FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Splitski SDP i HNS traže da nova vlast spriječi gradnju na Marjanu

SPLIT, 15. prosinca 2011. (Hina) - Vijećnici SDP-a i HNS-a u splitskom Gradskom vijeću na današnjoj su zajedničkoj konferenciji za novinare zatražili od nove hrvatske vlasti da učini sve kako bi se spriječilo izdavanje dozvole tvrtki „Laterna“ Fani Horvat, nevjenčane supruge gradonačelnika Željka Keruma, za izgradnju ugostiteljskog objekta na Prvim vodama u park-šumi Marjanu.

"Postoje informacije da Željko Kerum i tvrtka 'Laterna' nisu odustali od gradnje ugostiteljskog objekta u park-šumi Marjanu i u ovom razdoblju tehničke vlade ponovno pokušavaju pribaviti dozvolu za gradnju tog objekta“, izjavio je SDP-ov vijećnik Ivo Baldazar. Podsjetio je kako je gradsko vijeće na sjednici u veljači 2011. donijelo zaključke po kojima se „zabranjuje izdavanje akata kojima se odobravaju građevni zahvati unutar granica park-šume Marjana prije nego se donese prostorni plan područja posebnih obilježja (PPPPO)“.

Budući da PPPPO još nije donesen, Baldazar i vijećnici SDP-a i HNS-a u gradskom vijeću danas su zamjerili ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva da su u prosincu gradskoj upravi poslali dopis u kojem se, po tumačenju SDP-ovih i HNS-ovih vijećnika, ne sprječava gradnja ugostiteljskog objekta na Marjanu, odnosno, kako su rekli, odobrava se gradnja takva objekta. „Takvo mišljenje ministarstva u suprotnosti je s dopisom iz lipnja 2011. po kojem se ne odobrava gradnja ugostiteljskog objekta u park-šumi Marjanu“, rekla je Aida Batarelo (SDP).

Po njeznim tvrdnjama upitno je može li tvrtka „Laterna“ u vlasništvu Fani Horvat graditi ugostiteljski objekt jer je ta tvrtka, rekla je Batarelo, „u 2010. imala prihod od 9 kuna, a rashod od 10 milijuna kuna“.

HNS-ov vijećnik Joško Dvornik je istaknuo kako je dopis ministarstva poslan u prosincu, u kojem se, kako je podsjetio, ne sprječava izdavanje dozvole za gradnju ugostiteljskog objekta na Marjanu, dio koalicijskog sporazuma između HDZ-a i Hrvatske građanske stranke Željka Keruma.

„Split je talac obitelji Kerum, u Splitu je javni interes podređen interesu obitelji Kerum“, ocijenio je Dvornik.

Vijećnik SDP-a Darko Parić je rekao kako je najnoviji dopis ministarstva, po kojem se ne sprječava izdavanje dozvole za gradnju ugostiteljskog objekta, „primjer najočitije političke trgovine koju je napravio HDZ u odlasku s vlasti s gradonačelnikom Kerumom“.

Vijećnici SDP-a i HNS-a su istaknuli da će se, ako se izda dozvola, priključiti javnim prosvjedima koje najavljuju udruge "Društvo Marjan" i Inicijativa za Marjan. Pozvali su i Splićane da se priključe tim prosvjedima da bi se, kako su rekli, spriječila „kerumizacija“ Splita. Također su najavili da će od ministarstava uprave i zaštite okoliša zatražiti inspekcijiski nadzor izda li se dozvola za gradnju na Marjanu.

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva jučer je priopćilo kako nije odobrilo gradnju ugostiteljskog objekta na Prvim vodama u park-šumi Marjanu. Ministarstvo je navelo da nije mijenjalo svoje mišljenje o mogućnosti gradnje na Marjanu te je, kako je dodalo, „utvrdilo da ne postoji obveza prethodnog donošenja PPPPO“.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙