak i razvitak - model A+, koje omogućuju dostupnost tog modela širem krugu korisnika i kojima se smanjuje kamatna stopa na 40 postotni udio HBOR-a u kreditu sa 3,8 posto na 2,8 posto.

27. siječnja - Vlada donijela odluku o povećanju temeljnog kapitala društva Luka Ploče, putem javne ponude i preporučila predstavnicima HFP-a i HZMO-a da na izvanrednoj skupštini glasuju za povećanje temeljnog kapitala sa 89 milijuna kuna, za iznos do najviše 132 milijuna kuna, odnosno najviše 221 milijun kuna, izdavanjem najviše 330.000 novih redovnih dionica, nominale 400 kuna.

27. siječnja - Vlada donijela odluku o odobrenju raspolaganja nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske u svrhu realizacije projekta izgradnje igrališta za golf s pratećim sadržajima "Marlera".

28. siječnja - Hrvatski sabor prihvatio dopune Zakona o tržištu električne energije te izmjene Zakona o zračnim lukama.

31. siječnja - Dalekovod izvijestio da je dobio posao projektiranja i izgradnje 135 kilometara duge dionice novoga dalekovoda za ukrajinsku nacionalnu energetsku kompaniju Ukrenenergo, vrijednosti 71 milijun eura.

31. siječnja - Zbog nereda u Egiptu, Ina objavila da povlači šest svojih djelatnika iz te zemlje, a da će se, ovisno o razvoju situacije, donijeti odluka o 11 djelatnika Crosca.

31. siječnja - Na Trgovačkom sudu u Rijeci objavljen stečaj tvrtke Elektromaterijal zbog prezaduženosti i nesposobnosti isplaćivanja dospjelih obveza.

VELJAČA

1. veljače - Luka Ploče objavila da je na izvanrednoj glavnoj skupštini prihvaćena odluka o povećanju temeljnog kapitala za najviše 132 milijuna kuna, a dokapitalizacija će se provesti izdavanjem do najviše 330.000 novih dionica čiji će raspon cijene kao i konačnu cijenu dionica utvrditi Uprava uz suglasnost Nadzornog odbora s tim da cijena ne može biti manja od nominalne vrijednosti dionica, odnosno od 400 kuna.

1. veljače - Predstavnici Tvornice željezničkih vozila Gredelj i američke kompanije National Railway Equipment Company potpisali Ugovor o obnovi i modernizaciji devet dizel-električnih lokomotiva vrijedan 14,5 milijuna dolara.

2. veljače - U HFP stigla jedna ponuda za privatizaciju riječkog brodogradilišta 3. maj i to tvrtke Jadranska ulaganja d.o.o. Zagreb, iza koje stoji poduzetnik Danko Končar.

3. veljače - Vlada usvojila nacionalni plan za poticanje zapošljavanja u 2011. i 2012. godini koji sadrži 31 provedbenu mjeru i 175 provedbenih aktivnosti u nadležnosti 31 institucije te najavila da bi se mjerama iz plana i ulaganjima iz nekoliko izvora u ovoj godini moglo radno aktivirati oko 150 tisuća ljudi.

4. veljače - Američka državna tajnica Hillary Clinton i potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković potpisali u Washingtonu Sporazum o zračnom prometu izmedu vlada SAD-a i Hrvatske koji bi trebao ojačati poslovne i turističke veze Hrvatske i SAD-a.

4. veljače - Farmaceutska tvrtka Farmal iz Ludbrega izvijestila da je većinski vlasnik te tvrtke postala njemačka farmaceutska kompanija Dermapharm koja je preuzela 95-postotni udjel.

7. veljače - Upravni odbor HFP-a prihvatio ponudu županjske Sladorane za kupnju 76 posto temeljnog kapitala tvrtke Slavonija Nova, po cijeni od 57,28 milijuna kuna.

8. veljače - Nadzorni odbor Kraša odobrio kupnju većinskog poslovnog udjela u osječkoj Karolini, a vrijednost transakcije iznosi do najviše 7,3 milijuna eura.

8. veljače - Vlada, sindikati i poslodavci dogovorili da bi idućeg tjedna trebalo ponovno početi s radom Gospodarsko-socijalno vijeće koje zbog sukoba oko izmjena Zakona o radu nije funkcioniralo još od prošlog ljeta.

8. veljače - Vlada dala suglasnost na prijedloge sporazuma o uređenju imovinsko-pravnih pitanja između Republike Hrvatske i Brodograđevne industrije 3. maj, zatim Brodograđevne industrije Split te brodogradilišta Brodotrogir.

9. veljače - SN Holding izvijestio da su njegovu ponudu za preuzimanje LRH, po cijeni od 2.250 kuna po dionici, prihvatila 294 dioničara kojima je SN Holding isplatio i od njih preuzeo 13.471 dionicu što predstavlja 4,45 posto dionica, pa SN Holding nakon ponude drži 65,58 posto dionica LRH.

9. veljače - Institut IGH objavio da je s tvrtkom Kerum zaključio ugovor o prijenosu poslovnih udjela tvrtke Elpida, koja je vlasnik investicijskog projekta Nada Dimić u Zagrebu, na temelju kojeg je Kerum IGH-u prenio 50 posto temeljnog kapitala Elpide za 31,3 milijuna kuna. IGH objavio i da je dovršio transakciju prijenosa poslovnih udjela kojim je na Igora Sapunara prenio 100 posto temeljnog kapitala društva Kila d.o.o. za 40,25 milijuna kuna.

9. veljače - Agrokor objavio da je u Strumici, u Makedoniji, započeo izgradnju otkupno-distributivnog centra, investiciju vrijednu 20 milijuna eura.

10. veljače - Vlada odlučila da će se pregovori o privatizaciji riječkog 3. maja nastaviti s tvrtkom Jadranska ulaganja.

10. veljače - Vlada podržala prijedlog strategije upravljanja javnim dugom u razdoblju 2011. - 2013. s temeljnim ciljevima stabiliziranja udjela javnog duga u BDP-u, produljenja ročnosti te uvođenja zaštite od valutnog rizika, posebice kod duga denominiranog u američkim dolarima.

10. veljače - Ina objavila da je Nadzorni odbor Ine imenovao tri nova člana Uprave - Niku Dalića, Ivana Krešića i Davora Mayera. S dužnosti članova Uprave opozvani Tomislav Dragičević, Josip Petrović i Dubravko Tkalčić.

12. veljače - Ina u Rijeci svečano obilježila završetak prve faze modernizacije Rafinerije nafte Rijeka, u koji je uloženo 400 milijuna eura. Najavljeno ulaganje od 400 milijuna eura u drugoj fazi modernizacije.

14. veljače - Lučka uprava Šibenik s tvrtkom Konstruktor - Inženjering potpisala ugovor za izvođenje radova na rekonstrukciji i nadogradnji gata Vrulje u Šibeniku. Projekt će koštati 12 milijuna eura, a financirat će se zajmom Europske banke za obnovu i razvoj.

15. veljače - Nakon kašnjenja u objavi podataka o nezaposlenosti, Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) objavio podatke o nezaposlenosti, ali bez broja osoba koje su evidentirane na burzi rada. Na temelju podatka o međugodišnjem rastu nezaposlenosti od 8 posto, izračunato da je krajem siječnja bilo više od 334.000 nezaposlenih.

16. veljače - Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač iznio službene podatke o nezaposlenosti - u siječnju 334.378 nezaposlenih.

16. veljače - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) predstavila "Platformu za novi hrvatski dogovor", inicijativu kojom poziva na uspostavu argumentiranog dijaloga i provedbu reformi za stvaranje bolje investicijske klime, efikasniju javnu upravu i pravosuđe, uravnoteženje javne potrošnje, reformu radnog zakonodavstva, mirovinsku i poreznu reformu.

17. veljače - U Brodosplitu švicarskom naručitelju, tvrtki Atlanship predan brod namijenjen prijevozu rashlađenoga svježeg voćnog soka. Riječ je o do sada u svijetu najvećem izgrađenom takvom brodu, "orange juice carrieru", dužine 190 metara, širine 32 metra, visine 17 metara i nosivosti 35.750 tona.

17. veljače - Vlada predložila zakon o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita koji predviđa dva modela pomoći države za kupnju novih stanova - plaćanjem polovice rate kredita u iduće četiri godine za kredite čija će efektivna kamatna stopa biti do 4,95 posto i za iznos kredita do sto tisuća eura, ili državnim jamstvima kada će, ako kupac do kraja ove godine ostane bez posla, država najdulje godinu dana plaćati kamatu na kredit.

18. veljače - Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture objavilo namjeru davanja koncesije za građenje i upravljanje novim te postojećim putničkim terminalom i pripadajućom infrastrukturom Zračne luke Zagreb, s rokom za dostavu zahtjeva do 4. travnja. Ukupna vrijednost investicije u prvoj fazi procijenjena na 192 milijuna eura.

18. veljače - Koncern Agrokor izvijestio da razmatra odluku o uključivanju u natječaj za stjecanje 23,3 posto dionica najvećeg slovenskog trgovačkog lanca Marcatora koje prodaje Pivovarna Laško. Rok za prikupljanje obvezujućih ponuda istječe 9. ožujka.

20. veljače - Predstavnici seljačkih udruga iz 12 županija sa sastanka u Kutjevu poručili su Vladi da isplati poticaje za lanjsku sjetvu u dogovorenim rokovima ili će organizirati nove prosvjede za desetak dana.

21. veljače - Hrvatske tvrtke koje rade u Libiji - Ina, odnosno njena tvrtka Crosco, Geofizika, Montmontaža i Adria-Mar Shipbuilding, najavile da povlače svoje radnike iz te sukobima zahvaćene zemlje. Procijenjeno da u Libiji radi oko 400 Hrvata, a Ministarstvo vanjskih poslova organiziralo krizni stožer za evakuaciju hrvatskih građana iz Libije, te objavilo da traži najsigurniji i najpovoljniji način evakuacije.

21. veljače - Premijerka Jadranka Kosor otvorila na JANAF-ovom terminalu Omišalj, na otoku Krku, radove na izgradnji triju novih spremnika za sirovu naftu. Ukupno planirana izgradnja osam spremnika za sirovu naftu, te spremnika za naftne derivate, a ukupna vrijednost projekta oko 1,2 milijarde kuna,

22. veljače - Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva predstavilo Operativni plan poticanja malog i srednjeg poduzetništva, vrijedan 407,9 milijuna kuna u 2011.

22. veljače - Trgovački sud u Splitu objavio da je dobio zahtjev HEP-a za pokretanjem stečajnog postupka nad Željezarom Split, zbog duga od 8,4 milijuna kuna.

23. veljače - Ministarstvo financija objavilo da će Svjetska banka zajmom od 20,8 milijuna eura pomoći Hrvatskoj kao zemlji kandidatkinji da se uspješno pripremi za integraciju u Europsku uniju u području zaštite okoliša.

23. veljače - Vijeće članova HUP-a za novog predsjednika HUP-a izabralo Ivana Ergovića, predsjednika Uprave Nexe grupe.

23. veljače - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila objavila da će za njemačkog kupca proizvesti i isporučiti seriju četveroosovinskih teretnih vagona za prijevoz pijeska i šljunka, a ukupna vrijednost posla je devet milijuna eura.

23. veljače - Riječka tvrtka za istraživanje i konzalting as2con objavila da je tjednik The Economist ideju te tvrtke, pod nazivom "Brodogradilište usluga: Novi poslovni model za brodogradilišta bez poticaja", uvrstio u Top 4 inovativna poslovna modela.

24. veljače - Vlada Saboru uputila prijedlog novog zakona o jamstvenom fondu, po kojemu bi poduzetnici koji zadovolje uvjete poslovne banke i HBOR-a mogli bi dobiti državno jamstvo do 30 posto vrijednosti kredita, najviše do 50 milijuna kuna.

24. veljače - Vlada predložila izmjene zakona o posebnom porezu na kavu kojima se mijenjaju visina trošarine na kavu, način obračuna i mjesto oporezivanja, ali se u konačnici ukupni porezni teret proizvođačima ne bi trebao mijenjati.

24. veljače - Vlada prihvatila Operativni program razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja za razdoblje od 2011. do 2014. s predviđenim potporama države u ukupnom iznosu od 284,5 milijuna kuna.

25. veljače - Državni zavod za statistiku objavio prvu procjenu BDP-a u 2010. prema kojoj je hrvatski BDP u 2010. realno pao za 1,4 posto u odnosu na 2009.

25. veljače - Europska komisija odobrila plan restrukturiranja splitskog brodogradilišta Brodosplit i njegove podružnice Brodogradilišta specijalnih objekata.

25. veljače - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja objavila da u slučaju pulskog Uljanika obustavlja postupak ocjene potpora za restrukturiranje, jer je utvrdila da se to brodogradilište više ne smatra poduzetnikom u teškoćama te da su sporazumom o uređenju imovinsko-pravnih pitanja između vlade i Uljanika riješena i pitanja povrata nezakonitih državnih potpora dodijeljenih bez odobrenja Agencije u razdoblju od ožujka 2006. do studenog 2010.

25. veljače - Predstavnici Plinacroa i The Trans Adriatic Pipeline AG (TAP) u Bruxellesu potpisali Memorandum o razumijevanju i suradnji na području jugoistočne Europe.

26. veljače - Premijerka Kosor posjetila Brodosplit i Upravu, sindikate i radnike i službeno izvjestila kako je od Europske komisije stiglo pismo kojim se odobrava plan restrukturiranja tog brodogradilišta i ukida mu se zabrana ugovaranja novih poslova.

28. veljače - Riječki 3. maj isporučio tanker za prijevoz nafte, naftnih prerađevina i kemikalija "Pomer", nosivosti 51.800 tona, naručitelju pulskoj Uljanik plovidbi. Brod "Pomer" trebao je biti isporučen u jesen 2010., no zbog spora oko tržišne vrijednosti broda, više je mjeseci ostao vezan u 3. maju.

28. veljače - Dodijeljene nagrade Hrvatske gospodarske komore (HGK) "Zlatna kuna" za izvrsnost poslovanja u 2010. godini. Najboljom velikom tvrtkom proglašen Alstom Hrvatska iz Karlovca, srednjom IN2, a malom Altpro. Najbolja banka Erste & Steiermärkische Bank, a osiguravajuće društvo Allianz Zagreb. Zlatnu kunu za inovaciju dobili Nebojša Bošković za pneumatsku bušilicu "Banko" i Petar Čovo za prototip robotskog sustava za asistiranje u kirurgiji "Roki". Nagrada za životno djelo dodijeljena akademiku Jakši Barbiću.

OŽUJAK

7. ožujka - U Ferovcu u Požeško-slavonskoj županiji počeo prosvjed seljaka koji traže isplate poticaja u sto postotnom iznosu, legalizaciju poljoprivrednih objekata, smanjenje cijene zakupa poljoprivrednog zemljišta, isplatu kapitalnih ulaganja.

7. ožujka - Vlada snizila trošarine na motorne benzine i dizelska goriva za 15 lipa po litri u nastojanju da umanji štetno djelovanje nestabilnosti tržišta sirovom naftom na maloprodajne cijene naftnih derivata.

8. ožujka - Dalekovod ugovorio klupski kredit u iznosu od 240 milijuna kuna u sklopu modela A Vladinih mjera za gospodarski oporavak i razvitak.

8. ožujka - Hrvatska narodna banka (HNB) objavila da hrvatski bankovni sustav, temeljem smanjenja stope minimalno potrebnih deviznih potraživanja banaka u odnosu na njihove devizne obveze s 20 na 17 posto, dobiva na raspolaganje oko 850 milijuna eura, odnosno oko 6,3 milijarde kuna, za kreditiranje projekata u gospodarstvu, poglavito ulaganja u prerađivačku industriju i turizam.

9. ožujka - Agencija za kreditni rejting Fitch potvrdila važeći rejting Hrvatske za dugoročno zaduživanje u inozemnoj valuti BBB- i rejting za dugoročno zaduživanje u domaćoj valuti BBB, te potvrdila negativnu prognozu za oba rejtinga zbog rastućeg proračunskog manjka, velikog udjela javnog duga u BDP-u i slabe prognoze gospodarskog rasta.

9. ožujka - Predstavnici seljačkih udruga u Ferovcu postigli dogovor s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem te se nakon trodnevnog prosvjeda i blokade cesta povlače s prometnica.

10. ožujka - HNB izvijestio da guverner hrvatske središnje banke Željko Rohatinski nije prisustvovao nikakvim dogovorima poduzetnika povezanih s Unex grupom, niti ima bilo kakve veze s navodnim inicijativama skupine poduzetnika za njegov politički angažman, te i nadalje nema namjeru u tome sudjelovati.

10. ožujka - Za kupnju 23,34 posto dionica trgovačkog lanca Mercator, koje prodaje Pivovarna Laško, predane tri ponude - hrvatskog koncerna Agrokor te investicijskih fondova MID Europa Partners i Warburg Pincus.

10. ožujka - Seljaci Vukovarsko-srijemske i Virovitičko-podravske županije, u organizaciji Sindikata hrvatskih seljaka, započeli mirni prosvjed i blokadu nekih cesta, a zbog nezadovljstva stanjem u poljoprivredi.

11. ožujka - Na Trgovačkom sudu u Splitu otvoren stečaj nad Željezarom Split.

13. ožujka - Poljoprivrednici koji su prosvjedovali u Virovitičko-podravskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji deblokirali prometnice.

14. ožujka - Gospodarsko-socijalno vijeće nakon više od pola godine nastavilo s radom, a socijalni partneri raspravljali o neisplati plaća i neplaćanju poreza i doprinosa.

15. ožujka - Otvoreni radovi na izgradnji novih proizvodnih pogona Tvornice vijaka u Kninu, u koje će se uložiti 25 milijuna eura.

16. ožujka - Dva najveća dioničara Sunčanog Hvara, HFP i Orco Property Group, potpisali dogovor koji predviđa smanjenje zaduženosti Sunčanog Hvara za 41,21 milijun kuna pretvaranjem dijela dosadašnjih pozajmica u temeljni kapital, kao i da će HFP dati novu pozajmicu od 19,9 milijuna kuna.

17. ožujka - Vlade Saboru uputila prijedlog zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistriranih djelatnosti navodeći da siva ekonomija u Hrvatskoj, po nekim procjenama, iznosi 20 do 30-ak posto BDP-a.

17. ožujka - Ministarstvo financija objavilo da je Hrvatska na privatnom tržištu u SAD-u prodala 10-godišnje državne obveznice u vrijednosti od 1,5 milijardi dolara. Kuponska kamata te obveznice je 6,375 posto, a prinos 6,617 posto.

21. ožujka - Sindikat hrvatskih seljaka ponovno organizirao potpunu blokadu prometa južnom vinkovačkom obilaznicom kod Jarmine, a na virovitičkome području državne ceste u Suhopolju, Cabuni i u Lukaču te zatražili sastanak s ministrom poljoprivrede.

23. ožujka - Nuklearna elektrana Krško izvijestila da je došlo do automatske zaustave NE Krško zbog iznenadnog ispada dalekovoda. Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost u priopćenju o automatskoj obustavi rada NE Krško izvijestio da sigurnost elektrane nije ugrožena.

23. ožujka - Vlada donijela odluku o izdavanju euroobveznica u iznosu od 1,5 milijardi američkih dolara.

23. ožujka - U Osijeku otvoren najveći trgovački centar u istočnoj Hrvatskoj, Portanova, vrijedan 85 milijuna eura.

24. ožujka - Članovi Sindikata hrvatskih seljaka prekinuli petnaestodnevni prosvjed i povukli se s cesta koje su blokirali u Virovitičko-podravkoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

25. ožujka - Vlada izmjenom svog zaključka omogućila javnim poduzećima koja uspješno posluju i planiraju investicije da zapošljavaju nove ljude.

25. ožujka - Kraš izvijestio da je postao vlasnik osječke Karoline, a vrijednost transakcije je 7,3 milijuna eura.

26. ožujka - Ministar poljoprivrede Petar Čobanković i predstavnici Sindikata hrvatskih seljaka na višesatnim pregovorima u Retkovcima nedaleko Vinkovaca nisu postigli dogovor.

28. ožujka - Zagrebačka burza po nalogu Hanfe privremeno obustavila trgovanje dionicama Ine na burzi, a obustava će trajati do kraja trgovinskog dana 1. travnja.

29. ožujka - Premijerka Jadranka Kosor najavila je da će Vlada uskoro predložiti izmjene zakona o privatizaciji Ine tako da ubuduće nitko ne može imati više od 49 posto dionica u Ini.

30. ožujka - Nuklearna elektrana Krško ponovno priključena na elektroenergetsku mrežu.

31. ožujka - DZS objavio podatke o BDP-u u 2010. prema kojoj je BDP u odnosu na 2009. realno pao za 1,2 posto, što je 0,2 postotna boda manje nego je objavio u prvoj procjeni.

TRAVANJ

1. travnja - Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) počela s radom i zamijenila dotadašnji Hrvatski fond za privatizaciju.

1. travnja - Objavljen novi Pravilnik o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata prema kojem će naftne kompanije moći mijenjati svoje maloprodajne cijene kada žele, ali te cijene neće moći biti veće od najviših maloprodajnih cijena koje će svaka dva tjedna objavljivati Ministarstvo gospodarstva.

2. travnja - Premijerka Kosor izjavila da vlada nije raspravljala o izmjenama Zakona o privatizaciji Ine, jer je odlučila sačekati rezultate istrage koje je pokrenulo Državno odvjetništvo o spornoj kupovini dionica Ine, a koja je pokrenuta prema Slovačkoj, Mađarskoj i Cipru.

2. travnja - Vlada zadužila predstavnike države u skupštinama tvrtki u većinskom ili pretežitom vlasništvu države da, posluju li s dobiti, polovicu te dobiti izdvoje za isplatu dividende.

4. travnja - Hanfa produljila obustavu trgovanja dionicama Ine na Zagrebačkoj burzi, a ta će privremena obustava trajati do kraja trgovinskog dana 8. travnja.

4. travnja - Mađarski MOL odbacio medijske navode da je ta kompanija manipulirala Ininim dionicama i optužbe o manipulaciji na tržištu.

5. travnja - Konzorcij na čelu s Končar - Inženjeringom za energetiku i transport potpisao u Mostaru ugovor s Elektroprivredom Hrvatske zajednice Herceg Bosne za hidroelektranu Ramu, vrijedan 17 milijuna eura.

6. travnja - MOL objavio da će na predstojećoj godišnjoj skupštini dioničara Ine predložiti da se Inina prošlogodišnja dobit upotrijebi za daljnje investicije.

6. travnja - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila poziv svim poslovnim bankama u Hrvatskoj da daju ponude za sklapanje ugovora, kojim se obvezuju davati subvencionirane kredite i s tim u vezi obavljati poslove pod uvjetima i na način uređen Zakonom o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita.

7. travnja - Agencija za kreditne rejtinge Standard & Poor's objavila da je dugoročni rejting Agrokora 'B' stavila na razmatranje, uz negativnu prognozu, u vezi s ponudom za preuzimanje udjela u slovenskom Mercatoru

7. travnja - U Osijeku otvoren trgovački centar Avenue Mall u čiju je izgradnju investitor, tvrtka GTC, uložila oko 60 milijuna eura i u kojem je otvoreno oko 600 radnih mjesta.

8. travnja - Vlada donijela Uredbu o registru državne imovine prema kojoj će Agencija za upravljanje državnom imovinom uspostavit i voditi registar državne imovine - popis dionica i udjela u trgovačkim društvima te nekretnina u vlasništvu države.

8. travnja - Hrvatski sabor donio Zakon o posebnoj mjeri naplate poreznog duga uzrokovanog gospodarskom krizom, a po kojemu se poreznim obveznicima omogućava obročna otplata poreznog duga na rok od 30 mjeseci, uz kamatu od 8,3 posto.

8. travnja - Po preliminardnim podacima HNB-a, inozemna izravna ulaganja u Hrvatsku u 2010. iznosila 439,9 milijuna eura, dok su godinu ranije iznosila oko 2,1 milijardu eura.

12. travnja - Predsjednici Hrvatske i Slovenije Ivo Josipović i Danilo Tuerk položili zaglavni kamen i tako simbolički otvorili radove na izgradnji novog hotela u Termama Tuhelj u Tuheljskim Toplicama, investiciju vrijednu 12 milijuna eura.

12. travnja - Po istraživanju Svjetskog ekonomskog foruma o informacijskoj tehnologiji, Hrvatska se po ICT konkurentnosti nalazi na 54. poziciji između 138 zemalja.

14. travnja - U brodogradilištu 3. maj zadarskoj Tankerskoj plovidbi predan tanker za prijevoz nafte, naftnih prerađevina i kemikalija "Velebit", prvi od dva tankera koji će za Tankersku biti izgrađen u riječkom brodogradilištu.

14. travnja - U Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama otvorene ponude 12 banaka za izdavanje subvencioniranih stambenih zajmova po zakonu o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita.

14. travnja - Vlada predložila amandman na izmjene Pomorskog zakonika kojim uvodi tzv. beneficirani radni staž za pomorce, pa bi se ubuduće pomorcima svakih 12 mjeseci provedenih na brodu računalo kao 15 mjeseci staža.

14. travnja - Hrvatska turistička zajednica (HTZ) izvijestila da je najpoznatiji turistički vodič na svijetu, Lonely Planet, svoje izdanje za ožujak 2011. na 351 stranici u potpunosti posvetio Hrvatskoj.

20. travnja - Tvrtka Violeta otvorila u Svetoj Heleni pored Zagreba novu tvornicu higijenskih proizvoda u koju je uložila 12 milijuna eura.

28. travnja - Hanfa naložila Zagrebačkoj burzi da privremeno obustavi trgovanje dionicama Ine do kraja trgovinskog dana 6. svibnja, jer je već ranije u postupku nadzora utvrdila značajno trgovanje dionicom Ine od strane inozemnih investitora, te je od nadležnih stranih regulatora i od investitora zatražila relevantne podatke.

28. travnja - MOL priopćio da je izvan trajanja svoje ponude kupio od privatnih investitora dionice Ine, ukoliko su uvjeti bili u skladu s MOL-ovim ulagačkim kriterijima, a vezano uz svoje vlasništvo u Ini, MOL još nije dosegnuo niti jednu razinu obaveze izvještavanja koja bi zahtijevala objavljivanje bilo kakve obavijesti na burzi.

29. travnja - Vlada najavila da će izmijeniti dio prijedloga zakona o zabrani neregistrirane djelatnosti koji je u javnosti izazvao kontroverze te izbaciti odredbe koje su, primjerice, zabranjivale susjedsku pomoć ako su susjedi udaljeni više od 500 metara.

29. travnja - Nadzorni odbor slovenske Pivovarne Laško nije donio odluku o prodaji 23,34 posto svojih dionica u najvećem slovenskom trgovačkom lancu "Mercator".

29. travnja - Izvanredna glavna skupština Sunčanog Hvara prihvatila sve predložene prijedloge za skupštinu te potvrdila odluke o smanjenju nominalnog iznosa dionica sa 100 na 40 kuna čime se pojednostavljeno smanjuje temeljni kapital radi pokrića gubitaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙