FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Preminuo pisac Christopher Hitchens

ZAGREB, 16. prosinca 2011. (Hina) - Christopher Hitchens, britanski pisac koji je dugo radio u SAD-u, preminuo je u petak u 62. godini od karcinoma jednjaka u teksaškoj bolnici, javljaju britanski i američki mediji, žaleći za odlaskom "esejiste, pijanca, pušača, ateiste i aktiviste za slobodu govora".

Hitchens je rođen 1949. u Portsmouthu. Diplomirao je na Oxfordu 1970., kada počinje karijeru novinara. Poslije se seli u New York i radi za Vanity Fair. Urednik tog časopisa Graydon Carter opisao je Christophera kao čovjeka "žestokog intelekta, koji je jednako bio živahan za perom kao i za šankom".

"Oni koji su ga čitali su osjećali da ga poznaju, oni koji su ga poznavali bili su uistinu sretne duše", dodao je.

Karijeru je započeo na ljevici, ali su ga poslije njegovi bivši "drugovi" napadali zbog snažne podrške ratovima Georgea W. Busha u Iraku i Afganistanu, optužujući ga da se pretvorio u "pijanog i taštog bivšeg Trockistu". Za njega, međutim, nije bilo kontradikcije - njegova nova meta postao je "islamofašizam" oko čega je ukrštao koplja s Noamom Chomskym.

Iskren do boli, Billa Clintona je zvao "ciničnim, ambicioznim zlikovcem", Henryja Kissingera ratnim zločincem, a Majku Terezu "prevarantskim fanatikom" koja je bila "prijateljica siromaštva, a ne siromašnih".

Bio je plodan autor poznat po esejima u časopisima, a posebice po ateističkom bestseleru "Bog nije velik" iz 2007. godine. Opisujući raj napisao je: "beskrajna zahvala i divljenje, neograničen samoprijegor i poniznost; nebeska Sjeverna Koreja".

Među njegovim poznatijim knjigama je i "The Trial of Henry Kissinger".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙