FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Kutjevu obilježen Međunarodni dan planina

KUTJEVO, 11. prosinca 2011. (Hina) - Više od 200 planinara, izletnika i ljubitelja prirode okupilo se danas u Kutjevu na središnjoj proslavi obilježavanja Međunarodnog dana planina u sklopu kojega je svečano otvorena i prva poučna staza na Krndiji.

Riječ je stazi dugoj 1300 metara s 13 edukativnih panoa kako bi svi oni koji dolaze u ove krajeve bili upoznati s prirodnim ljepotama i zanimljivostima kutjevačkog kraja.

U ime organizatora javne ustanove Parka prirode Papuk nazočne je pozdravio ravnatelj Ivica Samardžić podsjećajući kako ova ustanova otvara već osmu poučnu stazu s ciljem da se bogatstvo, kultura, geologija ali i raznovrsna flora i fauna prezentiraju široj javnosti i svim posjetiteljima koji dolaze u park prirode.

„Ono po čemu se ova staza razlikuje od drugih su i dvije zanimljivosti od kojih je jedna vezana uz najstarije stijene u Hrvatskoj koje se nalaze u dolini Kutjevačke rijeke te hrast sladun, koji ovaj kutjevački kraj izdvajaju od drugih. Zahvaljujući svojoj geološkoj podlozi koja ima utjecaja, tu su i poznata vinogorja i dobra vina o čemu svjedoči i jedan od najstarijih vinskih podruma iz vremena cistercita.

Poučna staza kreće od Kutjevačkog podruma i dvorca pa sve do vidikovca Vinkomira, omiljenog okupljališta Kutjevčana, rekao je Samardžić dodajući da je s novom poučnom stazom ujedno obogaćena i turistička ponuda grada Kutjeva i cijelog kutjevačkog kraja.

Nova poučna staza, dodao je predsjednik planinarskog saveza Slavonije i Baranje Otmar Tosenberger svojim se sadržajima i te kako se uklopila u geslo ovogodišnjeg međunarodnog dana planina „Planine i šume“ .

Zadovoljstvo zbog otvaranja nove poučne staze u ime suorganizatora iskazao je i Antun Koren, predsjednik kutjevačkog planinarskog društva „Vidim“, navodeći kako izletnici i ljubitelji prirode u Kutjevačkom kraju uistinu imaju što vidjeti o čemu svjedoče i ranije otvorena staza „Hajderovac“ ali i nova staza „Kutjevo“.

Za ljubitelje prirode i planinare nakon otvorenja poučne staze bio je upriličen i pohod po Krndiji,

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙