FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: stagnacija Crobexa, u fokusu Ina

ZAGREB, 20. prosinca 2011. (Hina) - Povratak dionice Ine na Zagrebačku burzu oživio je trgovanje, no nije uspio ohrabriti ulagače i preokrenuti trend slabljenja Crobex indeksa, koji se i dalje kreće nedaleko najnižih razina u zadnje dvije i po godine.

Svih 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks spustio se jučer 0,8 posto, na 1.740 bodova, što je samo oko 1,3 posto iznad razina iz svibnja 2009. godine. Crobex10 skliznuo je, pak, 0,95 posto, na 974 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 16,3 milijuna kuna, što je milijun kuna manje nego u petak.

„Danas očekujem još veću likvidnost na dionici Ine nego jučer, no Crobex bi mogao stagnirati u negativnom području pod pritiskom pada cijena dionica na svjetskim burzama“, ističe Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffesienbank Austria.

Dionicom Ine jučer je ostvareno 7,07 milijuna kuna prometa, a zadnja joj je cijena iznosila 3.900 kuna, što je za 7,14 posto manje nego 27. travnja, dan prije obustave trgovanja. Vlasnike je jučer promijenilo 1.734 dionice Ine.

„Očekivano, trgovanje dionicom Ine nakon 7,5 mjesečne blokade privuklo je interes investitora. U samo dva sata jučerašnjeg trgovanja njome je ostvareno više od 7 milijuna kuna prometa. I danas bi ta dionica moga biti u najvećem fokusu investitora, dok bi joj cijena mogla oscilirati sve dok ne bude jasnije što kani mađarski Mol“, smatra Franin.

Mađarski MOL trenutno drži 49,07 posto udjela u Ini.

U fokusu investitora mogle bi se ponovno naći i dionice iz sastava koncerna Agrokora, u očekivanju vijesti iz Slovenije o prodaji Mercatora.

Konačnu potvrdu kupnje Mercatora Agrokor bi mogao dobiti danas, nakon što o nacrtu kupoprodajnog ugovora raspravi nadzorni odbor slovenskog trgovačkog lanca.

Na svjetskim burzama, pak, ponovno vlada zabrinutost. Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale, ponajviše u financijskom sektoru, nakon upozorenja da gospodarstvu eurozone prijeti značajno slabljenje, ali i zbog najava uvođenja strožih pravila u vezi kapitala američkih banaka.

Dow Jones indeks oslabio je 0,84 posto, dok je S&P 500 pao 1,17, a Nasdaq indeks 1,26 posto.

Jutros se, pak, na azijskim i europskim burzama trgovalo vrlo oprezno.

„Na svjetskim burzama jača zabrinutost investitora jer nema napretka u rješavanju dužničke krize u eurozoni, ali i zbog najave Fitcha o mogućem snižavanju kreditnog rejtinga Francuskoj i još pet članica eurozone. Stoga je moguć nastavak negativnih kretanja“, kaže Franin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙