FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15:30 sati

ZAGREB, 18. prosinca 2011. (Hina) - Pregled događaja iz svijeta do 15:30 sati:

PRAG - Ikona protukomunističkog disidentstva, simbol ponovnog rađanja demokracije u istočnoj Europi, bivši češki predsjednik i pisac Vaclav Havel umro je u nedjelju ujutro u 75. godini, priopćeno je iz njegova ureda. Havel zvan "predsjednik-filozof", bio je jedan od vođa "Baršunaste revolucije" od 1989.-1992., deveti predsjednik Čehoslovačke, a od 1993. do 2003. i predsjednik samostalne Češke u dva mandata. Kao pisac dramatičar utkao je teatar u politiku kako bi mirno priveo kraju eru komunizma i postao heroj epske borbe za okončanje Hladnog rata. Njegova glasnogovornica Sabina Tancevova rekla je da je Havel umro u snu od komplikacija nakon duge bolesti, a da je uz njega bila supruga Dagmar.

ZAGREB - Predsjednica hrvatske vlade u odlasku Jadranka Kosor uputila je u nedjelju sućut u povodu smrti Vaclava Havela češkom premijeru Petru Nečasu.

Kosor u poruci izražava žaljenje zbog smrti Vaclava Havela, prvog predsjednika Republike Češke, navodi se u priopćenju iz vladina Ureda za odnose s javnošću.

"Političkim djelovanjem ostavio je neizbrisiv trag u suvremenoj povijesti Republike Češke, ali i ostalih europskih zemalja koje su 80-ih i 90-ih godina prošloga stoljeća ustale protiv komunističkih režima, uvele demokratske poretke u svoja društva i postale dijelom važnog projekta ujedinjene Europe", navodi premijerka Kosor.

Ona je istakla da je Havel "bio iskreni prijatelj Hrvatske i hrvatskoga naroda, a njegov je doprinos građenju dobrih bilateralnih odnosa između naše dvije zemlje uistinu velik".

ZAGREB - Češki vođe i strani političari u nedjelju su izrazili žalost zbog smrti Vaclava Havela, disidenta, pisca i predvodnika "Baršunaste revolucije" 1989. kojom je bez nasilja srušen komunizam u nekadašnjoj Čehoslovačkoj. Vaclav Klaus, Havelov politički suparnik koji ga je 2003. zamijenio na dužnosti predsjednika Češke, Havela je nazvao "simbolom nove ere češke države". Premijer Petr Necas nazvao ga je "simbolom 1989." i čovjekom koji je "za svoju zemlju odradio golemi posao". Slovačka premijerka Iveta Radičova rekla je da je Havel bio taj koji je "otvorio vrata svijetu nakon 1989."

U susjednoj Poljskoj, začetnik "Solidarnosti" i bivši predsjednik Lech Walesa nazvao je Havela "velikim borcem za slobodu nacija i demokraciju".

Bivša američka državna tajnica i Havelova bliska prijateljica, podrijetlom iz Češke, Madelaine Albright, je kazala da je Havel pridonio da se Česi osjećaju ponosno kao narod. Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je odrasla u komunističkoj Istočnoj Njemačkoj, kazala je da "njegova predanost slobodi i demokraciji nezaboravna, kao što je i njegova čovječnost". Austrijski predsjednik Heinz Fischer je uputio sljedeću poruku: "Sa smrću Vaclava Havela, okončao se impresivan život velikog Europljana, pisca i humanista".

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt je poručio da je "Havel bio jedan od najvećih Europljana našega doba". Grigorij Javlinski, ruski oporbenjak i vođa stranke Jabuka, kazao je da je Havel bio "čovjek od integriteta i dostojanstva, koji se nikada nikoga nije bojao". Predsjednik Europskog parlamenta Poljak Jerzy Buzek pozdravio je uspomenu na bivšeg češkog predsjednika Vaclava Havela te odao počast "prijatelju" i "heroju Baršunaste revolucije".

BRUXELLES - Novi međuvladin ugovor o jačanju fiskalne discipline u eurozoni stupio bi na snagu kada ga ratificira 9 zemalja članica, stoji u prvom nacrtu fiskalnog pakta koji je upućen čelnicima zemalja članica Europske unije. Tekst pod nazivom "međuvladin sporazum o pojačanoj ekonomskoj uniji" upućen je krajem prošlog tjedna čelnicima zemalja članica. Riječ je o nacrtu ugovora novog fiskalnog pakta, čija su načela dogovorena na summitu EU-a 9. prosinca, a koje je jedino Velika Britanija odbila.

Prvi nacrt ugovora izradili su pravni stručnjaci Europskog vijeća i on će služiti kao podloga za rad radne skupine Europskog vijeća, koja u ponedjeljak počinje raditi na pojedinostima novog fiskalnog pakta. Cilj je da se posao na tekstu ugovora dovrši do kraja siječnja 2011. godine, potpisivanje ugovora predviđeno je početkom ožujka, a njegova ratifikacija trebala biti dovršena do sredine sljedeće godine.

MANILA - U velikim poplavama na jugu Filipina izazvanima prolazom tropske oluje Washi ovoga vikenda poginulo je najmanje 652 ljudi a nestalih je 807, objavio je u nedjelju filipinski Crveni križ. Većina poginulih stradala je u dvije luke - Cagayan de Oro i Iligan, na otoku Mindanao, dodaje se. Washi koji je zahvatio filipinske obale u petak navečer poharao je čitava sela, razorio ceste i mostove.

RIM - Benedikt XVI. zatražio je u nedjelju od talijanske vlade da sve učini kako bi se izbjeglo da zatvorenici služe "dvostruku kaznu" zbog prenapučenosti i degradacije zatvora, tijekom susreta sa zatvorenicima zatvora Rebbibia u Rimu. Prigodom posjeta novom kompleksu tog velikog zatvorskog centra u sjevernom predgrađu Rima u kojem je 1700 zatvorenika, Papa je dugo odgovarao na pitanja koja su mu postavila šestorica zatvorenika o problemima marginalizacije, bijede, odvajanja od obitelji, oprosta grijeha u društvu i od Boga. Benedikt XVI. je govorio o "degradaciji" i "prenapučenosti" talijanskog zatvorskog sustava koje pod ključem drži 68.000 zatvorenika uz kapacitet od 44.400 mjesta.

MOSTAR - Policija Distrikta Brčko uhitila je u nedjelju 10 osoba a traga za još petoricom u velikoj akciji kojoj je cilj razbijanje lanca trgovine drogom, te preprodaje robe ukradene u teškim provalama i krađama. Od ranih jutarnjih sati u tijeku je akcija koja se provodi po nalogu Osnovnog suda u Brčkom na 13 lokacija na kojima se vrše pretresi. Uhićeno je 10 osoba koje će biti predane Tužiteljstvu na ispitivanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙