FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Židovski naseljenici zapalili džamiju

JERUZALEM, 15. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Osobe za koje se vjeruje da su židovski naseljenici u četvrtak su zapalile džamiju na Zapadnoj obali nakon što su izraelske snage porušile zgrade u njihovu naselju izgrađenom bez dozvole vlade.

Vandalski čin u kojem je oštećen interijer džamije je posljednji izraz prkosa militantnih naseljenika koje je izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao obuzdati nakon sličnih napada na džamije i uništavanja u izraelskoj vojnoj bazi.

Unutrašnjost džamije u selu Burka blizu Ramale polivena je benzinom i zapaljena. Oštećeni su tepisi, zidovi, stolice i električne instalacije džamije.

"Na sreću se paljenje dogodilo prije molitve u zoru pa su seljani koji su došli u džamiju ugasili vatru", rekao je Mahmud al-Habaš, palestinski ministar za vjerska pitanja.

Džamija je išarana napisima "rat" i "Mitzpe Yitzhar" što je ime naselja koje je porušeno nekoliko sati ranije.

U srijedu su radikalni Židovi zapalili pročelje džamije u Jeruzalemu i napisali "Smrt Arapima" po njenim zidovima a dan ranije su mladi židovski naseljenici divljali po izraelskoj vojnoj bazi na Zapadnoj obali razbijajući prozore i gađajući kamenjem zapovjednika baze.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙